kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
HÂLÂ DELİ DANA RİSKİ VAR Raporda, kaçak etlerin kullanılmasının üzerinden 6-9 yıl geçmesine karşın hastalığa rastlanmamasının riskin bittiği anlamına gelmediği, çünkü deli dana hastalığında kuluçka süresinin 8-10 yıl olduğu belirtildi.
Dandini dandini dasdana deli dana girmiş mutfağa
Zamanaşımı kurtardı

Deli dana Meclis'te

Ankara Cumhuriyet Savcılığı soruşturması, 1996-97 arasında tonlarca deli dana riski taşıyan etin yendiğini ortaya koydu. İthalata olur veren 4 bakanın kaderi Meclis'te.

Dandini dandini dasdana deli dana girmiş mutfağa

Teftiş Kurulu'nun "deli dana raporları", yetkililerin halkı "uyuttuğunu" belgeledi. 1996'da çıkarılan yasayla "kaçak et girişi" yasallaştırılmış. Bu yolla tonlarca deli dana riski taşıyan et mutfaklara girdi. Olayla ilgili 4 eski bakan ve AKP Milletvekili Mehdi Eker suçlanıyor.

Başbakanlık Teftiş Kurulu ile Tarım Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan iki rapor, "yağ ithalatı " adı altında deli dana riski taşıyan etlerin Türkiye'ye girmiş olabileceğini gözler önüne serdi. Raporda, 1996-1999 yılları arasında devam eden kaçak et ithalatına izin veren 4 eski bakan hakkında "insan sağlığını riske soktukları" için işlem yapılması istendi. Raporda, dönemin Tarım Kontrol Genel Müdürü olan AKP Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker'in de dokunulmazlığının kaldırılması istemi yer alıyor.

VETERİNER İHBAR ETTİ
2002 yılında bir veterinerin ihbarı üzerine Tarım Bakanlığı Teftiş Kurulu ile Başbakanlık Teftiş Kurulu, deli dana riski taşıyan etlerin Türkiye'ye girip, girmediğine ilişkin soruşturma başlattı. Soruşturma sonucu hazırlanan raporlar Başbakan Tayyip Erdoğan imzası ile TBMM'ye gönderildi. Başbakanlık ile Tarım Bakanlığı Teftiş Kurulu raporlarına göre olay şöyle gelişti: "1996'da çıkan bir karar ile deli dana hastalığı görülen ülkeler arasında yer alan Fransa ve Hollanda'dan 650 tane damızlık dana ithal edildi. Ayrıca 6 aylık izin belgesi nedeniyle yasaklanmasına karşın daha sonra Fransa'dan 551 baş hayvan daha getirildi.

HAYVAN YAĞI GELDİ
Aynı yıl çıkartılan bir kararname ile hayvan yağı ithalatı serbest bırakıldı. Bu kararnamede yağın içindeki et oranının ne kadar olacağına ilişkin bir sınırlama yer almadı. Yağın içindeki et oranı belli olmadığı için Türkiye'ye deli daha riski taşıyan kaçak etlerin girmesinin yolu açıldı. Bu uygulama 1999 yılına kadar yani 3 yıl boyunca devam etti. İthal yağların nerelerde kullanıldığı Dış Ticaret Müsteşarlığı'na da soruldu. Verilen yanıt ise sabun, mum, deri yağlama ve hayvan yemi yapımında kullanıldığı oldu." Raporlarda, yağın içindeki et oranının ne kadar olacağının belirtilmemesi "kaçak et ithalatı yasal hale getirilmiştir" şeklinde yorumlandı. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın yanıtına karşın yağların salam, sosis ve sucuk yapımında da kullanılabildiğinin altı çizildi.

4 ESKİ BAKANA SUÇLAMA
Raporda, ithalata izin veren dönemin Tarım ve Köyişleri Bakanları Nevzat Ercan, İsmet Atilla, Musa Demirci ve Mustafa Taşar'ın, "insan sağlığını riske attıkları" suçlamasında bulunuldu. Raporda, dönemin 30 yakın bürokratı ile ilgili dava açılması talep edildi. Bu bürokratlar içinde ithalat izninin verildiği dönem Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü görevini yapan AKP Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker'in de yer aldı. Eker'in yargılanması için dokunulmazlığının kaldırılması gerektiğinin altı çizildi. Anayasaya göre, eski ve mevcut bakanların yargılanabilmesi için TBMM'de bir soruşturma komisyonu kurulması ve Genel Kurul kararı ile Yüce Divan kararı alınması gerekiyor. Bakanlar ile ilgili dosyalar bu nedenle "milletvekillerinin inceleyip, soruşturma önergesi verebilmesi" Meclis'e gönderiyor. Eğer milletvekilleri bu inceleme sonucunda soruşturma önergesi verirse konu Meclis gündemine taşınacak ve Yüce Divan yolu açılacak.

Zübeyde YALÇIN - HülyaKARABAĞLI- Fatih ERTÜRK/ANKA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 SSK'lılar için
yeni dönem
 Marmaray için Japonya'dan kredi
 Edirne'de su taşkını alarmı
 4.8 katrilyonluk karapara
 İlaç skandalında 10 zanlı adliyede
 'Sigarayı bırakın gerisini hallederiz'
 Avrupa'nın en büyük imam okulu
 Kızıltepe polisleri geri döndü
 Emniyet Müdürü Okur'a atama ve soruşturma izni
 Engin: Her şeyimi kaybettim
 Tavuklar saçılınca yağmacılar kapıştı
 Tan'ı yoldan geçen kamyon kurtarmış
 Pendik'te 'nü' krizi
 '!f İstanbul'a büyük ilgi
 Sokak çocuklarına 'ağabey' desteği
 Örnek bir proje
 Reçeteye para hastaneye reklam
 SSK hastanelerinin devri kesinleşti
 Baskın Oran yeniden üye
ERDAL ŞAFAK
Bela geliyor
İstediği kadar çırpınsın, Refik Hariri...
ÖMER LÜTFİ METE
İran şaşkınlığı...
İran'da meydana gelen patlamanın, bu...
CTP tek başına iktidar
CTP lideri ve KKTC Başbakanı Talat, partisinin anketine göre pazar...
Avrupa Birleşik Devletleri
Avrupa Birliği liderleri, tek bir devlet kurma yolunda yeni adımlara...
El Paradiso de Kadıköy (Kadıköy cenneti)
El Paradiso de Kadıköy (Kadıköy cenneti)
Türkiye Ligi'nde rakiplere cehennem olan Kadıköy, İspanyol'a cennet...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu