kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Putin: 'Kuzey Kıbrıs'a ambargo adil değil'
Rus turizmine elimizden gelen kolaylığı göstermeye devam edeceğiz
Putin: Annan Planı'nı destekleyeceğiz

Putin: 'Kuzey Kıbrıs'a ambargo adil değil'

600 kişilik işadamıyla Rusya'ya ziyarette bulunan Başbakan Erdoğan, Rusya'nın başkenti Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile biraraya geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kıbrıs'a ekonomik tecridin adil olmadığını düşünüyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, üç günlük çalışma ziyareti için dün akşam geldiği Rusya'nın başkenti Moskova'da bu sabah Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile önce baş başa görüştü, ardından heyetlerarası görüşmelere geçti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile müşterek yatırımlar konusunda iki ülke arasında siyasi iradenin mevcut olduğunu ifade ederek, ''10-15 yıl önce bunlar konuşulsaydı söylenecek laf 'hadi canım sende' olurdu'' dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Rusya olarak BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın planını desteklediklerini belirterek, ''Kuzey Kıbrıs'ın ekonomik tecridinin adil olmadığını düşünüyoruz'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Moskova President Otel'de Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ile birlikte Türk işadamlarıyla bir araya geldi.

15 MİLYAR DOLAR HEDEFİ

Putin, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacminin yükselerek arttığını söyledi. Bugün ortak çabalarla iki ülke arasındaki ticaret hacminin Başbakan Erdoğan'ın belirttiği gibi 15 milyar dolara çıkabileceğini, 2007 yılında da bu rakamın 25 milyar dolara ulaşabileceğini kaydeden Putin, bu hedeflerin gerçekleştirilebilir hedefler olduğunu söyledi.

Bu konuda Türk işadamlarına büyük rol düştüğünü belirten Putin, ortak işbirliğinin artırılarak devam etmesi gerektiğini ifade etti.

6 Aralık 2004'teki Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'le imzaladıkları işbirliği anlaşmasında, iki ülke arasındaki ilişkilere büyük vurgu yapıldığını anlatan Putin, şöyle konuştu:

'TİCARET DENGESİZLİĞİ ORTADAN KALKMALI'

''Türkiye'nin AB yolundaki başarılara büyük değer veriyoruz. Rusya da AB ile ekonomik ilişkilerini geliştirmektedir. AB ülkeleri ile ticaret hacmimizin yüzde 50'sini gerçekleştiriyoruz. Türkiye'nin AB'ye entegrasyonu ile iki ülke arasındaki ikili ilişkileri daha iyiye götürmek istiyoruz.

Bu süreçte bir çok engeller kaldırılabilir. Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü'ne girmesi sayesinde bu engeller ortadan kalkabilir. Biz, Türk tarafının olumlu yaklaşımını olgunlukla karşılıyoruz.''

İki ülke arasındaki işbirliğinin ve ticaretin geliştirilmesi için çalışmalar yapıldığını kaydeden Putin, ticaret dengesizliğinin ortadan kaldırılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Putin'in ardından söz alan Başbakan Erdoğan, 90'lı yıllardan itibaren Rusya ile ilişkilerin daha çok bavul ticareti ile gelişmeye devam ettiğini ve bugün itibariyle dış ticaret hacminin 10 milyar doları aşıp, 11 milyar dolar seviyelerine geldiğini söyledi.

Dün akşam ve bugün yapılan görüşmelerde, iki ülke arasında geleceğe yönelik ciddi ve olumlu bir siyasi iradenin mevcut olduğunu gördüğünü ve bu durumun kendisini mutlu ettiğini kaydeden Erdoğan, iki ülke arasındaki
ilişkilerin artarak devam ettiğini ifade etti.

TÜRKİYE DAVOS'TA RUSYA'YI DESTEKLEYECEK

Türk ve Rus işadamlarının ortak çabalarının, sadece Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri geliştirmekle kalmayacağını ve tüm bölgeyi kapsayacak refah ve istihdam kapılarını aralayacağını vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin, 24 Ocak'ta Davos'ta düzenlenecek Dünya Ticaret Örgütü toplantısında Rusya'nın üyeliğini destekleyeceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: ''Rusya ile müşterek yatırımlar konusunda, aramızda siyasi irade mevcut. 10-15 yıl önce bunlar konuşulsaydı söylenecek laf 'Hadi canım sende' olurdu. zaman nasıl değişiyor, zihniyet değişimi bizleri nerelere götürüyor. Gelişimin, değişimin olduğu dünyada iki dost ülke yarınları inşa etmenin gayreti içinde.''

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da yaptığı konuşmada, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin önemine değinerek, özellikle ticari ilişkilerde kazanılan ivmenin büyüklüğüne dikkati çekti.

'İZOLASYON KALDIRILMALI'

Daha sonra söz alan KKTC Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Tunar da şunları söyledi: ''Kıbrıs Türk halkı, Annan Planı'na 'evet' demiştir. Ancak çözüm yönünde böyle bir irade gösterilmesine karşın en fazla mağdur olan taraf olarak izolasyonlar devam etmektedir. Biz artık izolasyonların kaldırılmasını ve dünya barışına katkıda bulunulmasını istiyoruz.''

Yeniden söz alan Başbakan Erdoğan, Rusya ve Türkiye arasında enerjiden turizme kadar çok çeşitli alanlarda ilişkiler olduğunu anlatarak, sıkıntıların aşılmasının kolay olmadığını, ancak gelinen noktada bu sorunların zaman içinde aşılacağını dile getirdi. Erdoğan, Rusya'nın Türkiye'de ''Rus yılı'', Türkiye'nin Rusya'da, ''Türk yılı'' kutlaması yapması konusunda gerekli uzlaşmaya varıldığını anlattı.

''BİZ ÖNÜNÜZÜ AÇMAYA HAZIRIZ''


Başbakan Erdoğan, Türk işadamlarına da seslenerek, ''Nerede varsanız, biz önünüzü açmaya hazırız. Hep yol açacağız, ön açacağız. Yeterki bu yolda görünün'' dedi.

Rusya Federasyonu Başkanı Putin de Türkiye ziyaretinin ardından bir ay geçmesine rağmen iki ülke ilişkilerinde önemli adımlar atıldığını ifade etti. Bu durumun tesadüf olmadığını vurgulayan Putin, şunları söyledi:

''Irak'ın yeniden imarı konusunda Türkiye'nin alt yapısının kullanılması konusunu görüştük. Irak'ta yaşananlar, bizde kaygı uyandırıyor. Sıkıyönetim iki ay uzatıldı, ama 30 Ocak'ta seçimler var.Irak'ta çözüm için elimizden geleni yapacağız. Bu konuda Türkiye ile
ortak hareket edeceğiz.

'ANNAN PLANI'NI DESTEKLİYORUZ'

Rusya olarak BM Genel Sekreteri'nin planını destekliyoruz. Sayın Annan'la az önce telefonla görüştük. Onun çabalarını ve Kıbrıs sorununu çözen planını destekliyoruz. Bunda ekonomik ilişkilerin sürmesi ve izolasyonun kaldırılması da var.''

Görüşmelerde, Bakü-Ceyhan boru hattının yanı sıra, demiryolu ve Karadeniz'in etkin bir şekilde kullanılması konularının da ele alındığını kaydeden Putin, ''Karadeniz havzasındaki işbirliğimiz çok daha aktif bir hale gelmelidir'' dedi.

İki ülke arasındaki turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi için çalıştıklarını belirten Putin, ''Ancak Türk turistler imkanları iyi kullanmıyor, St. Petersburg'a gitmiyor'' diye konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 ABD'den İncirlik talebi
 Filmi daha çok kişi izler zannetmiştim
 2004'ün en başarılı gazetesi SABAH
 Çiller'in yalısı soyuldu
 Ankara'da ABD ile PKK zirvesi
 24, Türkler'e saldırı nedeni olur mu?
 ABD'den korkutan uyarı
 İsrail ile tank sorunu
 Murat Demirel tutuklandı
 Çiçek: Hukuk eğitimi yetersiz
 Haluk Kırcı, yarın Türkiye'de
 Bahar havası gidiyor kar geliyor
 Dikkat!.. Bomba araçlar yollarda
 Kayıp silah CIA ajanının çıktı
 Şehit ormancılar için 38'er bin YTL tazminat
 ABD heyetinden "soykırım" uyarısı
 Muğla 5.1'lik depremle sarsıldı
ERDAL ŞAFAK
Kontra-Kongra
1980'lerde El Salvador'da...
ÖMER LÜTFİ METE
Yalancı dürüstlüğün temelleri
Erdoğan ve Baykal'ın...
UMUR TALU
Gerçek şu ki!
Birilerinden, bu arada bazı sorularla sizi...
Büyük cihad başlıyor
Yeni Filistin lideri Abbas 'küçük cihad' dediği silahlı çatışmanın...
Bush, Ortadoğu sorununu okuyor!
ABD Başkanı George W. Bush için "entelektüel olmadığı"...
36 şutta 1 gol: 5-6
36 şutta 1 gol: 5-6
G.Saray Efes Cup'ta Sp. Moskova'ya penaltılarla yenildi. Cimbom,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu