kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dışarı Çıkmadan Önce
Dışarı Çıkmadan Önce
Onları bir de akustik dinleyin
Sualtının gizemli dünyası
Görsel ve işitsel şölen
Küçük yazarlar iş başında
Dünya çorbaları burada

Dışarı Çıkmadan Önce

19 Mart Cumartesi
Yüzünüzdeki güneş
Mekan: Ahşap bir evin altı katı. İçeri girince sağa doğru bir oda sonra sola geniş bir salon. Her yer pencere dolu. Aydınlık ferah. Adı: Sedir. Kendinizi güneyde bir pansiyonda hissediyorsunuz. Tuğla taş duvarlar. İnce uzun dikey aynalar. Çeşitli resimler, fotoğraflar, bir el lambası. Duvarın bir yerinde iki hecesi alt alta yazılmış 'May be' kelimesi. İçeri girince hemen sağda bir kitap, kapağındaki adı ile size bakıyor: İyi Zevceler. Dışarıdaki mini bahçede, çok yaşlı zakkum ağacının altına oturduğunuzda manzaranız hem eski tarihi çeşme hem de Topkapı Burnu oluyor. İçerde ve dışarıda rahat sedirler yer alıyor. Zengin mutfaktan iki örnek: 1. Fıstıklı kebap yanında haşlanmış sebze ve şehriyeli pilav. 2. Zeytinli simit. Cami'nin karşısında. Meydana bakıyor. Ortaköy Tel: (0212) 327 98 70 Gezi bilgisi: Boğaziçi, İstinye'de bazı tekne ve yatların adları: İsis, Su Damlası, Onat, Mojito, Graal I, Meleğim, Palang-ı Derya.

20 Mart Pazar
Sana anlatacaklarım var
Kitabın adı: Hapishaneden Öyküler. 18 yazar. Metis Yayınlar. Şubat 2005. 165 sayfalık kitaptan Cafer Solgun'un "Cihangir'de bir ev" adlı öyküsünden 7 cümle: 1. İnsanlar yaşadıkları mekana kendi gerçeklerini de taşıyorlardı demek ve bu insan halleri, yapışıp kalıyordu sanki o evlere, sokaklara, caddelere. 2. Kendimi sunacaktım ona, sevgiyle, hayatımda ilk kez sevgiyle... aşık bile olabilirdim. 3. Kendi kafamda kurguladım ve yaşadım her şeyi. 4. Oysa şimdi, bu kadın karşısında, düpedüz içini dolduran karmaşık duyguları dizginleyebilmek, bastırabilmek için ne yapacağını bilemiyordu. 5. Ne kadar çok konuşur olmuştu bir anda. 6. Sabah sabah karşısına öyle yarı çıplak çıkıp gelip karşısına oturunca, ne yalan söylesin ki, güdüleri harekete geçmişti biraz, o kadar. 7. Peşinden gitse miydim, dur dese miydim, lütfen dur, sus, bir şey deme ve beni dinle, sana anlatacaklarım var... yapmadım.

21 Mart Pazartesi
Sepet sepet yumurta
Levhasında "Peynirci" yazan bir mekan. Sade küçük bir köy dükkanı görünümünde. Aile işletmesi. Tahin Helva. Zeytin çeşitleri. Çeşitli çok taze peynirler. Bir kilo açık yoğurt 2 YTL. Dışarıda sepet ve saman içinde yumurtalar. Yeni yol üzerinde. Sabit Pazar'ın karşısında. İçerenköy. Tel: (0216) 572 85 75. Komşu bilgi: Mopaş Market. Moda İlkokulu'nun 50 metre yukarısında. Taze domates, sebze meyve; temizlik malzemeleri. Civarın en ucuz etiketlerine sahip. Sokak istatistiği bilgisi: Geçen hafta bugün. 15.10'da Karaköy'den Kadıköy'e giden vapur. Adı: Caddebostan. Yolculuk 23 dakika sürdü. Üst ön kısmındaki salonda oturan 69 kişiden 17 kişisi gazete okudu, 9 kez ayrı tonda cep telefonu çaldı ve yolculuk boyunca 8 kişinin gözleri kapalıydı.

22 Mart Salı
25 kuruşa bir şarkı
İstanbul Üniversitesi Öğrenci Yurdu karşısında. E5'in solunda. İnsa Lisesi Otobüs Durağı'nı ve Emin Pastanesi'ni geçince. Adı: Cafe Keyif. Tabelası özenle yapılmış. Ev yemekleri, salata, zeytinyağlı dolma, browni, kek ağırlıklı mutfak. Et yok. Et sadece tostta sucuk olarak karşınıza çıkıyor. Müşteriler öğrenci ağırlıklı. Müzik dolabı var. Bin beş yüzden fazla şarkı. 25 kuruşluk jetonla çalışıyor. Sahibi Songül Yılmaz'ın yaptığı patatesli, peynirli gözlemeler revaçta. Avcılar. Tel: (0212) 591 02 28. Üç püf noktası bilgisi:
1. Karınca mevsimi yaklaşıyor. Onları uzak tutmak için girdikleri yerlere karanfil taneleri koyun. Başka bir yöntem de tebeşir. Tebeşirle onlara "sınır" çizerseniz bu sınırı geçemiyorlar çünkü tebeşirin üzerinde yürüyemiyorlar.
2. Gözlük takanlar için: Gözlüğünüzün camları, onları yıkadığınız suya birkaç damla sirke ya da votka koyup bulaşık deterjanıyla yıkarsanız pırıl pırıl olur.
3. Kot pantolonlarınızı kısaltmak için: Dikiş yerlerine çekiçle vurun. Böylece yumuşak olacaklar ve diktiğiniz iğne kırılmayacak.

23 Mart Çarşamba
Dünyamıza hoş geldiniz
Bremen'de (Almanya'da) şu sıralarda tüm radyolarda sık sık çalan grubun adı: Rosenstolz. Şarkılarının adı: Willkommen. Hoş geldiniz. Şarkıdan bazı cümleler: Willkommen in unserer Welt. Ihr bekommt uns nicht, ihr versteht doch nicht, was wir wirklich wollen. Werden nie bereuen, keine Helden sein, gründen kein Verein, sagen gerne 'nein', sagen dazu nein. Willkommen, willkommen, in unserer Welt. Türkçe'si: Dünyamıza hoş geldiniz. Bize sahip olamayacaksınız, gerçekten ne istediğimizi anlamıyorsunuz. Asla pişman olmayacağız, asla kahraman olmayacağız, dernek kurmayacağız, 'hayır' demekten memnun olacağız, her şeye hayır diyeceğiz. Hoş geldiniz, dünyamıza hoş geldiniz. Konuşma bilgisi: Parlak dudaklar için: Rujunuzu sürdükten sonra dudaklarınıza çok az vazelin sürün. Dudaklarınız harika bir şekilde parlayacak ve rujunuz da uzun süre dudaklarınızda kalacak.

24 Mart Perşembe
Tango hayatın kendisidir
Mekanın adı: Ansaneri. Bu kelime Lazca 'İsyankar' anlamına geliyor. Cafe-Bar. Yeri Balo Sokak'ta. Binanın girişinde sağda bir kıraathane yer alıyor. Yukarı dar merdivenlerden devam ettiğinizde. Sahibi Gülay Ekşi, mekanını 'sıcak sohbetli, samimi, arkadaş ortamlı bir yer' olarak tanımlıyor. 24 Mart'ta tango gecesi düzenleniyor. Tüm tango severlere/ bilenlere. Ahşap zemin üzerinde zaman dışına taşan bandeneon sesi ile danslar etmek imkanı. Üst kat rezervasyonla gruplara ayrılıyor. Beyoğlu. (0212) 251 09 00. Piyasalardan durum bilgisi: Tahtakale'den bazı fiyatlar: Işık ayarlayıcı 6,5 YTL, ambians yaratmak için. Ahşap minik saksı içinde ahşap laleler 2,5 YTL. Ayrıca manifaturacılar çarşısında bir dükkanda köpükten minik toplarla doldurulmuş yastıklar, minderler, oturma üniteleri. İstediğiniz modeli dikebilirler de. Kendiniz dikip o topçukları doldurmak istiyorsanız bunların kilosu 2,5 YTL. Güven Deri Döşemecilik. 1. Blok No: 1506. Unkapanı. Tel: ( 0212) 520 74 97.

25 Mart Cuma
Yaralı kuşlar için
İstanbul Veteriner Fakültesi Avcılar Kampüsü Ana Bilim Dalı bünyesinde yer alan bir kulüp. Adı: Vaşak. Vahşi Yaşam Araştırma ve Koruma Kulübü. Burada yaralı vahşi hayvanın tedavi ve rehabilitasyonu Prof. Serhat Özsoy'un denetiminde gönüllü öğrenciler tarafından yapılıyor. Genellikle daha çok yırtıcı kuşlar getiriliyor. Geçenlerde Antalya'dan ve Erzurum'dan küçükakbaba getirilmiş. Yine geçenlerde Almanya'dan yurdumuza gelen bir tır şoförü, otoyolda yaralı bir şahin buluyor. Şahini Avcılar, Kampus'a getiriyor. Karşınıza çıkan ilgiye muhtaç durumdaki kuşlar, hayvanlar için özverili çalışan Ahmet Emre Kütükçü'nün telefonu: (0535) 428 28 13. Avcılar. Özlü söz bilgisi: Bacon'dan: Isınmak için eski odun yakın, eski şarap için, eski arkadaşlara itimat edin ve eski eserleri okuyun.

Semra Aktaş

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Kitabın her sayfası muhalefet bayrağı
 Üniversiteye bahar sözlüklerle geliyor
 Yollarda tek rakipleri rüzgar
 Süper besinler
 Balat'da bir güzel Balat kadar güzel
 İspanyollara emanet
 Erkek yürekli kadınlar
 Hippiler geri döndü
 Servet değerindeki okuma gözlükleri
 Türk kadınına stil kazandırmaya geldi
 Madonna'nın mutluluk rehberi
 Eskisi kadar değilim ama serseriliği çok severim
 İntihar ölüm için bir yardım çağrısı, umutsuz bir çığlıktır
 Gerçek aşk yoğunluk değil şekil değiştirir
 Evlilik kadının geninde var
 Annenizle aynı yerden giyinin
 Zenith'in yeni ruhu daha özgür
 Şehirde safari başladı
 7 gün 7 gece nerede ne yapmalı?
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
KENAN ONUK
Güzel konserler
Geçen çarşamba akşamı Kadıköy Halk...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Hırsızlık sahtekarlık aşk vesaire
Sizin eve hırsız...
Bu yılki festivale bakış ve Kaçırılmaması gerekenler'
Bu yılki festivale bakış ve Kaçırılmaması gerekenler'
24. İstanbul festivalinde 160'ı aşkın film gösteriliyor. Her ülkeden...
Seksin adını koyan adam
Seksin adını koyan adam
Doktor Albert Kinsey, 20. yüzyıl tarihine damgasını basmış bir...
Romun yeni hedefi Türkiye
Küba'nın başkenti Havana'nın çoğu harap hale gelmiş dünya güzeli...
Azize'nin hayatı ABD'de oyun oldu
Töre kurbanı olmaktan son anda kurtulan Azize Tumbul'un hayatı, ABD'de tiyatro...
'Kapılar' New York'ta açıldı
New York'taki Central Park'ta düzenlenen Gates (Kapılar) sergisi büyük ilgi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.