kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ortadoğu'da tarihi ateşkes
Hamas: Ateşkes bizi bağlamaz
1991'den bu yana İsrail-Filistin müzakereleri

Ortadoğu'da tarihi ateşkes

Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde yapılan zirvede, İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ortadoğu barış görüşmelerini yeniden canlandıracak olan, ''birbirlerine karşı tüm askeri faaliyetlere ve şiddet eylemlerine son verecekleri'' beyanatında bulundular.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail ve Filistinlilere karşı şiddetin resmen sona ereceği açıklamasında bulundu.

Abbas, Şarm El Şeyh'deki zirvede yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile, İsrail ve Filistinlilere karşı şiddetin her türlü biçiminin durdurulacağı konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, İsrail Başbakanı Şaron ile şiddete son verme konusunda anlaştığını dünyaya açıkladığı konuşmasında, ''Şaron ile nerede olursa olsun Filistinliler ya da İsraillilere yönelik her türlü şiddete son verme konusunda anlaşmaya vardım'' dedi.

Abbas, ''Topraklarımızda bugünden itibaren kendini hissettirecek olan sükunet, yeni bir çağın, yeni bir barışın, yeni bir umudun başlangıcıdır. Bugün burada ilan ettiğimiz şey, yol haritasının ilk aşamasının uygulamaya geçmesidir, barış sürecinin yeniden rayına turması fırsatını veren uygulamaya geçiştir. Bu aşamayla her iki halka barışın gelme olasılığını, güvenini ve umudunu yeniden veriliyor'' ifadesini kullandı.

ARAP DÜNYASINA ÇAĞRI

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas: "Şimdi yeni bir gelecekle karşı karşıyayız. Barış ve güvenlik için Arap ülkeleri liderlerine bir çağrım var. Lütfen bizimle el ele tutuşun ve yeni bir atmosferin oluşmasına yardımcı olun. Hep birlikte radikallerin hedeflerini ortadan kaldırabiliriz. Ortadoğu halklarına hep birlikte özgürlük için Ortadoğu'da yepyeni bir umut yeşeriyor" açıklamasında bulundu.

ŞARON'DAN ''ASKERİ FAALİYETLERE SON''

İsrail Başbakanı Şaron da İsrail'in ''her yerde'' Filistinlilere karşı askeri faaliyetlerini sona erdireceğini ve Abbas'ın Filistinlilere bağımsız bir devlet kurulmasında önderlik edeceğini umduğunu söyledi.

Şaron, ''Bugün, Başkan Abbas'la toplantımda, her yerdeki tüm Filistinlilerin tüm İsraillilere karşı her türlü şiddete son vereceği,aynı zamanda İsrail'in her yerde Filistinlilere karşı tüm askeri eylemlerini durduracağı konusunda anlaşmaya vardık'' dedi.

Ariel Şaron, İsrail ve Filistinliler için bu yılın, 4 yıllık şiddetin son ermesi ve barışa ilerleme konusunda büyük fırsat vaat ettiğini belirterek, Abbas'ın reform çabalarında ve sonuçta bağımsız bir devlet kurma yolunda Filistinlilere önderlik edeceğini umduğunu söyledi.

Şaron, Abbas'a hitaben şöyle konuştu: ''Bağımsız ve demokratik Filistin devleti kuruluncaya kadar, ulusunuza demokrasi, yasa ve düzen için önderlik etmede başarılı olacağınızı ümit ediyorum.''

Filistin halkına da doğrudan seslenen Şaron, İsrail'in Filistinlilerin kaderlerini kontrol etmek ve yönetmeyi sürdürmek arzusunda olmadığını, Filistinlilerin bağımsız ve şerefli yaşama haklarına gerçekten saygı duyduklarını belirtti.

Ariel Şaron, yüzlerce Filistinli mahkumun serbest bırakılacağını da açıkladı.

MÜBAREK: ''BUGÜN İLK ADIM ATILDI''

Zirveye evsahipliği yapan Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, iki tarafın da gerçekten ve içten birlikte çalışmak için ciddi bir arzu gösterdiğini söyledi.

Sorunların büyük ve derin olduğuna dikkati çeken Mübarek, ''Ancak imkansız değil. Eğer yol uzunsa bugün ilk adımı attık'' dedi. Mübarek, hem Filistinlilerin hem de İsrail halkının, gelecek nesiller için, adalet, uluslararası prensipler ve iyi komşuluk ilişkilerine dayanan güvenli bir hayatı eşit şekilde hak ettiğini belirtti.

Hem Ürdün Kralı Abdullah hem de kendi adına konuştuğunu ifade eden Mübarek, Suriye-Lübnan barış yolu için de artık yeni umutlar olduğunu kaydetti.

Mübarek, ''Amacımız Ortadoğu'da uzun süreli barış. Dolayısıyla bu icraatımızı, Suriye-Lübnan barış süreçlerini canlandırmak için yeni icraatlar takip edecektir'' diye konuştu.

Mısır'ın Şarm El Şeyh tatil yöresinde yapılan zirveye, Şaron ve Abbas'ın dışında Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek ile Ürdün Kralı Abdullah katıldı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Kerkük Valiliği Kürtlerin
 'Nükleerden vazgeçmeyeceğiz'
 Rice'tan Suriye'ye tehdit
 Bağdat'ta patlama: 13 ölü
 Japonya ve Papua Yeni Gine'de deprem
 President Abbas
 Bir garip rehine eylemi
 Açığı kapatmak için kemerleri sıkacak!
 Başkan'ın elinden düşürmediği kitap
 "Zirveden ateşkes çıkacak"
 Direnişçiler, berber 'avlıyor'
 'Yeni asker bulamıyoruz'
 Barzani: Kerkük'ten vazgeçmem
 İşgal filmini Iraklı 'Barış' çekti...
 Gül'den Rice'a: Önce ben söyledim
 BM'nin Türk raportörü İran'ı uyardı
 Rusya ve Japonya'nın Kardak'ı
 Açılın, sambacılar geliyor!..
 ABD'li askerler 'âlem'de
 Beyazlatıcılara dikkat!
 'Sırtımı da kesele!'
 Marley'e görkemli anma
 Komşuda yollar da paralı oldu
 Altı gün kar yedi
2 Mart'ta bir daha
2 Mart'ta bir daha
Beşiktaş- Gençlerbirliği maçı, kural hatası yapıldığı için...
Kenetlendik
Kenetlendik
G.Saray'ın golcüsü Hakan Şükür, tartışmalara, eleştirilere...
İslam ülkeleri özeleştiri yapsın
İslam ülkeleri özeleştiri yapsın
'Yuthonoyo'nun "İslam'a karşı bir meydan okuma söz konusu" demesi...
Seksin yolu güzeldir
Gazeteci-yazar Hıncal Uluç seks kavramını anlattı: "Seks ille de...
Bir de çilesi olmasa
İstanbullular haftanın ilk iş gününde yollarda perişan oldu. Yoğun...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu