kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ADLİYE BU DAVA İÇİN KAPATILDI:MARDİN GÜVENLİK ÇEMBERİNE ALINDI: Duruşma başlamadan önce Mardin’e giriş-çıkışlar kontrol altına alındı, şehir merkezi ve Adliye binası çevresinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Panzerler kol gezerken, davayı izlemeye gelenler tek tek arandı.
'Özel' dava başladı
TBMM bu davayı yakından izliyor
Komşu "düğün var" sanmış

Gözler bu davada

Baba-oğula yargısız infaz iddiasıyla Türkiye'yi sarsan ve AB'nin de dikkatle izlediği Kızıltepe davası başladı. Sanık polislere tutuklama yok.

Kızıltepe'de Ahmet Kaymaz ile 12 yaşındaki oğlunun öldürülmesiyle ilgili dava Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. 6 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan 4 sanık polis "Başka ile tayin edildik" gerekçesiyle duruşmaya katılmadı.

İLK KARAR: POLİSLERİN İFADEYE GELMESİ GEREKSİZ
Sanık polislerin tutuklanması talebini reddeden mahkeme, ifadelerin de talimatla alınmasına karar verdi. Sanık avukatlarının "dava başka kentte görülsün" talebi Adalet Bakanlığı'na iletilecek.

AVRUPA PARLAMENTOSU MİLLETVEKİLİ DE İZLEDİ
Duruşmayı TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyeleri, çeşitli illerden çok sayıda avukat, sivil toplum örgütü temsilcileri ile Avrupa Parlamentosu Milletvekili Feleknaz Uca da izledi.

Adliye'ye geçit yok

Kızıltepe davasına gelenleri polis ilçe girişinde aradı. Adliye binasına başka işlem için kimse sokulmadı. 200 kişilik bir grup mahkeme önünde Apo sloganları attı.


'Özel' dava başladı

12 yaşındaki Uğur ve babasının 'terörist' olduğu iddiasıyla öldürülmesiyle ilgili dava müthiş güvenlik önlemleriyle başladı Mardin Adliyesi, bu dava için kapatıldı, diğer davalar ertelendi, başka iş için girişe izin verilmedi. Ancak sanık polisler gelmedi Milletvekilleri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın izlediği duruşmada, davaya müdahil olmak için 40 avukat başvurdu.

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, 21 Kasım 2004 tarihinde, Ahmet Kaymaz (35) ile 12 yaşındaki oğlu Uğur Kaymaz, "terörist" oldukları iddiasıyla öldürüldü. Uğur'un vücudundan 13 kurşun çıktı. Kaymaz ailesinin evlerinin önünde gerçekleştirilen polis operasyonu, ailenin ve İnsan Hakları Derneği'nin girişimiyle 'yargısız infaz' olarak kamuoyuna duyuruldu. Olay üzerine, Mardin Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şubesi'nde görevli polis memurları S.A, Y.A, M.K ve S.A.T hakkında TCK'nın 49'uncu maddesi gereğince "Yasal silah kullanma sınırlarını aşarak faili belli olmayacak şekilde ölüme sebep olma" suçlamasıyla 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Polisler, ayrıca "soruşturmanın selameti açısından" görevden alındılar. Ancak daha dava başlamadan görevlerine iade edilen sanık polis memurları, güvenlik gerekçesiyle tayin edildikleri Bursa, Kocaeli ve Mersin'de göreve başladılar.

TEK TEK ARAMA
Davaya dün Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Mardin Adliyesi, bu dava için 'kapatıldı'. Adliye'de dünAhmet Kaymazbaşka hiçbir dava görülmedi, sabıka kaydı gibi rutin işler için adliyeye gelenler de geri çevirildi. Adliye binasının çevresi, şehir merkezi ve şehire giriş yollarında, dava nedeniyle olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Ellerinde mahkeme kararı ile arama emri bulunan polisler, kente giriş yapan araçları durdurup, kimlik kontrolü yaptılar, herkesi tek tek aradılar. Adliye binası ise, polisler tarafından adeta etten duvarla ördü. Panzerler, adliye çevresinde sürekli dolaşarak güvenlik kontrolü yaptılar. Duruşmayı izlemek için adliyeye gelenler, uzun süre bekletildikten sonra kimlik kontrolü ve üst araması yapılarak binaya alındılar. Bölge halkının yanı sıra, TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyeleri Cavit Torun, Mesut Değer ve Faruk Ünsal, DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Feleknaz Uca, Türkiye Barolar Birliği ile İstanbul, Ankara, Adana, Diyarbakır Barosu üyelerinden oluşan kalabalık bir izleyici grubu eşliğinde başlayan duruşmaya, gazetecilerinUğur Kaymaz de kamera, fotoğraf makinesi ve ses kayıt cihazlarını dışarıda bırakarak izlemelerine izin verildi.

REDDEDİLDİ
Duruşmaya Diyarbakır, Batman, Van ve Adana Baroları'ndan gelen 40'ı aşkın avukat, davaya müdahil olmak istediklerini bildirdiler. Ancak mahkeme başkanı bu talepleri reddetti, sadece zarar görenlerin müdahil olabileceğine karar verdi. Bunun üzerine, ölen babaoğulun yakınlarının vekalet verdiği 4 avukat kabul edildi. Sanık polisler ise ilk duruşmaya gelmediler, mahkemeye gönderdikleri dilekçeyle başka bir kente tayin olduklarını belirterek, ifadelerinin talimatla alınmasını istediler. Mahkeme Heyeti duruşma sonunda sanık polislerin tutuklanması talebini reddetti. Mahkeme, sanık polislerin görev yaptıkları kentlerde nöbetçi mahkemelere talimatla ifade vermelerine, davanın başka bir kentte görülmesi talebi için ise Adalet Bakanlığı'na yazı yazılmasına karar verdi. Duruşma 16 Mayıs 2005 tarihine ertelendi. Davanın başka bir kentte görülmesi konusunda kararı Adalet Bakanlığı verecek.

Mürsel ACAY -Ekrem ARSLAN / MARDİN-MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Enerji dosyasından gizli kamera çıktı
 Devir, SSK'ya çözüm olmadı
 Kapalı kapılar ardındaki İran
 Tarikat Şeyhi Öngüt'e 'halkı tahrik'ten dava
 Atatürk büstüne saldırı
 Yargıcın Eğitim-Sen direnişi
 Roche'ta savcılık itirazı
 'Gemileri men ederiz'
 'Kadınlar Günü tatil olsun'
ERDAL ŞAFAK
Pembe dalgalar Ege'yi geçmez
Avrupa'da yeniden "Pembe...
ALİ KIRCA
O sabah!
Bir sabah uyandınız. Havada tuhaf bir iç...
ÖMER LÜTFİ METE
Özgüvenle haddi bilmenin kesiştiği yer
Brüksel...
UMUR TALU
Nazi mi dedin!
Başladık, gidiyoruz.
Parlak gazeteci...
Türkiye'den eğitmen istiyor
Amerika, NATO kapsamında Türkiye'nin Irak'a gönderdiği "altyapı...
Almanlar'a Bush tatili
Bush-Schröder görüşmesinin yapılacağı kentte okullar kapatıldı, büyük...
Ersun Yanar
Ersun Yanar
Milli Takımlar Teknik Direktörü hakkında ortaya atılan "2001'de...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu