kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sklifas'a miras yasağı
Sklifas'a miras yasağı
'Hakkımızı gerekirse Avrupa'da ararız'

Sklifas'a miras yasağı

Yargıtay, Yunanlı Sklifas'ın Arnavutköy'deki evini, Yunanistan vatandaşlarının kıyı ve sınırlarda mal edinemeyecekleri gerekçesiyle, miras bırakmasına izin vermedi.

Türkiye, Ankara Anlaşması Ek Protokolü'nü imzalamanın Kıbrıs Rum Kesimi'ni resmen tanıma anlamına gelip gelmeyeceğini tartışırken Yargıtay'dan Yunanistan ile Türkiye arasında diplomatik krize neden olabilecek kritik bir karar çıktı. Yargıtay, bir Yunan vatandaşının İstanbul Arnavutköy'deki evinin miras yoluyla çocuklarına geçemeyeceği sonucuna vardı. Yunanistan'da, Türk kökenlilerin gayrimenkul edinmesine sınırlamalar getirildiğine işaret eden Yargıtay, bir dönem Türkiye'de yaşayan Yunan vatandaşı kimselere ait kıyı ve sınır bölgesindeki mülklerin mirasçılarına verilmesini uygun bulmadı. Meclis, 2003 yılının Temmuz ayında, Türkiye'de yabancıların mal edinmelerinin önünü açan yasal düzenlemeyi çıkardı. Anayasa Mahkemesi AB'ye uyum kapsamında çıkarılan bu yasa hükmünü, "kriterler belli değil" gerekçesiyle iptal etti ve Meclis'e yeni bir yasa yapmak için 3 ay süre tanıdı. Buna göre Meclis, Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı yayınlandıktan sonraki 3 ay içinde yeni bir yasa yaparsa yabancılar "ahdi mütekabiliyet" yani karşılıklılık esaslarına göre yine mal edinebileceklerdi. Ancak Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi'nin verdiği bu karar süreci etkileyecek.

MAHKEME EVİ VERDİ
Yargıtay'ın, kararına neden olan süreç şöyle işledi: "Yunanistan vatandaşı olan Kozmas Sklifas'ın İstanbul Arnavutköy'de bir evi bulunuyordu. Daha önce İstanbul'da yaşayan Sklifas, Yunanistan'a göç etti ancak giderken İstanbul'daki evini satmadı. Sklifas, 1985'te Yunanistan'da öldü. Hazine, zaman içinde bu ev için önce kayyum atadı, ardından el koydu. 2003 yılına gelindiğinde Sklifas'ın çocukları, İstanbul 4'üncü Sulh Hukuk Mahkemesi'ne dava açarak evi istediler. Yerel Mahkeme evin, Sklifas'ın birisi ABD'de yaşayan üç çocuğuna verilmesini kararlaştırdı. Hazine bu kararı temyiz etti. Temyiz başvurusunu görüşen Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi, Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararını, geçen ay, oybirliğiyle bozdu."

ONLAR İZİN VERMİYOR
Kararda, Yunanistan'da Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile yabancıların, Korfu Adası etrafındaki adacıklar, Yanya, Freveze, Florina, Pellis, Seroz, Drama illeri, Batı Trakya, Sisam ve Midilli Adası'nda yabancıların mal edinmelerinin 1925 yılından beri yasak olduğu hatırlatıldı. Kararda, Adalet Bakanlığı'nın görüşünden alıntı yapılarak şöyle denildi: "Yunanistan'ın topraklarının yarısına tekabül eden ve özellikle soydaşlarımızın yerleşik bulunduğu bölgelerde Türk vatandaşı kişilerin taşınmaz mal edinmeleri yasaklanmıştır." Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi, Anayasa Mahkemesi'nin iptal edip Meclis'e süre verdiği yasa hükmünde ne kadar serbestlik tanınırsa tanınsın Yunanistan vatandaşlarının serbestçe mülk edinemeyecekleri görüşünü de kararına şöyle yansıttı: "Yabancı ülke; taşınmazın bulunduğu yer bakımından izne bağlılık ve yasaklamalar getirilmişse bizim mevzuatımız bakımından (örneğin kıyı ve sınır bölgelerindeki taşınmazlarla ilgili) engel olmasa bile kıyı ve sınır bölgelerindeki taşınmazın yabancı tarafından edinilebileceği kabul edilemez." Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi kararında, Türk vatandaşlarının Yunanistan'da miras yoluyla mal edinemez hale geldiği de hatırlatılarak bu nedenle karşılıklılık ilkesinin uygulanması gerektiğine işaret edildi.

Ersan ATAR / ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Evimin ışığı, sultanların yakışığı, cıvan oğlum...'
 Bartholomeos AİHM'ye gidiyor
 AB'ye 25 seks işçisi aranıyor
 Açıkta gıda satışına son
 Aksu, Sütçüler Kaymakamı'na inceleme başlattı
 Çalınan aracı takip etmeyen 2 polis açıkta
ERDAL ŞAFAK
Bir kamptan öbürüne
Başbakan Erdoğan bu...
ÖMER LÜTFİ METE
Ya Allah düğmeye basarsa
İktidarın sergilediği sendeleme...
UMUR TALU
Kalem, hokka, mürekkep
Mesele insanların farklı fikirler...
Kıyamet alameti mi?
Depremlerin arttığına ve zamanlamasına dikkat çeken İngiliz yazar Hal...
Türkiye'yi suçlamadım
Irak'a Türkiye sınırından girememelerinin direnişi...
Bu ödül tüm Türkiye'ye
Bu ödül tüm Türkiye'ye
Sabah Spor Ödülleri Töreni'nde Yılın Futbolcusu ve Yılın Sporcusu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu