kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çukurova Grubu, rotasını Türk Telekom'a çevirebilir
TMSF Hazine'ye 7 milyar dolar ödeyecek
Çukurova Holding'in elinde kalan şirketler

Çukurova Grubu, rotasını Türk Telekom'a çevirebilir


Çukurova Grubu, Yapı Kredi Bankası ve bir kısım Turkcell hissesini satarak 4 milyar dolarlık borç yükünden önemli ölçüde kurtulacak. Grup, elinde kalan 2 milyar dolara yakın varlık ile rotasını Telekom'a (Belki de Telsim'e) çevirebilir.

Çukurova Grubu'nun kamuya olan milyarlarca dolarlık borcunun nasıl ödeneceği, birkaç yıldır ekonomi basınını en çok meşgul eden konuydu. Son bir ay içindeki gelişmelerden sonra düğümün nasıl çözüleceği anlaşıldı. Çukurova Grubu önce Yapı Kredi Bankası'ndaki hisselerini (Yüzde 44.53) 1.1 milyar dolara Koç-Unicredito ortaklığına (Koç Finansal Hizmetler) satacağını açıkladı. İkinci haber TeliaSonera'dan geldi. Sonera, Çukurova Grubu'ndan, Turkcell'in yüzde 27'sini kontrol eden hisseleri satın alacağını açıkladı. 3.1 milyar dolarlık satış, başta Ankara olmak üzere ekonomide büyük heyecan ve şaşkınlık yarattı. Şaşkınlığın nedeni şu: Hiç kimse Çukurova Grubu'nun Turkcell'deki çoğunluk hissesini bırakacağını beklemiyordu. Ama bıraktı. Gelişmeler Çukurova Grubu'nun hareket kabiliyetini artırdığını gösteriyor.

YKB'NİN BORSA DEĞERİ
Çukurova'dan başlayalım. Tablodan da görüleceği gibi, 3.1 milyar doların sadece 1.9 milyar doları Çukurova'ya ödenecek. 1.2 milyar dolar ise (Yapı Kredi'nin elindeki yüzde 2.89'luk Turkcell hissesi de bu tutarın içinde) Yapı Kredi'ye verilecek. (Çünkü, TeliaSonera'nın satın aldığı hisselerin yüzde 20'si Turkcell Holding hissesi Yapı Kredi Bankası'nın mülkiyetindeydi.) Nitekim dün Yapı Kredi Bankası'nın borsa değerindeki yüzde 8'lik artışın (bankanın piyasa değeri 3 milyar dolar oldu) temel nedeni buydu. Grup, 1.8 milyar doları Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'na (TMSF) olan borçlarını kapatmak için kullanacak. Sonuçta, TeliaSonera Turkcell Holding hisselerinin tümüne sahip olurken, Çukurova Grubu yüzde 13 oranında Turkcell hissesine sahip olacak. Yapı Kredi Bankası da Turkcell satışından kasasına (henüz açıklanmadı) yaklaşık 1.2 milyar dolar para koyacak. Dün açıklanan satın alma operasyonunun pürüzsüz işlemesi sonrasında, Çukurova Grubu'nun izleyeceği strateji ne olabilir? Bu konuda ancak spekülasyon yapabiliriz. Buna fikir jimnastiği de denebilir.

1 - Grubun Yapı Kredi'ye 2 milyar dolara yakın borcu bulunuyor. Diyelim ki, kamuoyuna deklare edilen rakam üzerinden Yapı Kredi Bankası satıldı. Çukurova Grubu'nun elde edeceği gelir ile bu bankaya olan borçları kapanmıyor. Tam tersi 500 milyon dolar borç kalıyor.

2 -
Herkesin kabul ettiği bir nokta var. Mehmet Emin Karamehmet, bankacılık otoritelerinin verdiği süre dolduğu için bankasını hızla satmak zorundaydı. Çünkü borçlarını ödeyememesi durumunda, tüm şirketlerine (diğer batık banka patronlarına yapıldığı gibi) el konulma tehlikesi vardı. Hatırlayın, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Karamehmet için "Buz üzerinde yürüyor. Buzun her an kırılma tehlikesi var" demişti. Bugün bu tehlike bertaraf edilmiş durumda.

RAKİPLERİ ARAYI AÇTI
3 -
Yapı Kredi Bankası gerek bireysel ve kurumsal krediden gerekse kredi kartı pazarından en büyük payı alanlar arasında. Ancak piyasa değeri rakiplerinin çok altında. Akbank'ın piyasa değeri 7.5, Garanti Bankası'nın ise 4.3 milyar dolar. YKB'nin ise 3 milyar dolar. Yani çok düşük. Sizce Çukurova Grubu artık bu piyasa değerinden satışa eskisi kadar hevesli olabilir mi? Bankanın tüm nakit akım tablosunu değiştirecek bir gelişme yaşandı.

4 -
Karamehmet'in Yapı Kredi Bankası'na olan borçlarının "yeniden yapılandırıldığını ve 2012'ye kadar vadelendirildiğini hatırlatmalıyım. Bir büyük bankanın patronu iki gün önce aynen şu tespiti yapıyordu: "Maalesef YKB çok ucuza satılıyor. Bu ulusal bir değerdir. Ancak Karamehmet'in çok büyük hareket kabiliyeti yok. Köşeye sıkışmış durumda." Ancak artık Karamehmet'in oyun alanını kimsenin tahmin edemeyeceği kadar genişlettiğini görüyoruz. İster BDDK, ister kendisi YKB'nin daha yüksek bir piyasa değerine göre satılmasını isteyebilir mi? Dün bu konuyu biraz araştırdım. Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen, Koç Grubu ile Çukurova Grubu arasındaki satışın geciktirilmeden, işletilen takvime uygun yürüyeceğini öğrendim. Ayrıca TeliaSonera'nın satın aldığı Turkcell Holding hisselerinin bir kısmı Yapı Kredi'ye rehinli. Bu rehinlerin kaldırılabilmesi için Çukurova'nın Yapı Kredi'ye önemli bir miktarda borç ödemesi gerekiyor. Bu gerçek Yapı Kredi'nin Koç Grubu'na eşzamanlı satılmasını gerektiriyormuş.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Turkcell artık TeliaSonera'nın
 Turkcell satıldı, esas çıkışı Yapı Kredi yaptı
 'Parayı nakit ödeyeceğiz tek şartımız çağrı olmasın'
 Turkcell, 10 yılda sıfırdan 11 milyar dolarlık şirket oldu
 Tofaş'ın yeni bebeği için İstanbul çıkarması
 Akbank'tan rekor temettü
 613 milyon $ getirdi SEKA eylemi götürdü
 Okuldan çıkınca işbaşı yapıyorlar
 Bulgu: Paradan para kazanma devri bitti konsolidasyon...
 Torbadan DHMİ'deki 7 bin kişiye zam çıktı
 Uzanlar'ın İsviçre'deki hesabına kredi kartı sayesinde...
 Halkbank'tan destek kredisi
 Petkim'e yüzde 15 ek satış hakkı
 Vestel Beyaz Eşya halka açılıyor
 Güler Sabancı'nın dayısı vefat etti
 Vergi daireleri haftasonu açık olacak
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Amerika'ya öğretmen ihraç ediyoruz
Bahçeşehir...
GAZİ ERÇEL
Çin'in döviz kuru rejimi
Döviz kuru rejimi konusunda en...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Fikir değil yoksulluk hareketi
Geçen yıl Kazakistan...
Vakıf Gureba'da radyasyon riski!..
İstanbul Vakıf Gureba Hastanesi röntgen odasının, standartları...
İşadamı Som'a gözaltı
Galatasaray'a kredi vaadiyle gündeme gelen Sahip Som, 'Horoz- 2'...
Sabıkalılar Mason olamaz
Sabıkalılar Mason olamaz
Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar'ın Büyük Üstadı Kaya Paşakay anlatıyor:...
Azınlık malı satışına hükümet 'dur' dedi
Azınlık malı satışına hükümet 'dur' dedi
Ermeni Vakfı'na ait 7 katlı yerin satışı AİHM'lik olunca hükümet...
IMKB
E: 25.503 D:% 1,73
DOLAR
S: 1,353 D:% -0,148
EURO
S: 1,753 D:% -0,171
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu