kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'ABD'nin niyeti açık'

ABD'nin muhafazakar düşünce kuruluşlarından Nixon Center'ın Uluslararası Güvenlik ve Enerji Programı Direktörü Zeyno Baran, ABD'nin, Türkiye'nin çevresindeki bölgeyi Irak ile başlayarak değiştirme niyetinde olduğunu ve Türkiye'nin daha aktif bir politika izlemek zorunda kalacağını söyledi.

Washington'da Amerikan-Türk Konseyi (ATC) ve Atlantik Konseyi tarafından düzenlenen panelde konuşan Baran, ABD Başkanı George W. Bush'un yemin töreni konuşmasında, demokrasinin yayılmasının öneminden bahsettiği bir ortamda Türkiye'nin nerede durduğunu iyi seçmesi gerektiğini ve bu konumun, stratejik ortaklığın devamında belirleyici olacağını kaydetti.

Baran, ABD'nin Irak Savaşı'nı neden başlattığını anlamanın önemine işaret ederken, ''ABD, bölgede statükonun 11 Eylül'ü yarattığına, terörist ürettiğine inanıyor. ABD'nin niyeti açık. O da Türkiye'nin çevresindeki bölgeyi değiştirmek'' dedi.

Türkiye'nin bölgede, özellikle Rusya ile ilişkilerini son dönemde yakınlaştırmasıyla ''statükodan yana bir güç'' olarak algılanması eğiliminin bulunduğunu söyleyen Baran, ''hem Türkiye hem de Rusya, bölgede değişimden rahatsız ve statükoyu korumak istiyor'' diye konuştu.

Zeyno Baran, bu durumda Türkiye'nin ABD ile ''stratejik ortaklığını'' sürdürmesinin zorluğuna işaret ederek, ''eğer Türk ordusu Irak'ta veya gelecek başka girişimlerde etkili bir şekilde kullanılamazsa, bu ortaklığın nereye gittiği açık değil'' dedi. Baran, NATO üyesi bir ülke olarak Türkiye'nin Rusya ile yakın politikalar izlemesinin, uzmanları endişelendirdiğini de söyledi.

Zeyno Baran, ABD'nin Irak'taki faaliyetlerinin Türk yetkililer tarafından ''soykırım'' olarak nitelenmesinin ardından bu yıl ABD kongresinde ''daha zorlu bir'' sözde Ermeni soykırımı tasarısı görülmesinin mümkün olduğunu da kaydetti.

Baran, ABD-AB ilişkilerinde de Türkiye'nin bir rol oynayabileceğini belirtirken, ''seyirci kalmak Türkiye'nin seçeneği değil. Olayların gelişmesini bekleyip neye katılıp katılmayacağını seçmek Türkiye için söz konusu olamaz. Türkiye, daha aktif bir rol almalı'' dedi.

ABD-AB TÜRKİYE İÇİN İKİLEM
Amerikan-Türk Konseyi (ATC) Savunma ve Güvenlik İlişkileri Komite Başkanı Preston Hughes ise Türkiye için bir yandan Avrupa ile entegrasyon sağlamaya çalışırken diğer yandan ABD ile yakın bağları
korumanın bir ikilem olduğunu savundu.

Avrupalılar'ın 50 yıldır, güç siyaseti yerine hukuk, ikna ve tek taraflılık yerine çok taraflılığa ağırlık verdiği, buna karşılık ABD'nin aynı dönemde tek taraflı güç kullandığı yönündeki görüşlere işaret eden Hughes, bu perspektif farklılığının Türk dış politikası ve savunma uzmanları için sıkıntı yaratacağını kaydetti. Hughes aynı şekilde Türkiye'nin bazı dış politika önceliklerinin AB tarafından aynı hassasiyetle paylaşılmamasının da sıkıntı yaratabileceğini belirtti.

Türk savunma çevrelerinin bir yandan ABD bir yandan AB savunma endüstrisiyle nasıl işbirliği yapacağı sorusunu dile getiren Hughes, örneğin AB'nin Çin'e silah ambargosu kaldırma kararının AB ile ABD arasında gerginlik yaratacağını hatırlattı ve bu durumda Türkiye'nin de hangi tarafta olacağını seçmek zorunda kalacağını kaydetti. Hughes, herşeye rağmen ABD'nin, Türkiye'nin AB üyeliğine güçlü destek verdiğini ve Türkiye'nin bazı konularda baskı altında kalacağını anlamasının önemli olduğunu belirterek, ''ne biz ne de Türk dostlarımız, Türk-Amerikan işbirliğinin yararlarına ilişkin görüşümüzü kaybetmeliyiz'' dedi.

Zaman zaman her iki tarafta da ilişkiler konusunda hayal kırıklıkları olabildiğine işaret eden Hughes, örnek olarak Türkiye'nin Kuzey Irak'taki PKK varlığına karşı ABD'den beklediği yardımı görememesini ve ABD'nin de Irak Savaşı öncesinde Türkiye'den kuzey cephesi açamamasını gösterdi. Preston Hughes, ''ancak iki ülke, paylaştıkları değerleri ve demokrasi kararlılığını unutmamalı. Ne yaparsak yapalım, köprüleri yakmayalım'' diye konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Erdoğan'dan "Türkiye'den korkmayın" mesajı
 Türk başkomiserin uyuşturucu şebekesi
 THY'de ücretler yenileniyor
 Barzani: Kerkük'te taviz yok
 Röntgen odasından ölüm sızdı
 Felaket sanıldığından da yakın
 Depremzedeye biber gazı
 Minareyi devirdi iki kişiyi savurdu
 İTÜ'de aile saadeti yaşanıyor
 Acil durum yönetimi 'ABD modeli' oluyor
 Nazilerden kurtuluşun 60'ıncı yıldönümü
 Sultanbeyli'de Cemevi Kavgası
 'Kaymakam arazi sözü verdi'
 Uyuşturucu kaçakçıları jandarmayla çatıştı
 Eminönü-Kabataş hattı pazar günü start alıyor
 Yalı sahiplerine ihtarname
 Yıkıma tam gaz devam
ERDAL ŞAFAK
Tarihi mesaj
Bundan tam 60 yıl önce, 27 Ocak 1945'te,...
ÖMER LÜTFİ METE
İsrail'le komşu olmak
Yaklaşık çeyrek asır önce...
UMUR TALU
Seni gidi popülist!
Bu "bakış açısı"nı, aktörlerini...
Irak'taki Şii blok kalıcı mı?
Pazar günü Irak'taki seçimden Şii ittifakının birinci çıkması...
AB'nin 'kirli' komiserleri
Avrupa Birliği Komisyonu'nun üyeleri, geçtiğimiz cuma günü yemin...
Korkacaklar
Korkacaklar
Rıza Çalımbay, "Her rakip Beşiktaş'a karşı oynamanın korkusunu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu