kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Masonlukta siyaset, din ve futbol takımı gibi insanları bölen ayırımlara yer yok. Büyük Üstat Galatasaraylı ama söylemekten kaçınıyor.
Sabıkalılar Mason olamaz
Karanlık odada yirmi dakika
Yarın

Sabıkalılar Mason olamaz


Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar'ın Büyük Üstadı Kaya Paşakay anlatıyor: "Mason olmak isteyeni araştırırız. Tüccarsa iflas etmiş birini kabul etmeyiz".

Bir kişi kapınızı çalıp "Ben Mason olacağım" diyebilir mi yoksa bir Mason tarafından önerilmesi mi gerekir? - İşlem şöyle gerçekleşir; iki yol vardır. Birincisi, genellikle uygulanan usul, bir Mason'un uygun gördüğü bir kişiye teklif etmesidir. Bunun da belli şartları vardır; o kişiyi çok iyi tanıması uzun yıllara dayanan dostluğu olması gerekir. Çünkü teklifi yapan, bir nevi o kişiye kefil olacaktır. Bu çok ciddi olaydır. Bir bu yol vardır, bir de Masonluk camiasına katılmayı düşünen bir kişi bir dilekçe yazarak derneğimizin sekreteryasına başvurabilir.

* Bu iki uygulamada da bu kişi araştırılıyordur herhalde. - Tabii. Araştırma uzun süreçtir

* Ne kadarlık bir süreç bu? -Aşağı yukarı bir yıl bunun muamelesi devam eder. Şartları vardır.

* Nedir bu şartlar? -Öncelikle sabıka kaydı araştırılır, arkasından kendi çevresinde saygın, aydın bir insan olarak tanınması esası vardır. Gerek işyerinde gerek aile yapısında bu saygınlığını ve iyi bir insan olarak tanınması tespiti esastır. AileMasanın üzerinde açık bir şekilde Kuran, Tevrat ve İncil yer alıyor. 1965teki bölünmeden sonra ritüel değişmiş Kuranın üzerindeki kılıç kaldırılmış.yapısına kadar girilir, iş hayatına kadar girilir. İyi bir aile bireyi olması lazım; çünkü ailesine karşı her Mason'un ödevleri vardır. Aydın bir insan olması gerçekten de önemlidir.

* Niye sabıka kaydı arıyorsunuz? Yani hani sevgi barış diyorsunuz, insanlar hata yapabilir ve tövbe edebilir. -Sabıka kaydı şarttır. Dernekler kanununun da gereğidir. O kişi ticaret hayatındaysa, iflas etmiş olmaması gerekir. Hatta sabıkası olmayan biri bile, iyi şöhretli değilse kabul edilmeyebilir.

* Diyelim uygun bulundu, sonra ne yapılır? -Uygun bulunduktan sonra kendi gireceği locada bir oylama olur. Oylamada olumlu netice alınırsa kendisi giriş törenine davet edilir.

* Kaç locanız var? -Türkiye'de 197 locamız var.

* Localar kaçar kişiden oluşur? -Localar asgari otuz kişiyle kurulur ama yüz kişiye kadar ulaşan localarımız var. Yüzü aşan miktarda üyeleri olanlar da kendi aralarında tekrar yeni bir proje oluşumuna girişirler. Çünkü yüz kişiyi aşan localarda verimli çalışma yapılamaz.

BURAYA MABED DİYORUZ

* Bu binada yanılmıyorsamLocalardaki çalışmalar bittikten sonra yemek salonuna geçiliyor. Burada içki içmek serbest. Yemek belli bir düzende gerçekleşiyor, bazen şiirler okunuyor.10 toplantı salonu var değil mi? Siz buraya mabed mi diyorsunuz? -Evet mabedimiz burası. On adet toplantı salonumuz var ama on tane yemek salonumuz yok bazı yemek salonlarımız müşterek olarak kullanılıyor ama yan binada yapacağımız yeni bir inşaatla birkaç ay içinde yeni yemek salonları ve toplantı yerleri daha kazanacağız.

* Niye mabed diyorsunuz? -Toplantı yerimize mabed adını veriyoruz çünkü burada yapılan fikri, yani Masonik çalışmanın insanlık yararına olduğu görüşündeyiz. Biz bunun bir nevi kutsal çalışma olduğu inancındayız.

* Ben onu bir türlü anlayamıyorum yani bu toplantılarda siz ne konuşuyorsunuz? Ne demek Masonik çalışma? Niye bunca sır? -Bunları sır dolu olması şeklinde değerlendirmeyin hatta size biraz sonra bir loca çalışmasının davetiyesini de gösteririz, bunlar genellikle konferans tarzında fikri çalışmalardır. Bir kardeşimiz çıkıp aşağı yukarı yirmi dakika veyahut yarım saatlik bir konuşma yapar bu genellikle Masonluğun tarihi hakkındadır veya ilkelerinin izahı yahut insanlık erdemleri, insan hak veBazı Masonlar önlüklerini Mabeddeki dolaplarda saklıyor, kimi ise bond çantalarında taşıyor. Önlüklerin rengi ve süsü hiyerarşiye göre değişiyor.özgürlükleri üzerine olur. Birkaç kardeşin beraber hazırladıkları çalışmalar, panel ve sempozyumlar şeklinde de olur.

* Herkes çeşitli renklerde önlük giyip beyaz eldiven takıyor değil mi? -Evet. Üyeler çalışmaya girerken kendi derecelerine göre önlük takarlar. Çırak önlükleri. Önlerinde hiçbir işaret olmayan beyaz düz önlüklerdir. Önlükleri üzerinde iki adet gül olan kalfa önlüklerdir. Üstat önlüklerinde ise üç tane gül bulunur.

GÖZÜ KAPALI YEMİN TÖRENİ

* Önlüğün anlamı nedir? -Eski geleneklerden gelen sembolik anlam taşır. Operatif dediğimiz hakiki duvarcı ustalarının döneminden kalmadır. Biz fikri çalışma yapan Masonlar bu önlükleri çalışmaya bir saygı ifadesi olarak kabul ederiz.

* Ya eldiven? -Üyelerimizin ellerinin bembeyaz, yani tertemiz olduğunun sembolik ifadesidir. Hayatlarında hiçbir karanlık işe bulaşmadıklarının ifadesi olarak yorumlanır.

* Yeni üye kabul edileceği zaman nasıl bir tören yaparsınız? Yemin edilir mi örneğin? -Tabii bu törende bir yemin de vardır. Bu törene kişi gözleri kapalı olarak alınır ve bazı aşamalardan geçer.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Azınlık malı satışına hükümet 'dur' dedi
 Ankara AB'den mektup bekliyor
 Bayrağını kapan miting alanına koştu
 Provokatöre videodan teşhis
 AB hutbeye karışamaz
 Kadınlar erkeğe namaz kıldıramaz
 Yurtdışı 'out' Türkiye 'in'
 Kız yurdunda dehşet
 Neden alkol kullanıyorsun şoför bey?
 Gökkafes'e 'tedbir' konması istendi
 Ümit Davala'ya dayak cezası
 Memur müdüre saldırdı
 'Masonluk özgür bir kurumdur'
ERDAL ŞAFAK
"Tarafsız" gözlemciler
Askar Akayev'in...
ALİ KIRCA
Maç!
Ukrayna... Gürcistan... Kırgızistan... (Kazakistan...
MEHMET ALTAN
'Sizi biraz gergin gördüm'...
On dört yıllık bir...
Kapıp kaçtılar
Kırgızistan'da devrim sonrası meydan yağmacılara kaldı. Yoksulluk...
Türkler de hedef oldu
Yağmacılar Türkler'e ait dükkanları talan etti. Kadirbekov'un...
Dalgalan Şanlı Hilal
Dalgalan Şanlı Hilal
Türkiye'nin Dünya Kupası'nda var olma maçları geldi çattı.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu