kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Sıcak paraya vergi olmaz'

Hazine Müsteşarı Çanakçı, sıcak paraya vergi getirme diye bir düşüncelerinin olmadığını söyledi.

Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı, sıcak parayla ilgili soruları yanıtlarken, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi ve Devlet iç borçlanma senetlerine yaptığı yatırımlardan endişe duymadıklarını belirtti.

Çanakçı, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle kahvaltıda bir araya geldi. Makroekonomik gelişmeler ve borç yönetimiyle ilgili bir sunum yapan Çanakçı, soruları da yanıtladı.

Yurt dışı yerleşikler kavramında ``yabancı-yerli`` ayrımının net olmadığına dikkat çeken Çanakçı, yabancı yatırımcıların Türkiye kamu kağıtları piyasasındaki payının, Doğu Avrupa ülkelerine göre hala oldukça sınırlı düzeyde bulunduğuna dikkat çekti.

Bunun yanı sıra dalgalı kur rejiminin bir emniyet subabı olarak çalışıp kısa vadeli yabancı sermaye giriş çıkışını dengelediğini savunan Çanakçı, ekonomik temellerdeki iyileşme devam ettiği sürece Türkiye`den sermaye çıkışı değil sermaye girişinin söz konusu olacağını bildirdi. ``Uluslararası yatırımcılar çeyrek puanlık getirilerin hesabını yapıyor`` diyen Çanakçı, Türkiye`nin uluslararası sermaye piyasalarına giderek daha fazla entegre olacağını ve bu yolla büyüyen finansman havuzunun borçlanma maliyetlerini azaltacağını bildirdi.

Çanakçı, sıcak paraya vergi getirme diye bir düşüncelerinin olmadığını vurgulayarak, ``Önemli olan dalgalı kur rejiminin devam etmesi ve doğru politikaların uygulanmasıdır`` dedi.

Çanakçı, FED`in faiz artırımının Türkiye`nin risk primlerinin artmasına yol açtığını ancak bu artışın finansman programıyla yapılan öngörülerde ciddi bir sapmaya yol açacak boyutta bulunmadığını ifade etti.

TMSF`DEN ALACAKLAR


Çanakçı, son günlerde TMSF`nin Haziye`ye borç geri ödemesi yapabileceğinden söz edildiğini, böyle bir ödeme yapılırsa bunu tümüyle Hazinenin rezervlerinin güçlendirilmesi ve borç ödemesi yoluyla borçların itfası için kullanacaklarını söyledi.

TMSF`nin Hazineye olan borçlarının tasfiyesiyle ilgili olarak şu anda oluşmuş net bir kararın bulunmadığını ve TMSF`den de resmi bir talep gelmediğini anlatan Çanakçı, TMSF`nin yapacağı tahsilatla Hazine`ye olan borçlarının tamamını ödemesinin mümkün olmadığını ifade ederek, ``Ancak Hazine TMSF``den olan alacaklarını siler veya azaltırsa, TMSF alacaklarını tahsil etmekten vaz geçecek diye bir şey mümkün değil. TMSF her zaman kendi alacağını tahsil çabası içerisinde olacaktır. Tahsilatını da Hazine`ye aktaracaktır`` dedi.

IMF TEKNİK GÜNCELLEME İÇİN GELİR


Çanakçı, IMF`yle yapılacak yeni stand-by`la ilgili hazırlıkları anlatırken de IMF ile temel politikalar üzerinde mutabık kalındığının 14 Aralık`ta açıklandığını ve son günlerde de bu konuda belirgin bir hızlanma yaşandığını hatırlattı. Çanakçı, IMF`den nisan ayında bir heyet gelirse bu ziyaretin sade teknik rakam ve değerlendirmelerin güncellenmesine yönelik olacağını söyledi.

Çanakçı, TBMM`de bulunan ve teşviklerin kapsamını genişleten yasa tasarısının getireceği maliyetle ilgili soruları yanıtlarken de tasarının şu andaki haleyle kamu maliyesi hedeflerini ciddi bir biçimde bozacak bir yük getirmediğini bildirdi. Çanakçı asıl maliyetin ise tasarı TBMM`den geçtikten sonra hesaplanabileceğini belirtti.

BÜYÜME İSTİHDAM YARATTI


Çanakçı, Türkiye`nin son üç yılda ortalama yıllık yüzde 7.5 oranında büyüdüğüne dikkat çekerek, büyümenin istihdam yaratmadığı savının doğru olmadığını savundu. İşsizliğin beklenen ölçüde düşmediği tespitinin doğru olduğunu kaydeden Çanakçı, ancak istihdamın arttığını, 1 milyondan fazla istihdam artışı yaşandığını söyledi. Nüfus artışı ve ekonomideki güven ortamıyla birlikte daha fazla insanın işgücüne katılmaya başlamasının istihdamdaki artışa rağmen işsizlik oranının daha az düşmesine yol açtığını kaydeden Çanakçı, büyümenin ithalata dayalı olduğu savına da katılmadığını söyledi. Çanakçı ekonomideki büyümenin temel kaynağının özel sektör yatırımlarındaki artış olduğunu vurguladı.

YENİ BORÇLANMA ARAÇLARI

Hazine Müsteşarı Çanakçı, gelir ortaklığı ve kira sertifikaları gibi yeni borçlanma araçlarıyla ilgili altyapı çalışmalarının da tamamlandığını bildirdi. Kira sertifikaları ile ilgili yasa taslağının Başbakanlığa gönderildiğini açıklayan Çanakçı, yeni borçlanma araçlarına talep gelmesi halinde her zman kullanılabileceklerini anlattı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Dolaylı vergiler artıyor
 Turkcell artık TeliaSonera'nın
 Turkcell satıldı, esas çıkışı Yapı Kredi yaptı
 'Parayı nakit ödeyeceğiz tek şartımız çağrı olmasın'
 Turkcell, 10 yılda sıfırdan 11 milyar dolarlık şirket oldu
 Çukurova Grubu, rotasını Türk Telekom'a çevirebilir
 Tofaş'ın yeni bebeği için İstanbul çıkarması
 Akbank'tan rekor temettü
 613 milyon $ getirdi SEKA eylemi götürdü
 Okuldan çıkınca işbaşı yapıyorlar
 Bulgu: Paradan para kazanma devri bitti konsolidasyon...
 Torbadan DHMİ'deki 7 bin kişiye zam çıktı
 Uzanlar'ın İsviçre'deki hesabına kredi kartı sayesinde...
 Halkbank'tan destek kredisi
 Petkim'e yüzde 15 ek satış hakkı
 Vestel Beyaz Eşya halka açılıyor
 Güler Sabancı'nın dayısı vefat etti
 Vergi daireleri haftasonu açık olacak
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Amerika'ya öğretmen ihraç ediyoruz
Bahçeşehir...
GAZİ ERÇEL
Çin'in döviz kuru rejimi
Döviz kuru rejimi konusunda en...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Fikir değil yoksulluk hareketi
Geçen yıl Kazakistan...
Vakıf Gureba'da radyasyon riski!..
İstanbul Vakıf Gureba Hastanesi röntgen odasının, standartları...
İşadamı Som'a gözaltı
Galatasaray'a kredi vaadiyle gündeme gelen Sahip Som, 'Horoz- 2'...
Sabıkalılar Mason olamaz
Sabıkalılar Mason olamaz
Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar'ın Büyük Üstadı Kaya Paşakay anlatıyor:...
Azınlık malı satışına hükümet 'dur' dedi
Azınlık malı satışına hükümet 'dur' dedi
Ermeni Vakfı'na ait 7 katlı yerin satışı AİHM'lik olunca hükümet...
IMKB
E: 25.503 D:% 1,73
DOLAR
S: 1,353 D:% -0,148
EURO
S: 1,753 D:% -0,171
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu