kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'İntikam politikası kurmuyoruz'
'İntikam politikası kurmuyoruz'

ABD Ankara Büyükelçisi Eric Edelman: 'ABD intikam üzerine politika kurmuyor'.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman, Türkiye-ABD hükümetlerinin, ilişkilerin her iki ülke için öneminin farkında olduklarını belirterek, iniş çıkışlar olmasının, ilişkilerin genel seyrini etkilemeyeceğini söyledi.

Büyükelçilik konutunda diplomasi muhabirleriyle bir araya gelen Edelman, kamuoyunun görüşlerinin birçok etken tarafından şekillendiğini ifade etti ve Türkiye kamuoyunda son dönemde ABD karşıtı söylemlerin artmasındaki önemli nedenlerden birinin Irak konusu olduğunu kaydetti.

Edelman, Irak'ta işlerin iyiye doğru gittiğini belirterek, seçimlerin yapılmasının bile başlı başına önemli bir adım olduğunu belirterek, Irak'ın demokratik kurumlarını oluşturmaya, anayasasını işletmeye başlamasıyla birlikte daha iyi bir tablonun ortaya çıkacağına inandığını söyledi.

Avrupa'da da son dönemde Irak'taki olumlu adımlarla birlikte olumsuz görüşlerde değişme gözlendiğini kaydeden Edelman, ''Televizyonlarda söylenenleri, gazetelerde yazılanları engellememiz mümkün değil; yapmamız gereken, kamuoyuna Türkiye-ABD ilişkilerinin sadece tek bir konuyla bağlantılı olmadığını, çok sayıda meseleyi kapsadığını anlatmaktır'' diye konuştu.

Türk ve Amerikalı yetkililer arasında özellikle son altı haftada yoğun temas trafiği olduğunu ifade eden Edelman, Türkiye'yi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün yaptıkları açıklamalara da atıfta bulundu ve ''İki taraf da ilişkilerin ne denli önemli olduğunun farkındadır'' dedi.

İki ülke arasındaki ilişkilerde zaman zaman iniş çıkışlar gözlendiğini söyleyen Edelman, bu iniş çıkışların, ilişkilerin genel seyrini engellemediğini kaydetti. Edelman, Kerkük'e ilişkin bir soru üzerine, ''ABD'nin her zaman Irak'ın siyasi birliğini, toprak bütünlüğünü savunan bir konumda olduğunu'' söyledi.

Kerkük'ün geleceğine ilişkin kararın Irak halkı tarafından uzlaşı içinde verileceğine inandığını ifade eden Edelman, geçici anayasada geri dönüşlerin nasıl ve hangi şartlarda olduğunun belirtildiğini kaydetti.

''GEÇMİŞE DEĞİL, GELECEĞE BAKIYORUZ''

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in TBMM'de tezkerenin geçmemesinin ABD'yi Irak'ta zor durumda bıraktığı yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Edelman, tezkerenin geçmemesinin hayal kırıklığı yarattığını, ancak ABD'nin geçmişe değil,
geleceğe baktığını söyledi.

''ABD'nin Türkiye'yi bazı politikalarla cezalandırmayı amaçladığı'' şeklindeki görüşlere katılmadığını ifade eden Edelman, ABD'nin böyle bir niyeti olması durumunda, IMF ve AB ile ilişkilerde Türkiye'yi desteklemesinin, Ortadoğu ve Kıbrıs konularında Türkiye ile ortak çalışmalar yapmasının mümkün olmayacağını kaydetti. Edelman, ''ABD, intikam üzerine politika kurmuyor'' dedi.

İRAN

Edelman, bir soru üzerine, Rice'ın temasları sırasında masada birçok konunun bulunduğunu, İran konusunun ayrıntılı biçimde ele alınmadığını belirterek, ABD'nin Türkiye'den İran'a ilişkin somut talebi olmadığını söyledi.

Amerikan tarafının, Türkiye ve Avrupa'daki diğer ülkelere İran'a ilişkin endişelerini aktardığını ifade eden Edelman, ''İran'daki nükleer kapasitenin gelişmesini bölge için potansiyel bir sorun olarak gördüklerini'' kaydetti.

''Bu konuda henüz diplomatik seçeneklerin tüketildiğine inanmıyoruz'' diyen Edelman, iyi bir işbirliği sağlandığı takdirde, İran konusunun diplomatik yollar kullanılarak çözüme kavuşabileceğini söyledi.

KIBRIS

Edelman, ABD'nin KKTC'nin izolasyonunun kaldırılmasına yönelik ne gibi adımlar atacağının sorulması üzerine, bugüne kadar attıkları bazı adımlar olduğunu, bazı konularda da çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Adada yapılan referandumlar öncesinde ABD'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkenin, Türk tarafının Annan planına olumlu oy vermesine rağmen planın başarısız olması durumunda, KKTC'ye yönelik izolasyonun kaldırılmasına katkıda bulunacakları yönünde söz verdiğini ifade eden Edelman, ABD'nin de bu çerçevede bazı adımlar attığını söyledi.

KKTC'nin Ankara Büyükelçisi'ni ilk kez 4 Temmuz resepsiyonuna davet ettiklerini, KKTC vatandaşlarına vize işlemlerinde kolaylıklar getirdiklerini, ABD Büyükelçiliği ticaret ve tarım ataşelerinin Kuzey Kıbrıs'a iş olanaklarını da araştıracak şekilde ziyarette bulunduklarını belirten Edelman, 30 milyon dolar doğrudan yardım yaptıklarını da kaydetti.

Edelman, hava trafiğinin çok taraflı uluslararası otoritenin kontrolü altında olduğunu anımsatarak, KKTC'ye doğrudan uçuşlar konusunun hala değerlendirildiğini, bunun kolay bir süreç olmadığını söyledi.

Edelman, PKK ile mücadele konusunda bir soru üzerine de ''ABD'nin Irak'ta son derece zor bir güvenlik durumuyla karşı karşıya olduğu bir sır değil, ama bu sözlerimizi unutacağız anlamına da gelmiyor'' diye konuştu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Okullar yarın da tatil
 Gül'den Barzani'ye yanıt
 Seksin yolu güzeldir
 Bir de çilesi olmasa
 Başsavcı Ok hâkimleri uyardı: Dikkat edin!
 Naklen ameliyat
 Gidemez ama onunla da yüz yüze gelemezdi
 Red Kit, artık Kürtçe konuşacak
 Emniyet müdürü 'süresiz izinli'
 Baz istasyonları için emsal karar
 Noel Baba öyle değil böyle olur
 Ney, felaketzedeler için Pekin'de sahneye çıktı
 İstanbul'da eğitim fuarı açılıyor
ERDAL ŞAFAK
Ezberler bozulunca
Türkiye, Kuzey Irak ve Kerkük'e...
ALİ KIRCA
Sizin en şiddetli kışınız hangisiydi!
Ülkenin batısında...
ÖMER LÜTFİ METE
Ders kitaplarında Alevilik
Milli Eğitim Bakanlığı'nın...
UMUR TALU
Sayıyla mı verdiler!
Sizin ülkeniz, 10 yılda, 80 yılda...
President Abbas
Arafat'a "lider" (chairman) sıfatı kullanan ABD, bu politikasını...
Bir garip rehine eylemi
İsviçre'deki İspanya konsolosluğuna dün bir baskın düzenlendi. Ancak...
2 Mart'ta bir daha
2 Mart'ta bir daha
Beşiktaş- Gençlerbirliği maçı, kural hatası yapıldığı için...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu