kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
3 MM KURŞUN PLAKA: Röntgen odalarının zemininin 30 cm. beton ve 3 mm. kurşun plakayla kaplanması gerekiyor. SSK İstanbul Topçular Dispanseri röntgen odasında ise ölümler gerçekleşene kadar kurşun zemin bulunmadığı iddia ediliyor.
Röntgen odasından ölüm sızdı
'Radyasyon DNA'yı parçalar
''Hakkınızı aramak için geç kaldınız' dediler

Kurşunsuz infaz

SSK'da üç eczane kalfası peş peşe kanserden öldü. Nedeni kurşun plakalarla izole edilmediği için radyasyon saçan üst kattaki röntgen odası.

Mehmet Demirci, Zeki Kenar ve Salim Kara... SSK Topçular Dispanseri eczanesindeki art arda üç ölüm yeni bir kanser tehlikesini ortaya çıkardı: Röntgen odaları.

RÖNTGEN MERKEZLERİNİN ALTINDA OTURANLAR DİKKAT
Yakınları üç kalfanın ölümüne eczanenin üst katındaki röntgen odasının neden olduğunu söylüyor. Kurşun plakalarla kaplanmayan odadaki cihaz yıllarca alt kata radyasyon ışınlamış.

'KATİL RÖNTGEN' GENELDE DEVLET HASTANELERİNDE
Atom Enerjisi Kurumu'na (TAEK) göre ise tehlike çok daha büyük: Türkiye'de tam 27 bin lisanssız röntgen cihazı var. Üstelik çoğu devlet hastanelerinde.

3 MM'LİK KURŞUN PLAKA ŞART

Röntgen laboratuvarlarının zemini 20 santim beton olmalı. Zemine ayrıca 3 mm kurşun plaka çekilmeli.
Yıllarca maruz kalınan röntgen ışınları insan DNA'sını parçalayıp her türlü kansere neden oluyor.
Öte yandan Türkiye'de 16 bin dişçi röntgen cihazı var. Ancak bunlardan yalnızca 2 bin 500'ü lisanslı.


Röntgen odasından ölüm sızdı

İstanbul Topçular'daki SSK Dispanseri'nin eczanesinde çalışan üç kalfanın kanserden ölmesine, izolasyon yapılmadığı için radyasyon sızdıran röntgen odasının yol açtığı iddia edildi.

SSK Topçular Dispanseri eczanesinde çalışırken birbiri ardına kanserden ölen üç kalfanın ölümüne üst kattaki röntgen odasından sızan radyasyonun yol açtığı iddia edildi. Röntgen odasının zemin katta bulunması gerekirken mevzuata aykırı biçimde ikinci kata konulduğu ve radyasyona karşı hiçbir tedbir alınmadan çalıştırıldığı da öne sürülürken aynı eczanenin sorumlusunun da halen kanser tedavisi görmesinin iddiaları desteklediği yorumu yapıldı . Tüyler ürperten bir diğer iddia ise, dispanser yönetiminin ölü yakınlarının hak aramasını engellemek için, olay duyulduktan sonra zemini hızla kurşunla kaplattığı şeklinde. Ölenlerin yakınları, dispanser yetkilerinin kendilerine, "Eski durumda sızıntı tespit edilmediğini ve delil durumu ortadan kalktığı için de haklarını arayamayacaklarını" söylediklerini öne sürdüler. İddiaya göre, radyasyon sızıntısı nedeni ile son 6 yıl içinde dispanserin eczanesinde görevli Mehmet Demirci, Zeki Kenar ve Salim Kara sırayla kanserden öldü. Son olarak eczane sorumlusu İlknur Akçardak kansere yakalandı. Dispanserin 1. katında bulunan eczanenin yaklaşık 20 yıllık çalışanı olan 43 yaşındaki kalfa Mehmet Demirci, 5 Mayıs 1998 yılında kanserden yaşamını yitirdiğinde, ölüm nedeninin üst kattaki röntgen odasından sızan radyasyon olabileceği kimsenin aklına gelmiyordu.

SONLARI AYNI OLDU
Ancak 7 Mart 1999'da eczane çalışanlarından Zeki Kenar'ın ve yine aynı yıl Salim Kara'nın da kansere yakalanması, radyasyon sızıntısı ihtimalini gündeme getirdi. Eczane sorumlusu İlknur Akçardak'ın aynı dönemde meme kanserine yakalanması üzerine eczane çalışanları başhekimliğe dilekçe vererek olayın araştırılmasını istedi. Bu arada, Salim Kara da, 5 yıl süren tedavisinin ardından 15 Şubat 2003'te yaşamını yitirdi. Verilen dilekçenin üzerinden 2-3 ay geçmesine karşın ölçüm yapılmayan röntgen odasında, ölümlerin duyulması üzerine hummalı bir çalışmayla zemin kurşunla kaplandı. Ardından da Küçük Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi yetkilileri 5Salim Karaya SSK tarafından verilenşükran plaketi.Şubat 1999'da radyasyon ölçümü yaparak röntgen odasının prosedüre uygun çalıştığı belgelediler. 53 yaşındayken ölen eczane kalfalarından Salim Kara'nın eşi Şükriye Kara, hak aramaya kalkıştıklarında, "Devleti devlete mi şikayet edeceksiniz" dendiğini belirterek şunları söyledi: "Arkadaşları Mehmet ve Zeki'nin ölümünden sonra eşim hastalandığında, 'Sıra bana geldi, beni de radyasyon öldürecek' dedi. Emekli olduğunda 25 yıl boyunca hizmet verdiği için ona SSK'dan teşekkür plaketi verildi. Ama ölümünün ardından hak aramaya kalktığımızda yüzümüze bakan olmadı. Eşim yıllarca iki kuruş maaşa çalıştıktan sonra emekli olup dinlenecekken yaşamını yitirdi." 2000 yılında meme kanserine yakalanan ve halen tetkikleri devam eden eczane sorumlusu İlknur Akçardak ise, devlet memuru olması nedeniyle izinsiz konuşamayacağını belirterek sessiz kalmayı tercih etti.

27 BİN LİSANSSIZ CİHAZ
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Radyasyon Güvenliği Daire Başkanı İsmail Hakkı Arıkan, Türkiye'de 9 bin 101 röntgen cihazına lisans verdiklerini ancak 27 bin kadar lisanssız röntgen cihazı bulunduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı'nın lisanssız yerlere ruhsat vermemesi gerektiğine dikkat çekti. Arıkan, "Radyasyon üreten cihazların kullanıldığı yerler için TAEK'ten lisans alınması gerektiyor. Ancak maalesef Sağlık Bakanlığı bizden lisans almayan yerlere de çalışma ruhsatı veriyor" şeklinde konuştu. İsmail Arıkan, özel hastanelerde radyasyon güvenliğinin sağlandığını ancak asıl sorunun devlet hastanelerinde yaşandığını ifade ederek şunları söyledi: "Özel hastane ve kuruluşlarda lisans kontrolü titizlikle uygulanıyor. Ancak hastanelerinin bazılarında lisans yok. Lisanssız cihaz, güvenliksiztir. Hem çalışanlara, hem hastalara zarar verir."

DİŞÇİ ALARMI
İsmail Arıkan özel dişçi muayenehanelerinin de denetlenmesinin gerektiğini belirterek, "Türkiye'de 16 bin dişçi röntgen cihazı var. Ancak bunların sadece 2 bin 500'ü lisans almış. Sağlık Bakanlığı'nın bu yerlere ruhsat vermemesi gerekir" şeklinde konuştu.

YILDIZ ATEŞ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 "ABD'nin niyeti açık"
 Felaket sanıldığından da yakın
 Depremzedeye biber gazı
 Minareyi devirdi iki kişiyi savurdu
 İTÜ'de aile saadeti yaşanıyor
 Acil durum yönetimi 'ABD modeli' oluyor
 Nazilerden kurtuluşun 60'ıncı yıldönümü
 Sultanbeyli'de Cemevi Kavgası
 'Kaymakam arazi sözü verdi'
 Uyuşturucu kaçakçıları jandarmayla çatıştı
 Eminönü-Kabataş hattı pazar günü start alıyor
 Yalı sahiplerine ihtarname
 Yıkıma tam gaz devam
ERDAL ŞAFAK
Tarihi mesaj
Bundan tam 60 yıl önce, 27 Ocak 1945'te,...
ÖMER LÜTFİ METE
İsrail'le komşu olmak
Yaklaşık çeyrek asır önce...
UMUR TALU
Seni gidi popülist!
Bu "bakış açısı"nı, aktörlerini...
Irak'taki Şii blok kalıcı mı?
Pazar günü Irak'taki seçimden Şii ittifakının birinci çıkması...
AB'nin 'kirli' komiserleri
Avrupa Birliği Komisyonu'nun üyeleri, geçtiğimiz cuma günü yemin...
Korkacaklar
Korkacaklar
Rıza Çalımbay, "Her rakip Beşiktaş'a karşı oynamanın korkusunu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu