kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Rus ruleti gibi

Irak'ta yeni ama belirsiz bir sayfa açacak seçimlere 3 gün kala, Türkiye ile ABD arasında Kerkük gerilimi kriz boyutlarına taşınmak üzere.
Hükümetin iki koldan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman ve Washington Büyükelçimiz Faruk Loğoğlu ile Washington'a ilettiği Kerkük kaygılarını Silahlı Kuvvetler de Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un ağzından tekrarlamak ihtiyacını hissetti.
Org. Başbuğ'un titizlikle seçilmiş ancak net ifadelerle seslendirdiği çekinceler iki grupta toplanıyor.
İlki Irak seçimleri ve onu izleyecek sürecin meşru olabilmesi için gerekli koşullar: Başta Sünni Araplar olmak üzere seçime yüksek katılımın olması, halkın sonucu kabul etmesi, tüm etnik kesimlerin temsil edileceği hükümet kurulması.

Cevap tez geldi
İkinci gruba, yani Kerkük'e gelince... Org. Başbuğ, Saddam döneminde kentten Kürt, Türkmen ve Asuri toplam 100-120 bin kişinin sürüldüğünü, şimdi nüfus yapısını onarmak gerekçesiyle 150 bin Kürt getirildiğini anlattıktan sonra bu denge kaymasının sonuçlarını şöyle saydı: Kerkük'te seçim sonuçlarını tartışmalı hale getirebilir, sorunun adil çözümünü imkânsız kılabilir, Irak'ın toprak ve siyasal bütünlüğünü tehdit ederek, Türkiye ve bölge için güvenlik sorunu yaratabilir.
Ancak can derdine düşmüş olan (Sadece dün 40'a yakın kayıp verdi) ABD, gerek hükümetin, gerekse Genelkurmay'ın dile getirdiği bu kaygıları paylaşmıyor. Org. Başbuğ'un "Basın bilgilendirme toplantısı"ndan birkaç saat önce Anadolu Ajansı ve NTV tarafından Washington'dan geçilen, kelimesi kelimesine aynı haberlerde, kaynak belirtilmeden, isim verilmeden, "ABD'li yetkililer"in "Kerkük'te Türkiye'nin düşündüğü ölçüde kitlesel Kürt seçmen kaydı yapılmadığı" görüşünde oldukları duyuruldu.
ABD'nin Kerkük konusunda Türkiye'ye destek vermemesinde, iki ülke ilişkilerindeki pürüzlerin ya da fay hattı kırıklarının etkisi büyük.
Ancak bir de Irak'ta Sünniler'in seçimleri boykot kararının getirdiği sorunlar var. Bağdat'taki Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin yaptığı ankete göre, örneğin Sünni bölgesi Ramadi'de katılma oranı yüzde sıfır olacak, Musul'da yüzde 12. Şii bölgelerinde ise oranın yüzde 50'nin çok üstüne çıkması bekleniyor.

ABD'nin
Şii kaygısı
Bu tablo da 275 üyeli parlamentoda Ayetullah Ali Sistani'nin desteklediği Şii partileri tek çatı altında toplayan Büyük Irak İttifakı'nın çoğunluğu ele geçirmesi anlamına gelecek. Böyle bir gelişme ise ABD'nin tüylerini diken diken eden bir tehlike yaratacak: Irak'ın İran nüfuz alanına girmesi. Çünkü böylece İran ile Suriye arasındaki kopuk halka da birleşmiş olacak.
Sünniler son dakikada boykottan vazgeçmezse, Şiiler'in tek başlarına iktidarını önleyebilecek tek unsur olarak Kürtler kalıyor. Kürtler büyük bir grup olarak parlamentoya girebilirlerse, Şiiler'in ihtirasını frenleyebilirler, hatta diğer partilerle koalisyona giderek onların iktidarını bile engelleyebilirler.
Ankara'da pek değinilmeyen bir gerçek daha var: Her ne kadar Türkiye yanlısı Irak Türkmen Cephesi kendi adaylarıyla seçime katılsa da, Kerkük ve çevresinde yaşayan Türkmenler'in çoğunluğu Şii. Dahası, Şii ittifakında Türkmen partileri de bulunuyor. ABD'nin Kürtler'in yanında yer almasında ya da Kerkük'e seçmen taşımalarına göz yummasında bu etkenin de payı var.
Özetle, Irak'ta seçim yapılmıyor, Rus ruleti oynanıyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Davos'taki dünya   / 26-01-2005
 Kandilli ziyareti   / 25-01-2005
 Sindirim sorunu   / 24-01-2005
 Dubcek'in intikamı   / 23-01-2005
 Bir taze örnek   / 22-01-2005
 Şok dalgaları   / 21-01-2005
 Yeni döneme yeni kavram   / 20-01-2005
 Güzel sürpriz   / 19-01-2005
 İran krizi kapıda   / 18-01-2005
 IMF'lilerin Türkiye'ye borcu   / 17-01-2005
ERDAL ŞAFAK
Rus ruleti gibi
Irak'ta yeni ama...
ALİ KIRCA
Bu dünya kime kalmış?
Bir öfkeyle kalkışılan...
ÖMER LÜTFİ METE
Kerkük'te nereye kadar
Uluslararası Kriz Grubu'nun...
UMUR TALU
Medyada Sevr! (Yakın tarih medya dersleri 2)
Dün,...
ABD'nin Irak'ta kanlı günü: 36 ölü
Amerika, Irak'ta en kanlı günlerinden birini yaşadı. Görgü...
Patlamaya hazır bomba: Kerkük
Uzmanlara göre Irak seçiminin kilit noktası Kerkük. Uluslararası Kriz...
Galatasaray hat-trick yaptı
Galatasaray hat-trick yaptı
"Parası yok, transfer yapamaz" denilen Cimbom, başkan Özhan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu