kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gül: Başmüzakerecinin siyasi kişiliği olmalı
Gül: Başmüzakerecinin siyasi kişiliği olmalı

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ''Türkiye'nin önündeki birinci meselenin AB süreciyle ilgili meseleler olduğunu ve bu süreçteki kararlılıklarına devam ettiklerini'' söyledi..

Gül, Lüksemburg Dışişleri ve Göç Delege Bakanı Nicholas Schmit ile Dışişleri Bakanlığı Konutu'nda bir araya geldi. Gül, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Schmit ile çok faydalı ve verimli bir görüşme yaptıklarını, önlerindeki 6 aylık süreçte nelerin yapılacağını gözden geçirdiklerini, tüm bu konularda mutabakata vardıklarını, birçok konuyu samimice ele aldıklarını kaydetti.

Gül, bu süre içinde müzakere çerçeve belgesi ile yeni bir Katılım Ortaklığı Belgesi'nin (KOB) hazırlanacağına ve AB ile Türkiye arasında kültürel ve siyasi diyalogun geliştirilmesi, gerek AB gerekse Türk halkının hazırlanması faaliyetlerinin olacağına dikkati çekerek, Schmit ile görüşmesinde tüm bunları da gözden geçirdiklerini belirtti.

Schmit ile Kıbrıs konusunu da ele aldıklarını ifade eden Gül, KKTC'ye yönelik halen AB'de bekleyen 2 tüzüğün çıkartılması gerektiğine işaret ederek, bunlarla ilgili çok iyi bir anlayışa vardıklarını, Lüksemburglu bakanın da net görüşlerini dile getirdiğini söyledi.

Gül, Schmit ile görüşmesinde, açıklık getirilmesi gereken konuları netleştirdiklerini, bundan sonra yapılacak işlere Türkiye ve AB'nin çok süratli şekilde devam edeceğini kaydetti.

Bakan Gül, gelecek hafta başında Türkiye-AB Troykası toplantısının düzenleneceğini de hatırlatarak, bu toplantıdan önce AB dönem başkanlığını temsilen Lüksemburglu bakanın Ankara'ya gelmesinin iyi olduğunu belirtti.

''TÜRKİYE AB SÜRECİNE ÇOK ÖNEM VERİYOR''

Türkiye'nin AB sürecine çok önem verdiğini ve ilginin zayıfladığı yönündeki görüşlerin doğru olmadığını vurgulayan Gül, şöyle devam etti:

''Böyle bir görünüm olmuş olabilir ama bu sürenin hazırlık süresi olduğunu, gerek bakanlar kurulunda gerek ilgili kurumlarımızda bu konularla ilgili çok çalışma yapıldığını sizler de biliyorsunuz. Ayrıca siyasi reformlar devam etmektedir, birçok kanun çıkmıştır. 17 Aralık'tan sonra da çıkmaya devam edecektir, çünkü 17 Aralık'ta (siyasi eşik aşıldı) demiştik. Halen yapılacak birçok iş vardır, kanunlar vardır. Demokratikleşme süreci aynı kararlılıkla devam edecektir. Bununla ilgili izleme toplantıları aynı ciddiyetle devam
edecektir. Dolayısıyla bizim önümüzdeki birinci meselemiz, AB ile ilgili meselelerdir, hükümetin önündeki meselelerdir. Bu açıdan kamuoyuna da bu vesileyle bir kez daha seslenmek istiyorum; hükümetimiz bu süreci en başarılı şekilde götürmeye devam edecektir.''

Dışişleri Bakanı Gül, AB Komisyonu'nun Türkiye Delegasyonu Başkanı Hans Jörg Kretschmer'in, Türkiye'de AB sürecinin dağınıklığına ilişkin eleştirilerinin hatırlatılması üzerine de şunları söyledi: ''Böyle bir şey söz konusu değil. Herkes çeşitli şeyler söyleyebilir, önemli olan bizim ne yaptığımız, ne yapmak istediğimiz. Türkiye'nin şu anda birinci meselelerinden biri AB sürecidir. Bu süreçte kararlılığımıza devam etmekteyiz. Bu süreç bizim için önemlidir. Bu süreçte önemli olan şey şudur; Türkiye bütün kesimleriyle, bütün sektörleriyle AB'ye hazırlanacaktır. Dolayısıyla bütün bakanlıkların, bütün bürokrasinin bu sürecin içine girmesi çok önemlidir. Bunun en iyi şekilde yapılabilmesi için çok iyi bir hazırlığın yapılması gerekiyor. Türkiye bu hazırlıkla ilgilidir ve ciddi işler yapılmaktadır."

BAŞMÜZAKERECİ KİM OLACAK?

Bakan Gül, Türkiye'nin müzakere heyetinde başmüzakerecinin kim olacağına ilişkin soru üzerine de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da, kendisinin de başmüzakerecinin siyasi kişiliğinin olmasının işleri biraz kolaylaştıracağı düşüncesinde olduğunu belirtti.

Bu konuların konuşulacağını, Başbakan Erdoğan'ın günü geldiğinde başmüzakerecinin kim olacağını söyleyeceğini ifade eden Gül, ''Başbakan'ın da, benim de kanaatim; siyasi kişiliğinin olması işleri biraz kolaylaştırır. Bürokrasi şüphesiz bu işin içinde olacaktır ama
önemli olan, alınan kararların uygulanmasıdır. Uygulanabilmesi için hükümetin işin içinde olması, hükümetle birlikte siyasi bir nitelik taşıması işleri kolaylaştırır diye düşünüyoruz. Ama kesin karar daha verilmedi'' diye konuştu.

''Önemli olanın kişiler değil, kurumların işi gayet sağlam şekilde ele alması olduğunu'' belirten Gül, ''Yoksa Türkiye'de bu işleri yapabilecek muhakkak ki çok insan vardır. En iyi, en güzel nasıl gidilebilir, önemli olan budur'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan: Heyecanlandım
 Türkiye referandumuna 'evet'
 'Reform var ama uygulama zayıf'
 Safarisiz Afrika Yılı
 Topbaş, 'Bakırköy ihmali' için suç duyurusu yapacak
 Grip Demirel'i hastanelik etti
 Celal Doğan solda ittifak arayışında
 Türbanlılar Hayrunnisa Hanım'ı seçti
 Tarikattan bir bakan
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Washington bilmecesinde son nokta
Son günlerde AKP'li...
YAVUZ DONAT
Halep oradaysa...
Son günlerde bazı büyükelçilik lerden,...
Tiryaki köşeye sıkıştı
BM Tütün Kontrolü Sözleşmesi yürürlüğe girdi. Türkiye dahil 57 ülke...
Ailesini işyerine çağırıp öldürdü
Çorap firması sahibi işadamı Kemal Kilerci, dün Küçükçekmece’deki...
Kadın kocasından görmediği sevgiyi oğlundan istiyor
Kadın kocasından görmediği sevgiyi oğlundan istiyor
Prof. Dr. Nilüfer Narlı'ya göre Türkiye'nin en önemli sorunlarından...
Burası cesetli postane
Burası cesetli postane
Savcılıklar tarafından 'koliler içinde' Adli Tıp Kurumu'na gönderilen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu