kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
MAHŞERİN ÜÇ ATLISI: KİLO, HAREKETSİZLİK VE SİGARA Kilo, hareketsizlik ve sigarayı hayatımızdan uzaklaştırırsak çok önemli bir adım atmış olacağımızı söyleyen Genco Yücel sigarayı bırakmak için çok çeşitli yollar olduğunu ifade ediyor. Yücel nikotin sakızları ve vücuda yapıştırılan patch’lerin yanı sıra, bırakma oranını yüzde 40’lara çıkaran bir ilaç bulunduğunu söylüyor.
'Sigarayı bırakın gerisini hallederiz'


DR. Genco Yücel kalbi olanların sigarayı bırakma konusunda istekli olduğunu söylüyor. Yücel bu konuda doktorlara iş düştüğünü hastalara inandırıcı davranılması gerektiğini belirtiyor.

Kalp hastalıkları uzmanı Genco Yücel ile söyleşimizin dün yayınlanan bölümünde yüksek tansiyonun kalp üzerine etkisini, uykusuzluk problemini ve seks hayatının kalp için risk taşıyıp taşımadığını konuşmuştuk. Yücel kalp sorunlarının doğrudan şeker hastalığıyla ilgili olduğunu söylüyor. Peki şeker hastası olup olmadığımızı nasıl anlayacağız? Şeker hastalığı kalbi ne kadar etkiliyor? Kalp sağlığı dizimizin son bölümünde, bugün bu soruların cevaplarını bulacaksınız.

Şeker hastalığı bire bir kalp ile bağlantılı demiştiniz.
-Evet şeker çok ciddi bir mesele. Artık yeni kılavuzlara göre şeker hastalığının kalple doğrudan ilgili olduğuna dair sonuçlar var. Yani öncelikle şeker hastalığınız varsa ailenizde kalp riski yoksa bile mutlaka kardiyolojik kontrollerden geçmelisiniz. Tabii bir de doğumsal şeker hastalığı var, bu örnekte 10-15 yaşındaki kişiyi kalp doktoruna göndermek pek de sağlıklı olmaz tabii. 25 yaş sonrasından bahsediyorum ben.

DİYABET SİNİRİ SEVER
Bir de gizli şeker var değil mi? O da kalbe zararlı
mı?
-Şekerin her türü zararlı. İnsülin kullanın ya da kullanmayın, önemli değil. Şeker damarların iç yapısını bozuyor. İç yapı, yani damar duvarı kendi kendini tamir edemezse, artık geri dönülmez sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Damar bozuluyor, tamir edelim derken darlık başlıyor bu sefer,yarayı tamir edelim diyorsunuz, dolaşımla ilgisi sorunlarla karşılaşıyorsunuz. Ve en sonunda kabaca damar sertliği denilen durumla karşı karşıya kalıyoruz. Diyabetin bir diğer sorunu da siniri sevmesi. Sinir uçlarına yaptığı tahribat gerçekten de bambaşka. Hastalar hissizleşebiliyor, devamlı uyuşmadan şikayet edebiliyorlar. Diyabete en kısa sürede çözüm bulunması gerekiyor.

Röportajın en başında kalp krizi sebeplerini sayarken ısrarla sigara üzerinde durmuştunuz. Türkiye'de çok insan sigara içiyor, hatta tiryaki boyutundayız. Sigarayı nasıl bırakacağız?
-Biz hastalarımıza "Öncelikle sigarayı bırakın gerisini biz hallederiz" diyoruz. Ve inanın bunu canı gönülden söylüyoruz. Kilo, hareketsizlik ve sigara bu üçünü hayatımızdan uzaklaştırırsak çok önemli adımlar atmış oluruz. Sigarayı bırakmanın bir çok yolu var. Öncelikle nikotin sakızları ve patch'leri var. Açıkçası ben sakız konseptini çok sevmiyorum çünkü örneğini bir işadamı sürekli sakızYETER Kİ İSTEYELİM: Kalp konusunda hemen her sorunun tedavisi var, yeter ki biz kalbimize iyi bakmak isteyelim.çiğneyemez. Ayrıca ne kadar çiğnedi çiğnemedi, dozajı da belirleyemiyorsunuz. Yapıştırılan bantlar, patch'ler çok daha etkili. Ayrıca Türkiye'de daha yeni çıkan ama ne hikmetse bir türlü duyurulmayan mucizevi bir ilaç var. Bu ilaç tüm dünyada, bilimsel alanlarda kendini kanıtlamış bir ilaç. Bu ilaçla birlikte sigarayı bırakma oranı yüzde 40'lara kadar varabiliyor.

Nasıl bir ilaç bu? Hap mı?
-
Evet hap. Bu haplar kişinin sigarayla olan psikolojik problemlerini ortadan kaldırıyor. Bir yandan nikotini tedavi ediyorsunuz bir yandan da istek merkezine etki ederek sigarayı ortadan kaldırıyorsunuz.

Ama önce istek lazım değil mi? Yani zorla sigara bırakılmaz.
-Eğer bir hasta tedaviye hazır değilse bu olmaz. Ama inanın doktora geldikten sonra insanlarda bir istek doğuyor çünkü önlerine araştırmalar koyup gerçeği anlatıyoruz. Diyoruz ki sigara içersen bu olacak bırakırsan hayatın uzayacak, daha kaliteli sağlıklı devam edecek. İşin çok enteresan kısmı sigarayı bırakanların çoğunun hep başına kalple ilgili bir şey gelmesi. Yani ciddi bir sorun yaşadıkları zaman ancak sigaradan uzaklaşabiliyorlar. Ama ciddi soruna kadar aman bırakayım demiyorlar.

Peki bu nikotin bantları ve haplarla ne kadar sürede sigaradan uzaklaşmak mümkün?
-Eğer kişi sıkı bir tiryakiyse, haplarla ve nikotin bandı destekli üç ayda bu işi kolayca bitirebilir. İnsanlar sigaranın zararlı olduğunu biliyorlar, bu konuda pişmanlık duyuyorlar. Eğer doktor inandırıcı olabilirse zaten çoğu insan buna hazır. Ama hastaya "sigarayı bırak öyle gel" denilirse hasta yalnız kalıyor ve doktorun desteğini hissetmediği için bu iş daha da zorlaşıyor. Tabii kalbiniz için sigarayı bırakmalısınız diyen doktor eğer kendisi sigara içiyorsa bu sefer inandırıcılığı azalıyor. Kalbimiz gerçekten de çok önemli. Dönüşü olmayan rahatsızlıklar yaşayabiliriz. O yüzden karar vermek gerekiyor kaliteli bir yaşam istiyor muyuz? Eğer istiyorsak kilomuza dikkat edeceğiz, egzersiz yapacağız, mutlaka sigarayı bırakacağız. Bunlarla başlarsak ne ala. Gerisini biz çözeriz. Dünyada kalp konusunda neredeyse çözülmemiş bölge yok. Hemen her şeyin tedavisi var, yeter ki biz kalbimize iyi bakmayı isteyelim.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 SSK'lılar için
yeni dönem
 Marmaray için Japonya'dan kredi
 Edirne'de su taşkını alarmı
 4.8 katrilyonluk karapara
 İlaç skandalında 10 zanlı adliyede
 Avrupa'nın en büyük imam okulu
 Dandini dandini dasdana deli dana girmiş mutfağa
 Kızıltepe polisleri geri döndü
 Emniyet Müdürü Okur'a atama ve soruşturma izni
 Engin: Her şeyimi kaybettim
 Tavuklar saçılınca yağmacılar kapıştı
 Tan'ı yoldan geçen kamyon kurtarmış
 Pendik'te 'nü' krizi
 '!f İstanbul'a büyük ilgi
 Sokak çocuklarına 'ağabey' desteği
 Örnek bir proje
 Reçeteye para hastaneye reklam
 SSK hastanelerinin devri kesinleşti
 Baskın Oran yeniden üye
ERDAL ŞAFAK
Bela geliyor
İstediği kadar çırpınsın, Refik Hariri...
ÖMER LÜTFİ METE
İran şaşkınlığı...
İran'da meydana gelen patlamanın, bu...
CTP tek başına iktidar
CTP lideri ve KKTC Başbakanı Talat, partisinin anketine göre pazar...
Avrupa Birleşik Devletleri
Avrupa Birliği liderleri, tek bir devlet kurma yolunda yeni adımlara...
El Paradiso de Kadıköy (Kadıköy cenneti)
El Paradiso de Kadıköy (Kadıköy cenneti)
Türkiye Ligi'nde rakiplere cehennem olan Kadıköy, İspanyol'a cennet...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu