|
|
|
|
Artık açıkta gıda satılamayacak
Gıda ve gıda ambalajındaki güvenlik şartlarıyla ilgili yönetmelik yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, yaş meyve ve sebze hariç her tür gıdanın açıkta satışı yasaklandı.
Açıkta gıda satışına son
Tarım Bakanlığı, gıda ile ilgili hazırladığı yönetmeliği yayımladı. Buna göre artık pazarlarda ve marketlerde yaş sebze ve meyveler hariç açıkta gıda satışı yasaklanıyor. Bakanlık, yönetmeliğe uyum sağlamaları için işyerlerine 1 yıl süre verdi. Yönetmeliğe göre, üretim, işleme, dağıtım ve satış aşamalarında işyerleri, ithal ettikleri, ürettikleri, işledikleri, dağıttıkları, sattıkları tüm gıdaların güvenliğinin sağlanmasından müteselsilen sorumlu tutuluyor. HACCP olarak adlandırılan ilkelere uymak zorunda olan işyerleri ve sahipleri şu yükümlülükleri yerine getirecek:
* Son kullanma tarihi geçen, imalat hatası bulunan, bozulmuş, ambalajı yırtılmış, hasar görmüş, etiketsiz gıda maddelerinin satışı engellenecek.
* Balık, sakatat, kırmızı ve beyaz etler birbirinden ve diğer gıda maddelerinden ayrı olarak satışa sunulacak.
* Raflardaki aydınlatmalar gıdaların doğal rengini değiştirmeyecek özellikte olacak.
* İşyerleri hijyen tedbirleri alacak, numune örneklerini analiz ettirecekler.
* Toplu yerlerde yaşanan zehirlenme olaylarının önlemek için işyeri yetkilisi, toplu tüketime sunulan yiyeceklerin her çeşidinden alınan bir örneği 72 saat uygun koşullarda saklayacak.
* İşyerleri çöp, su birikintileri ve zararlıların yerleşmesine yol açacak ortamda bulundurulmayacak.
* İşyerinde çalışan personelin giyinme yerleri, yemekhane, banyo, tuvalet bölümleri ayrı olacak.
* Gıda işyerlerinin tasarımı da hijyen kurallarını sağlayacak biçimde olacak.
* Gıda satış yerleri ile toplu tüketim yerlerinde, akvaryum canlıları dışında hayvan bulundurulmayacak.
* Gıdalara geçebilecek hastalığı olan kişilerin gıda ile temas etmesi ve gıdaların üretildiği alanlara girmesine izin verilmeyecek.
Doğu DOLANER / ANKARA
|
|
|
|
|
|
|
|
|