kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

Rice'dan Erdoğan'a: İş size düşüyor

Başbakan Tayyip Erdoğan, bugün Güney Asya'ya uçmadan önce, Esenboğa Havaalanı'nda Condoleezza Rice ile konuşacak.
Tarafların birbirine neler söyleyeceği, Rice'ın Başbakan Erdoğan'ın Kerkük açıklamalarıyla ilgili ne tür bir yanıt getireceği bilinmiyor.
Ortada olan, Türkiye'de yükselen bir Amerikan karşıtlığı dalga olduğu; İran, PKK ve Kerkük meselelerinde Başbakan ve kamuoyunun Washington'un tavrından rahatsız olduğu ve ikili ilişkilerde "esasa dayalı" bir sıkıntı yaşanmasa da, özellikle Washington'da Başbakan'ın son çıkışlarının bir "gerilim politikası" olarak algılandığı. Ama bu, gerçekten öyle mi?
Amerikalılar, Başbakan'ın tam olarak nasıl bir strateji izlediğini kestirmeye çalışırken, muhtemelen Cumartesi günkü buluşmayı, "Türk-Amerikan ilişkilerinin devamı için uzun vadede kamuoyu desteği şart ve bu da ancak yetkililerin katkısıyla olabilir" mesajını vermek için kullanacaklar.
Amerikan tarafı sıkıntısını doğru adrese götürüyor. Çünkü son dönemlerin en popüler liderlerinden olan Erdoğan, aynı zamanda Türkiye'de artan Amerikan karşıtlığını dizginleyebilecek "yetki ve meşruiyet"e sahip tek isim. Erdoğan göreve başladığında yüzde 35'lerde olan Türkiye'nin AB üyeliğine destek, bugün kamuoyunda yüzde 80'leri aştı.
AKP çevreleri, Başbakan'ın sertleşen söyleminde, iç kamuoyu ve parti tabanından gelen tepkinin etkili olduğunu söylüyor. Unutmayalım ki ABD'nin Türkiye'yi işgal senaryosunu anlatan "Metal Fırtına" en çok satan kitaplar listesinde; Türk kamuoyunun yüzde sekseni ABD'yi "dünya barışına tehdit" görüyor; öğretmenler arasında bir ankete göre yüzde 50'den fazlası ABD'yi "düşman" ilan etmişti.
Buna karşın Erdoğan, "bu ortama rağmen," Türk-Amerikan ilişkileri için elinden geleni yaptığını düşünüyor. Yakın çevresi, Başbakan'ın 1 Mart tezkeresinin geçmesi için uğraştığını, daha sonraki temaslarda da ABD'ye muhalefet etmediğini hatırlatıyor. Erdoğan, ABD'nin dünyanın en büyük gücü ve Türkiye'nin stratejik ortağı olduğunun farkında. Şu anki önceliği, Kerkük'te Türk tezlerini korumak ve İran'a ABD müdahalesini engellemek. Ama niyeti Washington'la kavga değil.
Zaten son dönemde Türk-Amerikan diyaloğunda asıl gerilim kaynağı, kamuoyundan esen rüzgardan prim yapmak için konuya atlayan "yetkisiz" isimler oldu. Mehmet Elkatmış'ın "atom bombası ve soykırımı" demeçlerini hatırlarsınız. Geçen hafta da Vakit gazetesine demeç veren Meclis'teki Türk-Amerikan Dostluk Grubu üyesi AKP milletvekili Turan Çömez, "ABD artık müttefikimiz değil" sözlerinden sonra AK Parti yönetimi tarafından da ciddi biçimde uyarıldı.
Hükümet kaynaklarına sorarsanız, bu tarz demeçler ve anti-Amerikanizm, Washington'un "kendi hatalarının sonucu." Kerkük'te sandığın çalınması, bizzat ABD tezlerinin iflası! Amerikalılara sorarsanız, yetkililerin söylemi, daha alttakilere yeşil ışık yakıyor. İşte Rice ve Erdoğan, bu meseleleri masaya yatıracak.
Kamuoyundaki havaya karşın, Türk-Amerikan diyaloğunun "stratejik" boyutu, son iki yıla kıyasla en parlak dönemini yaşıyor. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un geçen haftaki brifingde Türk-Amerikan ilişkilerinin "tek bir konuya endekslenmeyecek kadar geniş kapsamlı" olduğu vurgusunun Washington'daki yankısını daha önce yazmıştık.
ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarı Douglas Feith'in TSK'yla temaslarında da bu özenli üslup sergilendi. Amerikan tarafının, Pentagon'un global güçlerinin yeniden yapılandırılması planı çerçevesinde 48 F-16'nın Almanya'dan İncirlik'e konuşlandırılması talebinden resmen vazgeçtiğini açıkladı. Kuşkusuz Feith'ın bu sözleri, F16'ların İncirlik'te konuşlandırılmasına sıcak bakmayan TSK yönetimini rahatlattı. Bu talep artık masada değil.
Buna karşılık Türk tarafı da, Feith'a, Türk-Amerikan askeri ittifakını şekillendiren mevcut Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması'nın (SEİA) F16'ların İncirlik'te kısıtlı sürelerde "rotasyon" yaparak kalmasına izin verdiğini hatırlattı. Bu teknik hatırlatma, Washington'a jest.
Türk tarafı ayrıca İncirlik'in insani yardım amaçlı ulaşım terminali ("cargo hub") olarak daha geniş kullanımı talebini de değerlendirmekte.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Olacak şey değil   / 04-02-2005
 Başbuğ ve Erdoğan farkı   / 02-02-2005
 Ya Erdoğan "Haçlı Seferi" deseydi?   / 30-01-2005
 CHP'den Irak'a: İki seçimin anatomisi   / 29-01-2005
 Başbuğ'un yolsuzluk vurgusu   / 27-01-2005
 CHP daha özgürlükçü olmalı   / 24-01-2005
 İran'la neler olabilir?   / 19-01-2005
 Abizaid burada PKK sandıkta   / 12-01-2005
 Sıkıcı bir yazı   / 10-01-2005
 Yağmur ve Cohen'in kemikleri   / 08-01-2005
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Rice'dan Erdoğan'a: İş size düşüyor
Başbakan Tayyip...
YAVUZ DONAT
İstanbul'a "büyük gözaltı..."
Ankara, "İstanbul'u...
Aralıksız yağış hayatı felç etti
İstanbul'da gün boyu hiç dinmeyen sağanak yağış Gaziosmanpaşa'da...
Taciz kurbanı çocuk: Beni okula gönderin
Denizli'de amcası tarafından 49 kişiyle ilişki kurmaya zorlanan 15...
96 yolcusuyla Kabil'e çakıldı
96 yolcusuyla Kabil'e çakıldı
Afganistan'ın Kam-Air Havayolları'na ait bir yolcu uçağı, 96...
Ekmek parası peşindeydiler
Ekmek parası peşindeydiler
Kâbil'deki uçak kazasında kaybolan Türk mühendislerin evinde yas var.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu