kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Taliban rejiminin 2001de yıkılmasının ardından ülkenin ilk ve tek özel havayolu şirketi olarak kurulan ve Kasım 2003te faaliyete geçen Kamair Havayolları, iç hat seferleri dışında Dubai ve İstanbula da uçuyor.
96 yolcusuyla Kabil'e çakıldı
Afganistan'ın yolunu Gülsan yapıyor

Kâbil uçağı kalbimize düştü

Ekmek parası peşinde Afganistan'a giden 6'sı mühendis dokuz Türk, düşen uçaktaydı. Aileleri acı haberle sarsıldı.

Afganistan'ın tek havayolu şirketi Kam-Air'e ait Boeing-737 tipi uçak dün Kâbil yakınlarında düştü. 104 kişiyle yere çakılan dokuz Türk de ayrı öykülerle ama tek amaç ekmek parası için Afganistan'a çalışmaya gitmişti.

YENİ İŞ BULMUŞTU
Gülsan-Çukurova ortaklığının yol inşaatında çalışan mühendis Mehmet Korkmaz uzun süre işsiz kaldıktan sonra altı ay için bu işe girmişti. 24 yaşındaki mühendis Erkan Helvacıoğlu'nun da ilk işiydi.

'ÖLSEM DE GAM YEMEM'
Mühendis Ayhan Birci ailesine "Sizi rahata kavuşturdum. Artık ölsem de gam yemem" diye veda etmişti. Mühendis Mustafa Fırat'ın da iki hafta önce bebeği olmuştu.


96 yolcusuyla Kabil'e çakıldı

Afganistan'ın Kam-Air Havayolları'na ait bir yolcu uçağı, 96 yolcusuyla Kâbil yakınlarında düştü. Uçaktaki 9 Türk'ün durumu belirsizliğini koruyor.

Afganistan'da, özel bir havayolu şirketine ait olan uçak, iç hatlar seferi yaptığı sırada düştü. Batılı kaynaklar, dokuzu Türk vatandaşı, en az 16 yabancı yolcu bulunan uçağın enkazının başkent Kabil'in 57 km. kadar doğusunda bulunduğu iddia ederken, Afgan yetkililer bu bilgiyi henüz doğrulamadı. Kaybolan 9 Türk'ten altısının Afganistan'da faaliyet gösteren Gülsan adlı inşaat firmasında çalışan mühendisler olduğu kaydedildi. 96 yolcu ve 8 mürettebat olmak üzere toplam 104 kişi taşıyan uçakta başka Türk vatandaşı bulunup bulunmadığıAhmet Saral Mühendisise henüz bilinmiyor.

KAR YAĞIŞI ŞÜPHESİ
Herat-Kabil seferini yapan ve Afganistan'ın tek özel havayolu şirketi Kam Air'a ait Boeing 737 tipi uçağın Herat havaalanından kalkış yaptığı, ancak Kabil havaalanındaki yoğun kar yağışı nedeniyle iniş yapamadığı belirtiliyor. Uçağın, Kabil'e inmeyi başaramayınca önce Bagram'a, sonra da Peşaver'e yönlendirildiği ileri sürülüyor. Yerel saatle saat 15.00'de Bagram havaüssü ile bağlantı kuran pilot, önce hava durumunu ardından da pistin temiz olup olmadığını sordu. Kam-Air Genel Müdür Yardımcısı Feda MuhammedAyhan Birci MühendisFedayi ise uçağın Bagram'daki ABD üssüyle hava durumu konusunda haberleştiğini, ancak iniş izni istemediğini ifade etti.

HELİKOPTERLER ARIYOR
Muhammed Fedayi, uçağın kar fırtınası nedeniyle Pakistan'daki Peşaver havaalanına yönlendirildiğini iddia ediyor. Buna karşılık, Pakistan Sivil Havacılık yetkilisi Abid Rao, uçağın Pakistan hava sahasına girmediğini ve herhangi bir kontrol kulesiyle bağlantı kurmadığını belirtiyor. En son Kabil'in 5 kilometre doğusunda görülen uçağın yakıt problemiyle karşı karşıya kalması nedeniyle düştüğü tahmin ediliyor. Bir başka olasılık ise bölgeyi günlerdirErkan Helvacıoğlu Mühendisetkisi altına alan elverişsiz hava koşulları ve yoğun kar yağışı nedeniyle uçağın çakılmış olması. NATO liderliğindeki barış gücü askerlerinin başkent Kabil çevresinde yürüttüğü arama çalışmalarına Apachi ve Black Hawk tipi 10 helikopterin iştirak ettiği belirtildi. Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada ise arama çalışmalarına Uluslararası Yardım Kuvveti bünyesindeki 2 Türk helikopterinin de katıldığı kaydedildi.

ÜÇ AMERİKALI BİR İTALYAN
Düşen uçakta bulunan 9 Türk vatandaşından 6'sının, Gülsan adlı inşaat firması için çalıştığı belirtiliyor. Türkiye'de önemli projelerdeKemal Dündar Mühendisimzası bulunan inşaat firması, Afganistan'daki Kabil-Kandahar yolunun 340 kilometrelik bölümünde asfaltlama işlemlerini yürütüyor. Uçakta mühendis ve işçi olarak Afganistan'a gidenlerden başka Türk vatandaşı bulunup bulunmadığı ise belirsizliğini koruyor. Başbakanlık Basın Merkezi de yaptığı açıklamada uçakta Türkler'in bulunduğunu ve isimlerini doğruladı. Uçakta çoğu Afgan olan 96 yolcu arasında üç Amerikalı bir de İtalyan bulunuyordu. ABD'nin Kabil Büyükelçiliği sözcüsü Beth Lee, yetkililerin uçaktaki ABD'li yolcuların sayısını ve kimliklerini tespit etmeye çalıştıklarını ifade etti. Uçakta bulunanMehmet Korkmaz Mühendissekiz mürettebattan altısının Rus, ikisinin Afgan olduğu belirtildi.

YAKITI MI BİTTİ?
Afganistan Ulaştırma Bakanı, perşembe günü öğleden sonra kaybolan yolcu uçağının düştüğünü resmi olarak dün sabah saatlerinde açıkladı. Afganistan İçişleri Bakan yardımcısı da, "Çok uzağa gidecek kadar yakıtı yoktu. Bu yüzden düştüğünü tahmin ediyoruz" diye konuştu. Taliban'ın 2001'de yıkılmasının ardından ülkenin ilk özel havayolu olan ve Kasım 2003'te faaliyete geçen Kamair Havayolu iç hat seferleri dışında Dubai ve İstanbul'a da uçuyor.

DIŞ HABERLER


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Ekmek parası peşindeydiler
 Artık içmeyin paşam
 Kırcı nihayet Türkiye'de
 Yüzde 88 ABD'ye karşı İran'dan yana
 Ders kitaplarında 4 bin 'ayrımcı' öğe
 Anatomi profesörü kadavrasını bağışladı
 Tutuklanan profesöre el çektirildi
 'Hata yapan hapse girer
 Kavga eden öğrenciler kefaletle serbest
 25 metrelik uçuruma düştü
 Gazetecinin korkunç ölümü
 Kars Belediye Başkan Yardımcısı'na gözaltı
ERDAL ŞAFAK
Aklı, fikri trende
Şanghay

Dış ticaretimizin...
ALİ KIRCA
Her pazar isyan!
İşbu yazı 24 saat saklanıp, pazar...
MEHMET ALTAN
Kürtler, Aleviler ve yoksulluk...
Bizde "vatandaş...
Görevi: Yumuşatmak!
Bu akşam saatlerinde Ankara'ya gelecek olan ABD'nin çiçeği burnunda...
Tutuklanabilir!
Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, gelecek hafta...
La multi ani Ciga (Nice yıllara Ciga)
La multi ani Ciga (Nice yıllara Ciga)
İstanbul'da poyraz; Sami Yen'de Cimbom fırtınası vardı. Perdeyi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu