kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
YKB: 'Turkcell'de uzatma talebi olmadı'
YKB, Koç, Turkcell işlemde

YKB: 'Turkcell'de uzatma talebi olmadı'

Yapı Kredi Bankası, Turkcell hisselerinin Çukurova tarafından satın alınmasına yönelik opsiyonun uzatılması için kendilerine iletilen bir talep olmadığını belirtti. Koç Holding ise Çukurova'nın YKB'ndaki Turkcell hisselerinin alımında 12 aylık opsiyona sahip olduğunu açıkladı.

Yapı ve Kredi Bankası A.Ş, biten opsiyon hakkının uzatılması için taraflarına ulaşan bir talep olmadığı gibi, bu varlıkların değerlendirilmesi konusunda henüz banka Yönetim Kurulu'nun almış olduğu bir karar da bulunmadığını bildirdi.

Yapı ve Kredi Bankası'ndan Borsa'ya gönderilen açıklamada, banka sermayesinin yüzde 12.89'una sahip TMSF ile yüzde 44.53'üne sahip Çukurova Grubu'nun, söz konusu hisselerin satış sürecinde alıcıyla mutabakata vardıkları konular ve gelinen aşamayı kamuya duyurdukları belirtildi.

Yapılan bu açıklamaların dışında, satış koşulları hakkında bankaya iletilen hiç bir bir bilgi, belge ve husus bulunmadığı gibi, bu konuda anılan taraflarla ilgili hiçbir görüşme dahi yapılmadığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Söz konusu süreçte, banka yönetiminin görevi sadece müstakbel alıcının talep ettiği satışla ilgili bilgi ve gerekli çalışma ortamını sağlamaktan ibarettir. Ayrıca bankamızın aynı zamanda halka açık olması nedeniyle kamunun bilgilendirilmesine de gayret edilmektedir. BDDK/TMSF ile Çukurova Grubu arasında aktedilen 31 Ocak 2003 tarihli anlaşmayla, Yapı ve Kredi Bankası'nın malik olduğu Turkcell hisseleri konusunda Çukurova Grubu'na opsiyon hakkı verilmiştir. Bahsi geçen anlaşmanın tarafı olan BDDK, bu opsiyon hakkının 31 Ocak 2005 tarihinde bittiğini, bankamıza ve Çukurova Grubu'na yazılı olarak bildirdiği gibi, kamuya da aynı yönde bir açıklamada bulunmuştur. Biten bu opsiyon hakkının uzatılması için tarafımıza ulaşan bir talep olmadığı gibi, bu varlıkların değerlendirilmesi konusunda henüz banka Yönetim Kurulu'nun almış olduğu bir karar da bulunmamaktadır.''

'TEREDDÜTLERİN GİDERİLMESİ BİR GEREKLİLİK'

Banka varlıklarıyla ilgili her türlü değerlendirmede yönetimin, banka çıkarlarını ön planda tutmaya devam edeceği belirtilen açıklamada, ''Hal böyle iken, ilgililerin yaptığı açıklamalar karşısında satıcı, müstakbel alıcı veya alakalı kurumlarca yapılan
açıklamalar nedeniyle oluşan tereddütlerin, bu kuruluşların yetkilileri tarafından giderilmesinin bir gereklilik olduğu düşünülmektedir'' denildi.

Ortaklarından ayrı bir tüzel kişiliği bulunan Yapı ve Kredi Bankası'nın varlık ve borçlarına ilişkin tasarrufta bulunma yetkisinin, bankanın ana sözleşmesine ve kanun hükümlerine göre belirlenen organlara ait olduğu vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

''Diğer bir ifadeyle bankamız, organları marifetiyle ve mevzuat çerçevesinde yönetilmektedir. Hangi sıfatla olursa olsun bu yetkiye sahip olmayanların, bankanın varlıkları üzerinde yaptığı değerlendirme kendi görüş, arzu ve isteklerini yansıtmaktadır. Öte yandan, olayları izahta ve yorumda kullanılan ifadelerin sadelikten uzak ve hukuki mahiyeti ihmal eder içerik taşıması da, doğal olarak farklı görüşlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Sonuç olarak bankamızın varlıklarına ve taahhütlerine ilişkin olarak banka yönetimine ait yetkilerin kullanılmasında, hukuken yetkili olmayan üçüncü şahısların izin ve icazetine tabii olunamayacağı da izahtan varestedir.''

KOÇ HOLDİNG'İN AÇIKLAMASI

Sözleşme kapsamında yürütülen detaylı inceleme çalışmalarının sonucu, hisse devri gerçekleştiği takdirde, YKB'nin çoğunluk hisselerinin sahibi olması beklenen KFS ve Koçbank Nederland N.V. ile Çukurova Şirketler Grubu'nun, ''Turkcell opsiyonunun Çukurova Şirketler Grubu tarafından kullanılması konusunda'' fikir birliği içerisinde oldukları bildirildi.

Koç Holding'den Borsa'ya, topluluk şirketlerinden Koç Finansal Hizmetler A.Ş. (KFS) ve Koçbank Nederland N.V. ile Çukurova Holding ve Mehmet Emin Karamehmet arasında imzalanan hisse devir sözleşmesinde, Çukurova Grubu'nun Yapı ve Kredi Bankası (YKB) mülkiyetindeki Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. (Turkcell İletişim) ve Turkcell Holding
hisseleri ile ilgili Çukurova Şirketler Grubu'nun satın alma opsiyonu konusunda yer alan maddenin orijinal İngilizce metni ve Türkçe çevirisini içeren bir açıklama gönderildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: ''Turkcell opsiyonu taraflar, şirketin (YKB), Orijinal Turkcell Opsiyon Anlaşması'nın hükümlerine uymasını ve buna bağlı olarak Turkcell opsiyonunu uzatmak üzere orijinal Turkcell opsiyonunun revize edilecek şartlarını ve bu arada opsiyon bedelini eğer opsiyon işlemin (YKB hisselerinin devri) tamamlanmasından itibaren ilk 6 ay içerisinde kullanılır ise opsiyonun kullanıldığı tarihe göre değişen oranda ve azami 55 milyon euroluk bir bedel indirimine tabi olmak şartıyla) ve 12 aylık bir opsiyon kullanım süresini de içeren bir anlaşma imzalanmasını (Turkcell Opsiyon Anlaşması) sağlamak için gerekli tüm makul çabayı göstereceklerdir.''

Açıklamaya göre, Çukurova'nın Turkcell opsiyonunu kapanıştan itibaren altı ay içinde kullanmaması halinde, Çukurova şirkete Turkcell opsiyonunun toplam uzatma masrafı olarak 55 milyon euroyu (şirketin Turkcell opsiyonunun kullanılmasından önce Turkcell opsiyon hisselerinden aldığı temettü toplamı düşülmek üzere) ödeyecek.

Açıklamada, ''Bu masraflar şu şekilde oranlanacaktır: Çukurova, burada bahsi geçen altı aylık sürenin tamamlanmasından sonra Turkcell opsiyonunun kullanılmadığı her ay, 55 milyon euroyu geçmeyecek olan uzatma masraflarının (şirketin Turkcell opsiyonunun kullanılmasından önce Turkcell opsiyon hisselerinden aldığı temettü toplamı düşülmek
üzere) altıda birinden sorumlu olacaktır.''denildi.

Bu uzatma masraflarının aylık olarak ödeneceği belirtilen açıklamada, ''Bu hükümden de anlaşılacağı üzere, sözleşme kapsamında yürütülen detaylı inceleme çalışmalarının sonucu hisse devri gerçekleştiği takdirde YKB'nin çoğunluk hisselerinin sahibi olması beklenen KFS ve Koçbank Nederland N.V. ile Çukurova Şirketler Grubu bahsi geçen Turkcell Opsiyonunun yine yukarıda belirtildiği kapsamda Çukurova Şirketler Grubu tarafından kullanılması konusunda fikir birliği içerisindedirler'' denildi. Aynı konuda, Çukurova Grubu da Borsa'ya benzer görüşleri içeren bir açıklama gönderdi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Fischer: Ekonomi iyi yolda
 Otomotiv ihracatı tam gaz
 Turizmcilere özel kredi
 Alkollü içkilere zam
 Almanya'da 5 milyon işsiz
 Turkcell, Karamehmet'te kalacak
 En iyi yatırım değişken faizli tahvil
 2005'te şirket evlilikleri 10 milyar doları bulacak
 Sigarada ÖTV oranı arttı 50 kuruşluk zam göründü
 SEKA'nın yükünü 70 milyona ödetemeyiz
 Vergide 10 yılın en iyi tahsilatı
 Ford'da tarihi rekorlar kırıldı bayiler Paris'le...
 Erdoğan'a hediye edilen tablet PC Türkçe bilmiyor!
 İhracat 2005'e artış hızını keserek girdi
 Hayali bono biliniyormuş!
 Uzanlar'ın tabloları satılıyor
 Erdoğan, beyaz ette komisyonu durdurdu
 İTO: Enflasyon binde 5 azaldı
 Babacan MUSİAD'ı kabul etti
 Akzo Nobel'e kartel suçlaması
 Bilgin: Turkcell'de yetkiliyiz demedik
 Hesap uzmanları, 'sosyal güvenliği masaya yatırıyor'
GÜNTAY ŞİMŞEK
Koray Aydın iyi aydınlatamamış
İstanbul'u bekleyen...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
İhracatta duraklama inşallah geçicidir
Hem 2004 yılı dış...
Urla'da bir köy var içinde de gerçekler
Çocuk Köyü'ndeki peşkeş çekilen kızlar, uyuşturucu gibi iddiaları...
Oxford'lu genç gasp kurbanı
Tatil için ailesinin yanına gelen Oxford'lu genç sokak ortasında...
Kerkük Sancısı
Kerkük Sancısı
Talabani: Kerkük, Kürt ve Türkmenler arasında kardeş kent olacak.
'Kargaşaya izin vermeyeceğiz'
'Kargaşaya izin vermeyeceğiz'
Başbakan Erdoğan, Irak'taki seçim sonrası yaşanan Kerkük ve...
IMKB
E: 27.937 D:% 0,31
DOLAR
S: 1,329 D:% -0,375
EURO
S: 1,735 D:% -0,058
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu