kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kornea nakli yapmak için organ bağışı gerekmiyor
Türkiye'de 12 göz bankası var

Kornea nakli yapmak için organ bağışı gerekmiyor

Türkiye'de ölen kişinin ailesinden onay alınmadan, bağışlanmış gibi işlem gören kornealar, kör olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan pek çok kişiye ışık veriyor

Ölen kişinin ailesinden onay alınmadan, bağışlanmış gibi işlem gören kornealar, pek çok kişiyi körlükten kurtarıyor. Bu hakkı kullanarak Türkiye'de kornea naklinde rekorlar kıran Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1. Klinik Şefi Prof. Dr. Ömer Doğan, konuyla ilgili son gelişmeleri anlattı...

Kornea nakli, göz nakli midir?
Kornea nakli genelde halk arasında 'göz nakli' olarak adlandırılır. Ancak, korneada göz tümden nakil edilmez. Gözün bozuk olan korneasının (saydam tabaka) sağlam bir kornea ile değiştirilmesi işlemine ''kornea nakli' veya tıp dilinde ''kornea transplantasyonu'' ya da ''keratoplasti'' adı verilir. Kornea nakli; gözün önünde 'kornea' adı verilen bir saydam tabakanın naklidir.

Kornea gözde nasıl bir işleve sahip?
Yarım milim kalınlığında bir dokudur. Ancak çok büyük fonksiyonları vardır. Cisimlerden göze gelen ışınlar, kornea yoluyla kırıldıktan sonra arkadaki gören tabakaya iletilir. Dolayısıyla, eğer çeşitli nedenlerden dolayı kornea bulanıklaşır veya ileri doğru bombeleşirse, fonksiyonunu kaybeder. Ve kişinin görmesi azalır ya da kaybolur. Bu durumda bozuk olan kornea parçasının sağlam kornea ile değiştirilmesi gerekir.

Kornea nakli hangi durumlarda gereklidir?
Kornea tabakasına ait yara, iltihapları (örneğin herpetik keratit, mikrobik keratit) sonucu korneanın saydamlığının bozulması. Kornea tabakasının saydamlığının kendiliğinden bozulması (kornea distrofisi denilen hastalıklar). Kaza sonucu (kesici, delici cisimlerle veya kimyasal maddelerle) kornea tabakasının yaralanmasıyla saydamlığının bozulması. Daha önce geçirilen bir göz ameliyatından sonra (örneğin katarakt ameliyatı) kornea tabakasının su tutarak şişmesi sonucu, kornea ödemi adı verilen durumun ortaya çıkmasıyla kornea saydamlığının bozulması ve görmenin azalması. Kornea saydamlığının bozulmayıp, kornea şeklinin ileri derecede bozularak deforme olması (örneğin keratokonus).

Türkiye'de kaç kişinin kornea nakline ihtiyacı var?
Şu anda 10 bine yakın kişi kornea nakli için merkezlerin listelerinde sıra bekliyor. Bu, yalnızca bilinen rakamı ifade ediyor. Kırsal kesimde yaşayan pek çok hasta genellikle ekonomik nedenlerden başvuramayıp, listelere bile giremiyor. Bu sayı ikiye katlanabilecek durumda. Türkiye'de 10'a yakın merkezde rutin olarak kornea nakli gerçekleştiriliyor. Ancak, buralarda yılda ortalama 2 bine yakın kornea nakli yapılabiliyor. Kartal Devlet Hastanesi'nin iki kliniğinde yılda 400 civarında kornea nakli yapılıyor.

Kimlerden kornea alınabiliyor?
Kornea ancak kadavradan alınabiliyor. Canlı doku olduğu için ölümden dört ya da altı saat sonra korneanın mutlaka çıkartılması gerekiyor. Daha geç alınırsa dokular canlılığını kaybedeceği için başarılı bir ameliyat yapılamıyor.

Ailelerin korneanın alınması için izin vermesi şartı mı var?
Yasaya göre; kornea gibi ceset üzerinde değişiklik yapmayan dokular alınabiliyor. Biz de bu yasaya dayanarak, korneaları alabiliyoruz. Bunun dışında, yapılan bağışlar da var. Ancak bu çok az bir oranı tutuyor. Cenaze sahibi bağışta bulunduğu zaman, ameliyatı yapan merkeze haber vermesi gerekir. Fakat genelde bu organizasyon kurulamadığı için uygun zamanda kornea alınamıyor. Kornea çok ince bir organ. Alındığında, aileler cenazelerinde bunu fark edemiyorlar bile.

Kimlerden kornea alınamaz?
Enfeksiyon hastalığı olan kişilerden kornea alınamıyor. Hastanın ölüm sebebi çok önemli. Nedeni bilinmiyorsa, alınmıyor. Çünkü Fransa'da aylar önce kornea nakli yapılan bir hastada kuduz belirtileri görülmüş. Bu nedenle, herhangi bir enfeksiyon görülen hastadan, kanserden ölenlerden dahi kornea almıyoruz. İki-üç yaşına kadar olan çocuklardan da kornea alınamaz. Çünkü bu erken dönemde, kornea tam olarak gelişmemiştir. Bir de 60 yaş üzerinden kornea almıyoruz. Çünkü yaşlı kornealar ile yapılan ameliyatta başarı oranı düşüyor.

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Artık Sese De 'estetik' Yapılıyor
 'sınırımızı Bilmiyoruz'
 Alkol Bağımlısına Karşı Ortak Tavır Takının
 Tedavi İçin Dibe Vurmayı Beklemeyin
 Okul Başarısındaki Düşüş Alkol Sorununun Belirtisi Olabilir
 Sağlık İçin Aşk Zeka İçin Seks
 Cinsel Sorunlar Kadını Alkolün Pençesine İtiyor
 Dolabınızı 10 Yaş Gençleştirin
 Muntazam Bir İçici Dört Sene İçinde Alkol Bağımlısı Oluyor
 Su, C Vitamini Egzersiz, Bakım
 Uzay Teknolojisi İle Kartal Gözleriniz Olsun
 Göz İçine Yerleştirilen Lenslerle Ömür Boyu Gözlüksüz...
 Kornea Nakli Yapmak İçin Organ Bağışı Gerekmiyor
 40 Yaşında 30 Gibi Görünün
Ben kendimi eleştirmeye devam ediyorum...
Ben kendimi eleştirmeye devam ediyorum...
Bu filmi yaptıktan sonra ne olur?' gibi bir şey hiç düşünmedim.
En büyük sorunu rahat yürüyememek
En büyük sorunu rahat yürüyememek
Üçüncü albümü 'İçinde Aşk Var' ile ortalığı 'sallayan' Işın Karaca,...
Artık sadece oyuncuyum
Artık sadece oyuncuyum
Dün vizyona giren Hırsız Var'daki başarısı ile dikkatleri yine...
Spor yaparak genç kalıyorlar
Spor yaparak genç kalıyorlar
Amerika'nın ünlü kayak merkezlerinden Aspen, geçtiğimiz...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.