kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Emniyet güçleri yeni yasaların özellikle kapkaç olayları karşısında ellerini kollarını bağladığını düşünürken, hukukçular aynı görüşte değil. Birkaç ay sonra sistemin oturacağını düşünüyorlar.
Paniğe hiç gerek yok
'Herkes özveride bulunmak zorunda'

Paniğe hiç gerek yok

Polis yeni yasaların kaosa neden olacağını ileri sürüyor ama hukukçular aynı düşüncede değil. 81 il emniyet müdürüne eğitim veren Doç. Şahin, polisin itirazlarının ve endişelerinin doğru olmadığını söylüyor.

Polis teşkilatında 1 Nisan'da yürürlüğe girecek Türk Ceza Kanunu, Ceza İnfaz Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu'na karşı yükselen tepkileri, Ankara'da 81 il emniyet müdürüne eğitim veren Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cumhur Şahin'e yönelttik. Şahin polisin yaptığı itirazları yanıtladı:

* YETKİLERİ KISITLANMIYOR: 1 Nisan'da yürürlüğe girecek Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu polisin yakalama yetkisini kısıtlamıyor. Bu konuda 81 İl Emniyet Müdürü'ne Ankara'da eğitim verdik. Polisin endişesi yersiz.

* SADECE AMİR DEĞİŞİYOR: Yeni yasalarda kaos yaratacak bir durum yok. Kaos yakalama, arama ve sorgulama kavramlarının birbirine karıştırılmasından kaynaklanıyor. Polis arama ve sorgu için kendi amirinden emir alacakken şimdi savcıdan emir alacak. Yani polis adli işlem yapıyorsa, amiri savcı olacak. Yetkinin savcıya geçmesini, polisler istemiyor.

* EMİR BEKLEMEYECEK: Polis, hırsızı da yakalayacak, kapkaççıyı da, bombacıyı da. Ama yakaladığı kişiyi nezarete koyduktan sonra arama ve sorgu için savcıdan emir alacak. Polis şüpheliyi yakalarken öncelikle can güvenliğini koruyacak. Şüphelide tehlike yaratacak bir silah veya bomba bulunuyorsa tabii ki onu etkisiz hale getirecek. Hayati tehlikeyi bertaraf ettikten sonra acil durum kalmıyor.

* SAVCILAR HAZIR OLACAK: Mevcut savcılık yapılandırmasına bakarak zorluklarla karşılaşılacağı düşünülüyor. Nöbetçi savcılık uygulamasına başlandığında aksaklık olmayacak. Şu anda savcı yetersizliğinden, olay yerine geç geldiğinden şikayet ediliyor. 1 Nisan'dan itibaren uygun alt yapı oluşturulacak.

* UYGULAMA NASIL? Tinerciyi polisin görüp de müdahale etmemesi söz konusu olamaz. Suçüstü halidir. Buna müdahale etmeyen kolluk zaten görevini ihmal etmiş olur. Müdahale ettiğinde en başta kendi güvenliğini sağlayacak, onun üstünde tehlike arzeden silah varsa alıp etkisiz hale getirecek. Karakola götürdüğünde bu kez savcıdan yetki alacak. Ancak ceza hukuku profesörlerinin çoğu altyapı eksikliği nedeniyle sorunlar yaşanabileceğini kabul ediyor. Profesörlerin bu konudaki görüşleri şöyle:

* Prof. Bahri Öztürk: Suç patlaması yaşanacağı iddiaları doğru değil. Suç zaten patlamış. CMK, suçların mücadelesiyle ilgili bir yasa değil. Suç işlendikten sonra işleyecek bir yasa. Suçun önlenmesine karşı uygulanan kanunlar, Polis Vazife Ve Salahiyetleri Kanunu, Emniyet Teşkilatı Kanunu ve Jandarma Teşkilatı Kanunu'dur. Bu kanunlara dokunulmadı.

* Prof. Dr. Durmuş Tezcan: Az sayıda savcıyla bu yasal düzenlemeleri gerçekleştirmek zor görünüyor. Bir Nisan şakası yaşanmaması için savcı sayısı mutlaka artırılmalı. Savcı sayısı ilk aşamada en az 5-6 kat, ileriki dönemlerde 10-15 kat artırılmalı.

* Prof. Feridun Yenisey: İlk birkaç ay sarsıntılı geçecek. Türkiye'de başkomiser kadar savcıya ihtiyaç var. Ayrıca savcının 24 saat nöbet tutması gerekiyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kadın kocasından görmediği sevgiyi oğlundan istiyor
 Burası cesetli postane
 Camilere yeni düzen
 'Uyanmaları için kaç kadın ölmeli?'
 Ortaköy'de kanlı pusu
 ATA uçağında türbülans paniği
ERDAL ŞAFAK
Dört mevsim manavı
Başkan Bush'un Slovakya'nın başkenti...
UMUR TALU
Mümkün değil!
Yeryüzünün ve insanın imkânlarına rağmen,...
ERGUN BABAHAN
Espriye ceza
Siyasi karikatürler, bir bakıma toplumun...
MEHMET ALTAN
"Dağıldınız..."
Aralık sonrasında "kış uykusuna"...
ÖMER LÜTFİ METE
Farkımız, düşmanımızı emzirmek
Bugünlerde 'Düşman...
Suriye'yi vurabiliriz
Filistinli örgütlerle ateşkes sağlandığı sırada gelen intihar...
BOP'un ilk ayağı Mısır olabilir mi?
Mısır Devlet Başkanı, birden fazla adayın katılmasına izin verecek...
Anadolu Ağası
Anadolu Ağası
Avrupa'ya vedasıyla hayal kırıklığı yaratan Kanarya, ligde tam yol...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu