kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
YOKSULLUK VE SEFALET HAD SAFHADA: Sanayi üretimi olmayan, halkın yardımlarla yaşadığı Ermenistanda yoksulluk ve sefalet had safhada. Tüm bölgeyi rüzgâr gibi yalayan Kadife Devrimin buraya da uğraması kaçınılmaz.
23 Nisan beklentisi

Ermeniler "Soykırım Günü"nden bir gün önce Türkiye'nin bir jest yaparak sınırı açmasını bekliyor.

SABAH, Kafkasya'daki hareketliliğin sıçraması muhtemel ülke olan Ermenistan'ın nabzını tuttu. Halkla ve muhalefet liderleriyle konuştu.

BİR GÜN KALA JESTİ
Ermeniler "24 Nisan soykırım günü"ne hazırlanıyor ama konuşulan 23 Nisan'da sınırın açılacağı söylentisi.


Ermeniler jest bekliyor

Yoksullukla boğuşan Ermenistan'da, tüm umutların bağlandığı sınır kapısının açılması konusunda Türkiye'nin 23 Nisan'da jest yapacağı beklentisi yayıldı.

Birleşik Devletler Topluluğu'nu saran devrim rüzgarlarının yeni adresi olarak gösterilen Ermenistan ekonomik sıkıntılarla boğuşurken, sokaktaki işçisinden politikacısına kadar herkes Türkiye'nin Ermenistan-Azerbaycan savaşından sonra koyduğu ambargoyu kaldırmasını bekliyor. Umudunu sınır kapısına bağlayan Ermeniler, serbest dolaşımın iki ülkeyi de kalkındıracağına inanıyor. Özellikle de Türkiye'nin 23 Nisan'da bir jest yaparak kapıyı açacağı inancını besliyor. 25 Ağustos 1990'da bağımsızlığını ilan ederek, bir yıl sonra da uluslararası topluluğa katılan Ermenistan'da işsizlik ve hükümete gösterilen tepki, Kadife Devrim'in yeni adresi olarak Ermenistan'ı işaret ediyor. Son nüfus sayımına göre 2,5 milyon kişinin yaşadığı bu küçük ülkede üretimin azalması, yıllık enflasyon rakamlarının yüksek olması, işsiz nüfusun yüzde 3'lerden 10'lara fırlaması ve halkın yüzde 80'inin yoksul olması muhalefetin işini kolaylaştırıyor. Ermeni ana muhalefet partisi lideri Aram Karapetyan'ın geçtiğimiz ay basına verdiği demeçte, "Biz de halkı Kadife Devrim için sokağa dökeceğiz. Gerekirse silah kullanmaktan da kaçınmayacağız" yönündeki sözleri muhalefetin ciddiyetini ortaya koyuyor.

MİLLETVEKİLİ BİLE KÜS
Ülkenin önde gelen politikacılarından olan Demokrat Parti Milletvekili Arşak Sadoyan şu anki hükümete tepkili olduğu için parlamento binasınaArşak Sadoyançalışmaya bile gitmediğini anlatıyor. Kadife Devrim rüzgarlarının Ermenistan'a da uğrayabileceğine dikkat çeken Sadoyan, "Aram Karapetyan halkı sokağa döker mi bilmem ama muhalefet ve halk hükümetten memnun değil. O ülkelerde olan siyasi değişikliğin burada da olmasını istiyoruz. Halk Kadife Devrim'i istiyor" şeklinde konuşuyor. Sadoyan, kapının açılması ile ilgili beklentisini ise, "Bizim kulağımıza gelen Türk yetkililerinin Jenosid gününden önce 23 Nisan'da bir jest olarak kapıyı açacağı. Eğer Türkiye böyle bir atak yaparsa ikili ilişkiler için yararlı olacaktır. Ermenistan uzun süredir bu kapının açılmasını bekliyor" şeklinde dile getirdi. Ailesinin Vanlı olduğunu belirten Sadoyan, Jenosid konusundaki düşüncelerini de şöyle aktardı: "Bu konu, insanların ruhunu rahatlatmak için kabul edilse bile sonunda kapanacak. Komşular kin ve nefretle yaşayamaz. Bu yaşananlar tarihe mal edilmeli ve bir noktada uzlaşma olmalı. Bu olayları yaşayanların çoğu öldü. Gençler birbirine yaklaşmalı, sınırlar açılmalı. Burada hep İran malı satılıyor. Oysa Türkiye bize daha yakın, sınır 30 kilometre ötede. Türkiye bize ambargoyu kaldırmalı."

MÜZEYE KAYNAK VAR
Ermenistan'da hemen hiçbir sanayi dalında üretim olmadığı, kaynak yaratılamadığıiçin yaşamını bozuk yollar ve yıkık binalar arasında geçiren halk, yurtdışından gelen Diaspora yardımları ile geçiniyor. Buna karşılık Ermeni Soykırım Müzesi'nin 24 Nisan tarihine yetiştirilmesi için 100 işçi gece gündüz demeden çalışıyor. Müzenin kapılarını SABAH'a açan Müze Müdürü Prof. Dr. Lavraki Barseryan, soykırımın Ermeniler için bir onur meselesi olduğuna söylüyor. Ermeni halkının soykırıma inandığını, yenilenen Ermeni Soykırım Anıtı'nın 24 Nisan tarihinde ziyarete açılacağını belirten Barseryan, "İki toplumun gençleri ne yaşandığını bilsin istiyoruz. Bu anıta 24 Nisan'da, 700 bin kişinin gelmesi bekleniyor. İşçiler canla başla çalışıyor. Burası Ermeniler için çok önemli bir yer" diye konuşuyor.

TÜRK MALI TİFLİS'TEN GİRDİ
Ermenistan'la Türkiye arasındaki sınır kapısının 1993'ten bu yana kapalı olması Türk girişimciyi 2000 yılında Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te taşeron firmalar kurarak Ermenistan pazarına dolaylı yoldan girmeye zorladı. Tiflis'te 2000 yılında kurulan Türk İşadamları Derneği, çok sayıda Gürcü ve Türk işadamını derneğe üye yaptı. Türkiye'nin 1999'da 150 milyon dolarlık Türk malı Ermenistan'a satılırken, bu rakam bu gün 130 milyon dolar ortalamasında gidiyor.

Hasan ERŞAN Murat KEKLİKÇİ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Mumcu'dan Erdoğan'a sert eleştiri
 Çiçek'in laiklik açıklaması
 Bingöl'de çatışma; 1 ölü, 4 yaralı
 Feribotlar çalışmayınca sınava giremediler
 Belediye başkanına 'şafak' operasyonu
 Süryaniler 1 Nisan'ı ilk defa kutladılar
 Başsavcı'dan laiklik uyarısı
 Evcil'den Çakıcı'ya 406 milyar lira
 Fırtına Paşa'dan 'Kartallar'a mesaj
 Sütçüler dünya basınında
ERDAL ŞAFAK
Arap "dostlarımız"
Bu iktidarla birlikte...
MEHMET ALTAN
AKP kaymakamı
AK Parti Hükümeti herkes için rüya olan...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Kayıp Nişanlı...
Tutku mu istiyorsunuz? Aşk mı...
Milyonlar O'na ağlıyor
Dünyanın dört bir yanındaki Katolikler dün adeta "tek bir vücut...
Yeni Papa İtalyan mı?
Papa'nın ölümünün ardından yeni Papa'yı Papalığın senatosu sayılan...
Benim maçım
Benim maçım
Fenerbahçe'nin Fransız futbolcusu Anelka, meydan okudu: "Giderek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu