kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Önceki gece İstiklal Caddesi’nde bir aşağı bir yukarı dolaştım durdum. Tıpkı her Allahın günü aynı zorunlu voltayı atan bu genç çevik kuvvet memurları gibi. Amacım onlarla ayaküstü de olsa söyleşmek, dertlerini bölüşmekti.
Polisimiz strese kelepçeli
Emniyet müdürleri konuşuyor

Polisimiz strese kelepçeli


Nöbetlerin uzunluğu ve mesai dışında sık sık göreve çağırılma gibi, çalışma ortamının yol açtığı sıkıntılar polisin stres kaynaklarından İzinlerin aksaması ve ödüllendirmede adaletsiz davranıldığı düşüncesi mesleki tatminin düşmesine neden oluyor.

Stres tarama çalışması yapan kurumlardan gelen verilerde polisin durumu hiç de parlak değil. "Bu sonucun genellikle çalışma ortamının organizasyonu ve işletme politikaları ile ilgili olduğu sonucunu çıkartmak mümkündür" diyor uzmanlar. Pek çok ilin emniyet müdürüyle yaptığım görüşmeler ortaya önemli bir fotoğraf koyuyor. Özellikle de stres konusunda başlıklar halinde toplayalım bu duruma neden olan halleri. Mesela polisimizin stres kaynaklarının başlıcası maddi sıkıntı gibi görünse de, maddiyat gerçek stres belirtileri sıralamasında daha alt sıralarda. Bunun nedeni, diğer faktörlere göre ekonomik nedenler daha kolay dile getirilebilmektedir ve kişiye idari ve yasal sorun çıkarmamaktadır. Aslına bakılınca tablo şöyle çıkıyor karşımıza. Polisler sürekli normal dışı olaylar (suç, suçlu, cinayet vs.)'la mücadele etmekte. Bu durum ister istemez polislerin ruhsal durumunu olumsuz etkilemekte. Teşkilat içinde zaman zaman hiyerarşik yapının çalışanların iş doyumunu engelleyecek biçimde uygulanması polislerde verimliliğin düşmesine neden olmakta.

İŞ ORTAMI, KİŞİSEL ÖZELLİKLER
Teşkilatta meslek standartlarınaAramalarda masum bir cep telefonu gibi görünse de beş mermi atabilen bu ölüm makinası ele geçti.uygun görev tanımlarının oluşmaması görev tanımında belirsizliğe ve meslekte branşlaşmamanın ortaya çıkardığı olumsuzluklara yol açmakta. Türk polisinin yasalarla belirlenmiş olan sorumluluk alanının genişliği, her yasal uygulamadan polisin mesul tutulmasına yol açmakta. Polis ortalama 800 yasa, kanun hükmünde kararname, tüzük ve yönetmeliklerden sorumlu. Ancak sorumlu olmasının yanında yasaların icracısı durumunda. Yani bir suç olayında ilgili tüm yasaların uygulamalarını bilmek ve yanlış yapmamak zorunda. Kişilik özelliklerinin polis seçiminde değerlendirilememesi, polisliğe uygun olmayan kişilik özelliğine sahip kişilerin mesleğe katılmasına neden olmakta. Polislerde kişilik özelliği olarak strese yatkınlık ve iletişim becerilerinin yetersizliği polislerin iş ortamına uyumunu etkilemekte.

ÇALIŞMA KOŞULLARI
Türk polisinde iş yerinde izin kullanamama ve ödüllendirmede adaletsizlik düşüncesi meslek doyumunu düşürmekte. Çalışma ortamında bireysel rollerin belirsizliği, vardiya sistemindeki problemler, nöbetlerin uzunluğu ve mesai dışında sık sık göreve çağırılma gibi çalışma ortamından kaynaklanan sıkıntılar polisin stres kaynaklarından.

DESTEK ALAMAMA
Kurumsal desteğin azlığı ya daPolis iş sırasında kalabalıklar arasında nasıl ki yalnızsa iç dünyasında da tekil başına...kurumun idari desteği vermemesi, yapılan görevle ilgili çok çabuk açığa alınabilme ile sıklıkla yasal soruşturmaya maruz kalma mesleki verimliliği düşürmekte. Yani polislerin üstlerinden işiyle ilgili bilgi ve destek alamaması meslek doyumunu düşürmekte. Ayrıca yasal desteğin azlığı polisleri etkilemekte. Ortalama 800 civarında yasa, yönetmelik ve tüzükten sorumlu tutulmanın yanında, görevi yaparken karşılaşılan engellerden dolayı yasalar karşısında sıklıkla suçlu konumuna düşme görev yapmayı etkilemekte.

EKONOMİK NEDENLER
Polisin eş değer diğer meslek gruplarına göre ücretinin düşük olması iş doyumunu etkilemekte. İş ortamında ödüllendirmenin ve diğer ekonomik ve sosyal desteklerin azlığı ekonomik olarak rahat hissetmemesine yol açmakta. Özlük haklarıyla (Yüksek okul mezuniyeti, meslekte branşlaşma gibi.) ilgili iyileştirmelerin yapılmasında güçlüklerin olması polislerde adaletsiz davranıldığı konusunda düşüncelerin gelişmesine yol açmakta. Çünkü çalışanın aldığı ücret toplumdaki sosyo-ekonomik statüsünün de belirleyicisidir. Bu nedenlerden dolayı polisin verimliliği düşmekte. Bunlara ek olarak aileden kaynaklanan nedenler de var elbet.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Kürkünü annesine bakan hemşire çalmış
 Meclis'e de 'girdi'
 Spikere kapkaç
 Katliamdan önce atış talimi yapmışlar
 Dayak atan kocasını öldürdü
 Kocaya evden uzaklaşma cezası
 Sis ve hız 7 can aldı
 Aleyna henüz beş aylık!
 2 oğluyla cezaevinde buluştu
 Gecekondu yangını Yıldız'ı yuttu
REHA MUHTAR
Bunu nasıl yaparsın Saba?..
4 yıl kadar önceydi.. Evde...
MEHMET BARLAS
CHP Deniz Baykal'a kurban olsun!
Aslında bayram günü...
SAVAŞ AY
Yılmaz'ın şiirleri gürültüye gitmedi!..
Yılmaz...
HINCAL ULUÇ
Sen çok yaşa, Azizim!..
Adam meydanı öyle boş bulmuş, ya...
EMRE AKÖZ
Halkın duygusallığı
Almanya'da yayınlanan Bild...
Gel de yanma
Gel de yanma
Beşiktaş, Shakhtar'a top göstermedi. Tümer Metin'in golüyle 1-0...
Süleyman bayramı
Süleyman bayramı
İdmanlarda denenen Nijeryalı futbolcu Shakhtar maçında tribünlerin...
Sarıgül ile Güneş ekibi aynı masada
CHP'de 29 Ocak kurultayına 9 gün kala "Hasan Abi" formülü için...
Türban BM gündeminde
Kadın örgütlerinin 'Kadın Hakları Raporu'yla, bu rapordaki iddialara...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu