kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İran devriminin mimarı Humeyni
Irak'taki Şii blok kalıcı mı?
'ABD, İran'a savaş açmayacak'
Seçim bürosuna saldırı: 16 ölü

Irak'taki Şii blok kalıcı mı?


Pazar günü Irak'taki seçimden Şii ittifakının birinci çıkması bekleniyor. "Kazanırsak hükümet laik olacak" diyen Şiiler'in takiyye yaptığını düşünenler çok. Asıl endişe, ittifakın kimi başbakan atayacağı ve iktidarda kalmayı başarıp başaramayacağı....

Sandıktan zaferle çıkması beklenen Iraklı Şiilerin listesinde laikler, din adamları, aşiret reisleri, Türkmenler ve hatta Hıristiyanlar var. Iraklı Şiiler, din adamlarının devlet yönetiminde yer almayacağı ve hükümetin laik olacağı konusunda ortak tutum açıkladı. Bunun takiyye mi, samimi mi olduğu seçim sonrası belli olacak. Ama bakalım Ayetullah Sistani tarafından da desteklenen Birleşik Seçim İttifakı, seçim sonrasında birarada kalabilecek mi? Iraklı Şiiler'in bu haftasonu yapılacak genel seçimden galip çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak hâlâ bilinmeyen, sandık için yapılan geniş yelpazeli ittifakın, seçim sonrasındaki başbakanlık yarışında birarada kalıp kalmayacağı. Iraklı Şiiler'in ruhani lideri Ayetullah Sistani tarafından desteklenen Birleşik Irak İttifakı, aslında birçok anlamda Arap coğrafyasında daha önce görülmeyen "çoğulcu" bir yapıyı yansıtıyor. Irak nüfusunun % 60-65'ine sahip Şiiler, "tek tip" değil: farklı siyasi ve sosyal kökenden geliyor. İttifak da buna göre laikler, din adamları, aşiret reisleri, şehirli profesyoneller, Türkmenler ve hatta Süryani ve Hıristiyanlar'ı barındıran geniş bir yelpazeyi temsil ediyor.

ORTAK BAŞKAN ADAYI
Şii İttifakı'nın bir diğer ilginç yönü, seçim öncesi imzaladığı bir deklarasyonla din adamlarının devlet yönetiminde yer almayacağı ve hükümetin laik olacağı konusunda "bağlayıcı" bir karar almış olması. Iraklı Şiiler, Saddam döneminde çok zulüm gördüklerini, şimdi tek isteklerinin demokrasi ve ibadet özgürlüğü olduğunu söylüyor. Bu tezi desteklemek için de Necefli 75 yaşındaki Sistani'nin hayatı boyunca İran rejimine muhalif durduğunu ve İran devriminin mimarı Ayetullah Humeyni'den farklı bir devlet anlayışına sahip olduğunu hatırlatıyorlar. Gerçekten de farklı bir dini ekolden gelen ve geçmişte Humeyni'nin Vilayet El Fıkıh kavramına karşı çıkan Sistani, din adamlarının "kirli" sayılan siyasetin dışında kalması gerektiğini savunuyor. Seçimle ilgili tek fetvasında tüm Iraklılar'ın oy atması gerektiğini söyledi. Buna karşın Şiiler'in bu söylemi, Türkiye gibi laikliğe önem veren çevreler ve Irak'ın "İran yanlısı bir Şii din devleti" olacağından korkan çevre ülkelerinde kuşkuyla karşılanıyor. Iraklı Şiiler'in "takiyye" yaptığından korkanlar, Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi lideri Abdülaziz el Hekim ve diğer din ağırlıklı partilerin herşeye rağmen perde arkasında "ağırlıklı" rolü olacağını söylüyor. Bu partilerin İran'la yakın ilişkileri de "İran etkisi" endişesini güçlendiriyor. Sandıktan zaferle çıkması beklenen İttifak'ın, seçim sonrası 275 kişilik Irak meclisinden "ortak" bir başbakan adayı çıkaracağı ise kuşkulu. İttifak eğer dağılmazsa, başbakanlık için adı geçen isimler Adil Abdel Mehdi, İbrahim Caferi, Ahmet Çelebi ve Hüseyin Şahristani. Buna karşın Şiiler'in seçim için kurduğu koalisyon sandık sonrası dağılırsa, rakip listeden aday olan mevcut Başbakan İyad Allavi ya da Irak cumhurbaşkanlığı için aktif lobi çalışmaları yapan Celal Talabani'nin de şansı yükselmiş olur.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 AB'nin 'kirli' komiserleri
 'Tarama paralel başlar'
 Rice Türkiye'ye geliyor
 'Kerkük faturasını öderler'
 Bozkurt'tan ziyaret
 Önce iç, sonra oy at
 Kadın hakları için geliyor
 Yollar toplu mezar
 Şahinlerden fire
 Ermeniler'e ödeme
 İstihbaratın Mösyö Türk'ü
 En korkunç 'sürpriz'
 Mafya maaşı 25 bin Euro
 Cinayetten yargılanacak
 Federasyon siyahları unuttu
 Katil müfettişe pul
 Mısır'ı sarsan bebek
Korkacaklar
Korkacaklar
Rıza Çalımbay, "Her rakip Beşiktaş'a karşı oynamanın korkusunu...
90 dakikası 120 bin euro
90 dakikası 120 bin euro
Beşiktaş macerası 25 maç süren Del Bosque ve ekibinin maliyeti 3...
Davos'ta Irak uyarısı
Davos'ta Irak uyarısı
İsviçre'de yabancı gazetecilere konuşan Erdoğan, Irak'taki seçimlerin...
Röntgen odasından ölüm sızdı
İstanbul Topçular'daki SSK Dispanseri'nin eczanesinde çalışan üç...
Felaket sanıldığından da yakın
İki derecelik ısınmada bile, buzulların eriyip kentlerin sular...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu