kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Akayev: Bişkek'e dönebilirim
'Akayev hale meşru devlet başkanı'

Akayev: Bişkek'e dönebilirim

Kırgızistan'ın devrik devlet başkanı Askar Akayev, "Güvenliğim garanti edilirse Bişkek'e dönüp istifa etmeye hazırım" dedi.
Akayev, 14 yıllık bağımsızlıklarında Türkiye'nin ''muazzam'' desteği olduğunu belirterek, Türkiye'den Kırgızistan'ın rehabilitasyonu ve ekonomisinin yeniden yapılanmasına yardımcı olmasını istedi.

''OLAYLAR ÖYLE HIZLI GELİŞTİ Kİ...''


Askar Akayev, 24 Mart'ta, Kırgızistan'da olaylar başlayınca Türkiye'deki yetkililerle temas kurma şansının olup olmadığı sorusuna, ''Ne yazık ki olmadı. Sayın Ahmet Necdet Sezer ve Sayın Süleyman Demirel ile çok iyi ilişkilerim var, ama ne yazık ki onlarla temas kurma şansım olmadı. Türk kardeşlerime ilk defa seslenme şansı bulmaktan son derece memnunum. Hiç temas şansım olmadı. Çünkü olaylar öyle hızlı gelişti ki...'' yanıtını verdi.

Türkiye'nin bu aşamada ne yapabileceği sorusu üzerine Akayev, Türk hükümeti ve halkına, ülkesindeki demokratik reformlara ve özellikle piyasa ekonomisinin gelişmesine yönelik verdiği büyük destekten dolayı minnettarlığını ifade etti ve şunları kaydetti:

''Kırgızistan'ın yeni ekonomisinde en büyük yatırımcıların Türk kardeşlerim, olduğunu her zaman gururla söyledim. Türk girişimciler ve özel şirketler Kırgızistan'daki piyasa ekonomisindeki küçük ve orta ölçekli iş hayatının gelişmesinde en büyük yatırımı yapanlar oldular. Şimdi Bişkek'teki 24 Mart olaylarından sonra, başkentte en iyi hizmeti veren Türk işyerleri imha edildi, yağmalandı. Şu anda Kırgızistan ekonomisinin lokomotifi olan küçük ve orta ölçekli bu işletmeler büyük oranda yağmalandı, imha edildi.

Bence Türkiye'nin Kırgızistan'a yapacağı yardım özellikle ülkenin rehabilitasyonu, yeniden inşası, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeniden toparlanması açısından son derece önemli. Bu yardım olmadan Kırgızistan halkının refahı ve ekonomik büyümesi kesinlikle imkansız.''

Devlet başkanlarının geçici olduğunu, ancak halkın kalıcı olmaya devam edeceğini belirten Akayev, Türk girişimcilere seslenerek, ülkenin rehabilitasyonu ile küçük ve orta ölçekli işletmeler için yardım istedi. Akayev, ''Ülkemiz tüm bu işyerlerini Türk yatırımcı ve girişimcilere borçlu'' dedi.

Kırgızistan'ın devrik devlet başkanı Akayev, bundan sonraki planları ve ülkesinin geleceği konusundaki tahminlerine ilişkin şunları kaydetti:

''Planlarım ülkemin tekrar anayasal çerçeveye dönmesine yardım etmek. Bu yüzden önümüzdeki devlet başkanlığı seçiminin parlamento seçimleri gibi adil ve şeffaf olmasına yardımcı olmak istediğimi açıkladım. Böylece ülkem meşru yeni bir devlet başkanına sahip olabilir. Bu yüzden istifa etmeye hazır olduğumu açıkladım ki yeni devlet başkanı tamamen anayasaya göre seçilsin. Güvenliğim garanti edilirse Bişkek'e dönüp istifa etmeye hazırım. ''

Ülkenin bu olağanüstü durumdan çıkarak, anayasal yörüngeye oturması gerektiğini belirten Akayev, aksi halde seçimlerin mevcut anayasaya aykırı olarak yapılacağını, bunun da çok tehlikeli bir örnek olacağını söyledi.

Akayev şöyle devam etti: ''Muhalefet bir yıl içinde başka bir darbe girişiminde bulunabilir. Mevcut iktidardakiler, şimdi kendi muhaliflerine sahip olacaklar. Ülkem ve halkım için uzun dönemli ve istikrarlı bir hükümet temenni ediyorum. Bu yüzden ülkedeki durumun anayasal çerçeveye girmesine yardımcı olmaya çalışıyorum.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Papa öldü
 Bağdat'ta patlama: 5 ölü
 'Almanya'ya yaptırım uygulanabilir'
 Abhazya Başbakanı'na silahlı saldırı
 Milyonlar O'na ağlıyor
 Yeni Papa İtalyan mı?
 Enver Paşa'ya rüşvetçi suçlaması
 Eşini havai fişek yaptı!
 1 dakikada dünya turu
Benim maçım
Benim maçım
Fenerbahçe'nin Fransız futbolcusu Anelka, meydan okudu: "Giderek...
Bıçakcı elkoydu
Bıçakcı elkoydu
Büyük kulüplerin başkanları arasındaki söz düellosunun ardından...
'AKP rozeti satılık değil'
'AKP rozeti satılık değil'
AKP'nin Kızılcahamam'da dün başlayan "4'üncü İstişare Toplantısı"na...
Ermeniler jest bekliyor
Yoksullukla boğuşan Ermenistan'da, tüm umutların bağlandığı sınır...
Belediye başkanına 'şafak' operasyonu
Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde benzin istasyonları konusunda yaşanan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu