kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'nin tam 291 köftesi var
Türkiye'nin tam 291 köftesi var
En iyi Türk köftelerinden bazıları

Türkiye'de 291 çeşit köfte var

Diyarbakır'dan Edirne'ye, Rize'den Mardin'e her yörenin onlarca farklı köftesi olduğunu biliyor musunuz?


Türkiye'nin tam 291 köftesi var

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti köftenin birbirinden farklı çeşidi var. İşte Gaziantep'ten Edirne'ye, İzmir'den Rize'ye, 7 bölgenin en meşhur, en leziz köfteleri.

Bir çırpıda kaç köfte çeşidi sayabilirsiniz? 5 mi, 10 mu, 20 mi? Peki sizce Türkiye'nin kaç köftesi var? "Türkiye'nin Köfteleri" adlı seriyi oluşturmak için 90 gün boyunca 15 bin kilometre yol yaparak, 7 bölgede, 15 il ve 12 ilçede 43 köfte ustasıyla görüşen Pınar Et ekibi tam 291 çeşide ulaştı. Ustalar köfteleri nasıl hazırladıklarını anlattı ve "Türkiye'nin Köfteleri" serisi çekilen 10 bin kare fotoğrafla belki de köftenin belgeselini hazırlamaya yetecek kadar malzeme toplandı. Yemek yazarı Engin Akın'a göre her köftenin arkasında tarihsel ve sosyolojik bir olay var. Köfte aslen 'Kufte' olan Acemce bir sözcük. Acemler, yani İranlılar, küçük kavun büyüklüğünde dış yüzeyi et içi yumurtalı ve sebzeli bir karışımdan oluşan yemeğe kufte dermiş. Biz onu köfte diyerek dilimize almışız, bu arada lezzetini de yepyeni hale getirmişiz. Köfte bizim mutfağımıza maledilmiş bir yemek, 13. yüzyıldaki halifeler mutfağından kalmış yazmalarda da köfte var ve zaman içinde baharatlı otlarla karıştırılarak bugünkü çeşitliliğine ulaşmış.

İŞTE EN ÜNLÜLER
Yaşar Grubu, Türkiye'nin köftelerini derledikten sonra bunlardan en çok sevilen ve tanınan 9 tanesini piyasaya sundu. Ancak köfte servisi bununla bitmeyecek, hazır köftelere yenileri de eklenecek. Ve kilometrelerce yol gidilip görüşülen köfte ustalarının fotoğrafları ve köfte tarifleri belki de önümüzdeki günlerde kitaplaştırılacak. Şu anda piyasaya sunulan köftelere ve özelliklerine gelince... İnegöl Köfte'nin içinde dana ve kuzu eti beraber kullanılıyor. İnegöl Köftesi'nin Balkanlar'dan göç eden Türkler tarafından getirildiğine inanılıyor. Hazırlanması oldukça zahmetli olan İnegöl Köfte'de kullanılan baharat miktarı çok az. Bunun nedeni baharat tadının et tadını bastıracağı düşüncesi. İnegöl Köftesi'nin yanında özellikle piyaz servis ediliyor.

SELANİK'TEN GELİYOR
İnegöl Köfte kadar ünlü olan Tekirdağ Köftesi'nin ise, 1920'li yılların başında Selanik'ten göç edenler tarafından yöreye getirildiğine inanılıyor. Dana etinin kaburga kısmı kullanıldığından, Tekirdağ Köftesi'nin sırrı kullanılan ete bağlanıyor. Tekirdağ Köfte servis edilirken yanında mutlaka kırmızı biber salçası bulunuyor. Tire Köfte şekliyle, pişirilme tarzı ve lezzetiyle çok farklı. Uzun, ince ve ızgara şişlerine geçirilerek pişirildiği için ortası delik oluyor. Tire Köftesi'nin en büyük özelliği, elastik yapıda olması. Meşe ve Erguvan ağacı yanan ızgaralarda pişirilen köftelerin üzerine doğranmış domateslerden yapılmış sos konarak servis ediliyor. Ayrıca köfteye tereyağında çevrilmiş kızarmış ekmekler eşlik ediyor. Ege Bölgesi'nin en ünlü yemeklerinden biri sayılan İzmir köfte ise diğer köfte çeşitlerinin aksine ızgarada, mangalda ya da tavada pişirilmiyor. İzmir köfte, yanında patates garnitürü ile güveç kaplarının içinde domates sosuyla birlikte hazırlanıyor. Ustalar, "Dana ve kuzu etinin beraberce kullanıldığı iyi bir İzmir köftesinin sırrı, hamuruna katılan kimyon, kekik ve karabiberde saklıdır" diyor.

İŞİN SIRRI BAHARATTA
Odun Köfte, Salihli yöresinde meşe odunu ateşiyle yanan ızgaralarda pişirildiğinden, hafif is kokusu ile diğerlerinden farklılaşıyor. Kökeni Filibe'ye kadar dayanan ve orada "İsli Köfte" adıyla tanınan Odun Köfte baharat katılmadan, az miktarda un kullanılarak hazırlanıyor. Akçaabat Köftesi'nin en büyük özelliği çok fazla baharat kullanılarak hazırlanması. Özellikle sarımsağın tadını verdiği Akçaabat Köftesi, yanında ızgara biber ve piyazla servis ediliyor.

MANGALIN TADI BAŞKA
Trakya bölgesinde özellikle Keşan yöresinde çok ünlü olan Satır Köfte, diğer bütün bilinen köftelerden farklı. Satır Köfte'nin eti, satırların arasında inceltiliyor. Böylece kıyma, küçük et parçaları görünümünde oluyor. Satır Köfte, biftek benzeri şekli ve özel kıyması ile Türk damak tadına da uygun. Evlerde en sık yapılan köfte olan Cızbız Köfte, az baharat içermesi nedeniyle çocuklar tarafından çok seviliyor. Yaz aylarının vazgeçilmez keyfi olan mangal için özel olarak üretilen Mangal Köfte, uygun baharat oranı, kalınlığı ve mangal ısısını etin içine homojen olarak taşıyan özel pişirme delikleri ile iç ve dış yüzeyin eşit olarak pişmesini sağlıyor.

Esen Evran

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Dağın Laik Şeyhi
 İçkiyle kumar olmaz
 Masalların kötü prensleri
 Bak Bir Varmış Bir Yokmuş-3
 En iyi dizüstü şirketin verdiğidir
 Komşuluğun altın tarifi Komşuluğun altın tarifi
 Kahramanlara saygı
 Türkler beyaz otomobil kullanmayı tercih ediyor
 Etkinlikler bir hafta sürecek
 Seksi herkes farklı yaşıyor
 Kızılay'ı küllerinden yaratacağız
 İran'dan gelen dini film patlaması
 12 yıl sonra megastarı köşeye sıkıştıran savcı
 Zorbalıktan şehir eşkıyalığına
 Özel gecelerden tiyatro sahnesine
 Dubai'de Venedik havası
 Bu tiyatro çok fanatik
 Dahiler Okulu yardım bekliyor
 Mutlu, tatmin, sarhoşluk
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Sana mı kalmış yani bu dünyayı değiştirmek?
Çoğu zaman...
MEHMET ALTAN
Parçalanabilir kadınlar
Göğüsleri, bacakları, seks...
ÖNCEL ÖZİÇER
Son zaman modası: Abi abla aşkları
Aşka olan saygım...
ALİ POYRAZOĞLU
Kafayı yemiş bir dost...
Böyle gelmiş, böyle gitmez!...
Türk yatı 'Numarine' bir numaraya oynuyor
Türk yatı 'Numarine' bir numaraya oynuyor
Kısa süre önce dünyanın en kaliteli yatlarını üretmek için yola çıkan...
Keyif sofrasından ecel masasına
Keyif sofrasından ecel masasına
İşin erbabı, halis rakıyı daha kadehe dökülürken anlar. Ambalajı dört...
Deterjan kısırlık yapabiliyor
Böcek ilacından bulaşık deterjanına, kullandığımız pek çok ürün...
Şeker bir salgın gibi yayılıyor
Şeker hastalığı dünyada ve Türkiye'de en hızlı artış gösteren...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.