kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Türkiye ya da ABD gücünü Kürtlere karşı kullanabilir'

New York Times gazetesi, ''kuzey Iraklı Kürtlerin Kerkük'ün kontrolünü ele geçirmesi durumunda Türk ordusunun bölgeye müdahale edebileceğini ya da böyle bir teşebbüs üzerine Amerikan ordusunun gücünü bu sefer Kürtlere karşı kullanmak zorunda kalabileceğini'' öne sürdü.

Sandra Mackey imzasıyla yayımlanan makalede, '''dikkatlerini seçimlerden anayasa hazırlanmasına yönlendiren Kürtler için ölüm kalım meselesinin Kerkük şehrinin kaderi olduğu'' belirtilerek, ''Kerkük üzerinde Türkmen ve Kürt iddialarından kaynaklanan Irak'taki iç siyasi çekişmenin bölgesel bir çatışmaya dönüşebileceği'' iddia edildi.

EKONOMİK DAYANAK


Makalede, 2003'ün martında Amerikan işgalinin başlamasından sonra Kürtlerin Amerikalılarla müttefiklik konumlarını kullanarak Kerkük'e girdiği ve çok sayıda Kürt aileyi bu şehre yerleştirdiği ifade edildi.

''Kürtlerin Kerkük'ü ele geçirme sebeplerinin duygusal olduğu kadar, ekonomik de olduğu'' belirtilen makalede, ''Irak'ın petrol rezervlerinin yüzde 40'ına sahip olan bölgenin, gelecekteki Kürt devletinin ekonomik dayanağı olacağı'' ifade edildi.

''Kerkük yüzünden Kürtlerle Araplar arasında var olan düşmanlığın önemli bir sorun olduğu'' kaydedilen makalede, ''Türkmenlerle Kürtlerin Kerkük çekişmesinin ise ABD için çok daha büyük bir sorun teşkil ettiğinin'' altı çizildi.

PKK TERÖRÜ

Terör örgütü PKK'nın 1999 yılından bu yana Irak'ın kuzeyindeki terör üslerinden ürkiye'ye saldırdığını belirten gazete, Iraklı Kürt yetkililerin bu teröristlere göz yummasının ve ABD'nin bu konuda harekete geçmekteki isteksizliğinin Türkiye'de hayal kırıklığı yarattığı ve bunun neticesinde Türk ordusunun konuyu ele alarak zaman zaman örgüte karşı operasyon için sınırı geçtiğini yazdı.

Kerkük'ün nüfus yapısıyla oynanmaması konusunda Türk ordusunun Iraklı Kürtleri defalarca uyardığını belirtilen makalede, Kerkük'ün geleceğinin Irak'ın bir iç meselesi olduğunu kabul etmekle birlikte Türk ordusunun, ''Kerkük'ün özerk Kürt bölgesine dahil edilmesi durumunda kendisinin de bu konuda bir rol oynayacağını hissettirdiği''
kaydedildi.

Makalede, ''Kerkük'ün Kürtler tarafından alınması durumunda, Türk ordusunun asker göderme planları yaptığını saklama ihtiyacı duymadığı'' ifade edildi.

''Irak'ın kuzeyine askeri müdahalede bulunmanın Türkiye için bazı diplomatik riskler taşıdığına'' dikkat çekilen makalede, ''üyelik müzakerelerini başlatmak üzere Avrupa Birliği ile henüz yeni anlaşma yapan Türkiye'nin bu konuda ihtiyatlı olacağı'' kaydedildi.

''Ancak sınırlarında petrol zengini bir Kürt siyasal varlığının ortaya çıkma potansiyelini engellemek için Türkiye'nin bu riski göze alabileceği'' öne sürülen makalede, ''Avrupa'nın da İran Körfezi ve petrol piyasalarının istikrarı için Kürtleri Irak içinde tutmanın,
Türkiye'yi Irak dışında tutmaktan daha önemli olduğuna karar verebileceği'' belirtildi.

''IRAK'IN KUZEYİNDEKİ ASKERİ ÜS GİZLİCE GÜÇLENDİRİLDİ''

''Kamuoyu karşısında sessiz kalan Washington'ın da Türk ordusunun Irak'ın kompleks siyasi ortamına müdahale etmesi olasılığının arttığını gördüğünü'' kaydeden New York Times, Amerikalı yetkililerin bu yüzden sessizce Kürtlerin Kerkük'ü kontrol etmesine müsaade edilmeyeceğini söylediklerini yazdı.

''Bu konuda önlem olarak, Irak'ın kuzeyindeki Amerikan askeri üssünün gizlice güçlendirildiğini'' kaydeden gazete, ''Washington'ın, Irak parlamentosunda önemli oranda sandalye elde edecek Kürtlerin Kerkük'te kriz olasılığını hızlandıracağının farkında olduğunu, ancak asıl sorunun ABD'nin mi, yoksa Irak hükümetinin Kürt olmayan üyelerinin mi Kürtleri kontrol altında tutacağı olduğuna'' dikkat çekti.

''Kürtlerin Kerkük'ün statüsünü değiştirmeye teşebbüs etmeleri halinde ABD'nin ülkedeki güçlerini bu sefer Kürtlere karşı kullanmak zorunda kalabileceğine'' dikkat çeken gazete, ''ABD'nin, Kerkük'ü korumak için bir şey yapmaması durumunda ise kendini başka bir krizin içinde bulabileceğini, bu krizin ise Irak içine hapsedilemeyecek kadar büyük olacağını'' kaydetti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Rice'tan Türkiye'de iç savaş gafı
 Madrid'de patlama
 Rusya'da giruzu patladı: 9 ölü
 Ateşkesi getiren tokalaşma
 Komşuya direnişçi cumhurbaşkanı
 Irak için Türkiye örneğini verdi
 Askerler ameliyat etmiş
 Kraliyet ailesinin varlığına inceleme
 Ana karnında sekiz ameliyat
 Televizyon seyretmek çocukları obezleştiriyor
 Tüm hastalıklar zihnimizde
 İleri yaşta anne olmak ömre ömür katıyor
 Kısa... Kısa... Kısa...
İşte sihirli cin
İşte sihirli cin
G.Saray'ın yeni transferi Ribery: "Tekniğim yüzünden bana 'Sihirli...
Golcülerden gol düellosu
Golcülerden gol düellosu
Çift kalede, Hakan Şükür 5, Necati 4 gol attı. Gülen taraf 11-9 ile...
Ve Erdoğan yalanladı
Ve Erdoğan yalanladı
Başbakan, Alman "Welt am Sonntag" gazetesinde yayımlanan türban...
Az Kaldı Gidiyor
Günlerdir İstanbul'u esir alan kar hafta sonuna doğru kenti terk...
Kar kimine keyif kimine çile oldu
Karadeniz, Balıkesir, Konya, Bolu ve Trakya'da çok sayıda köy yolu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu