kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Kerkük'te nereye kadar

Uluslararası Kriz Grubu'nun raporuna göre, Barzani-Talabani ittifakının işgali altındaki Kerkük'te durum iç savaşa ve Türkiye'nin müdahalesine yol açabilecek kadar ciddileşirken bazı sivri akıllılar bu manzara yüzünden Irak savaşına karşı çıkanları suçluyorlar:
İşte ABD ile Irak'a girmeyişimizin bedeli! Böylece o hesabı bir kere daha görmek farz oluyor.
Bir kere; Türkiye'nin Irak'taki insanlık suçuna iştirakten sakınması savaş karşıtlarının himmetiyle olmadı. ABD'yi Irak'a saldırtan güç isteseydi Türkiye bugün o bataktaydı. Savaş sonrasının şimdiki gibi seyretmesini tasarlayan İsrail için, bazı üst düzey ABD'li askerlerin istemesine rağmenTürkiye'nin Kuzey Irak'a girmesini önlemek zor olmadı. Gerek Washington'daki yeni muhafazakar güruh içinde ve gerekse Türkiye ile işbirliğini müzakere eden heyette yer alan İsrail kökenli unsurlar sayesinde Ankara'nın hiçbir şartı kabul görmedi. Zaten sadece savaşta değil, barış zamanında da Ortadoğu'nun hemen bütün başkentlerindeki ABD diplomatlarının çoğunluğu İsrail kökenlidir ve maaş aldıkları devletten çok anavatanları için çalışmaya programlıdırlar. İlk Körfez savaşından bu yana Ankara'ya gelen ABD elçilerinin şimdiki de dahilneredeyse tamamının aynı kökenden olduğu gibi.. Bu kadrolar sayesindedir ki, bize ülkenin tamamını Pentagon'un emrine vermemiz şartıyla Irak'a girmeyi önerdiler. Hem de Kerkük ve Musul'un semtine uğramadan işgalciye jandarmalık yapmak şartıylamesela Bağdat'a kadar.. Müzakerelerin özü budur. Onun için askeri ve siyasi sorumlulardan hiçbiri tezkereyi Meclis'ten geçirme yolunda inançlı bir çaba sergilemedi. İktidarın üst yönetimi adeta kerhen bu ipe asıldı. Üstelik hükümet, güvenliğimiz için değil de 'milli çıkarlarımız' için Irak'a girmemiz gerektiğini söyleyerek, sırtlanın yanındaki fare durumunda olacağımız hissini veren gerekçesiyle adeta tezkerenin aleyhine çalıştı. Ayrıca hatırı sayılır miktarda güneydoğulu vekil de Barzani istediği için 'hayır' diyecekti. Onlar TBMM üyesi idiler ama, İsrail'le babadan kalma işbirliğini tırmandıran Barzani'nin bağımsızlık rüyasına adanmış oldukları için tezkereyi reddetmeye memurdular.
Bütün bunlara rağmen ' Türkiye oraya girmediği için Kerkük böyle oldu' diyene meram anlatmak, deveye hendek atlatmaktan zor.
Türkiye kazara savaşa girseydi Kerkük ve Musul'un semtine uğratılmayacaktı. Fakat öyle veya böyle oraya da girdiğimizi farz edelim. Ne olacaktı? ABD'den daha nefretlik olacaktık. Kendi komşusuna ve dindaşına karşı küresel mafya ittifakı ile işbirliği yapan millet olarak aşağılanmayı hak edecektik. Sünni'si ve Şii'si ile Arapların ve Kuzey Irak Kürtlerinin hedefi olacaktık. Ordumuz için bunlarla baş etmek çok zor olmayabilirdi ama kendilerini korumaktan söz ettiğimiz sivil ve masum Türkmenlerin Arap ve Kürt suikastlarına hedef olmasını önleyemeyecektik.
Bu tür köksüz 'keşke' sayıklamaları ile oyalanacağımıza, Irak'ta veya en azından Kuzey Irak'ta ateşin yükselmesine nasıl engel olabileceğimizi tartışmalıyız.
Uluslararası Kriz Grubu raporunu yazan Joost R. Hiltermann çeşitli toplulukların silahlandığını ve açık bir çatışmanın çıkması için en ufak bir provokasyonun yeterli olabileceğini kaydediyor. Dün Genelkurmay İkinci Başkanı Başbuğ da aylık basın toplantısında bu kaygıyı vurguladı.
Karşı girişim olarak Gül'ün Annan'a ve ABD'lilere yazdığı mektuplar sadece sıradan diplomatik adımlar. Ancak Annan kim? İkinci evliliğinden sonra İsrail güdümüne giren ve hızla yükseltilip BM Genel Sekreterliği'ne getirtilen bir Washington memuru. Annan'a yazmak, anamızı ağlatan kadıyı, yine ona şikayet etmek oluyor. Satırların arasında söz konusu raporun uyardığı çatışma ve müdahale için bir ima bulunması ABD tarafından neredeyse alaya alınıyor:
- Kürtler Kerkük'e söylediğiniz kadar değil, daha az göçmen soktular.
Bunun tercümesi açık:
- Türkiye'nin kaygıları umurumuzda bile değil.
Peki, kaygılarımızı ciddiye almayan ABD, çok ürkekçe ima ettiğimiz veya ima ettiğimizi varsaydığımız 'müdahale' ihtimalini neden önemsesin? Tabii ki ille de müdahale etmemiz gerektiğini söylemiyorum. Bir kere Kerkük'e müdahale, Kürtlerle, ABD askeriyle ve İsrail'in gizli güçleriyle savaşmayı göze almak demektir. Telaffuzu bile abes görünüyor. Mevcut şartlar altında yapabileceğimiz tek şey, Barzani ve Talabani sergerdeleri tarafından girişilecek bir etnik temizlik ihtimaline karşı Türkmenlerin örgütlü şekilde direnebilmeleri için şimdiden gerekli hazırlıkları yapmaktır. Bu kadarı, ABD'ye rehin olmuş bir devlet için bile zor değildir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Mumcu'yu anarken   / 25-01-2005
 AB'lerden bir yar gelir bizlere   / 24-01-2005
 Zorunlu iyimserlik   / 21-01-2005
 Kurban, şölen ve ödev   / 20-01-2005
 Ölü toprağının açıklaması   / 18-01-2005
 'Biz müşterinin velinimetiyiz'   / 17-01-2005
 İki ayrı milli kanser   / 14-01-2005
 Vizyon mu, angarya mı?   / 13-01-2005
 Yalancı dürüstlüğün temelleri   / 11-01-2005
 'Avrupa İslamlaşacak mı'   / 10-01-2005
ERDAL ŞAFAK
Rus ruleti gibi
Irak'ta yeni ama...
ALİ KIRCA
Bu dünya kime kalmış?
Bir öfkeyle kalkışılan...
ÖMER LÜTFİ METE
Kerkük'te nereye kadar
Uluslararası Kriz Grubu'nun...
UMUR TALU
Medyada Sevr! (Yakın tarih medya dersleri 2)
Dün,...
ABD'nin Irak'ta kanlı günü: 36 ölü
Amerika, Irak'ta en kanlı günlerinden birini yaşadı. Görgü...
Patlamaya hazır bomba: Kerkük
Uzmanlara göre Irak seçiminin kilit noktası Kerkük. Uluslararası Kriz...
Galatasaray hat-trick yaptı
Galatasaray hat-trick yaptı
"Parası yok, transfer yapamaz" denilen Cimbom, başkan Özhan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu