kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Güney Asya’yı vuran depremin ardından bütün dünyayı “Sırada neresi var?” korkusu sardı. ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times geçen hafta yaptığı bir haberde dünya kentlerinden deprem tehlikesi olanları sayarken, İstanbul’u da bunlar arasında göstermişti. Deprem tehlikesi altındaki diğer kentler ise Meksika, Guatemala, Lima, Cezayir, Tahran, Karaçi, Delhi, ve Manila olarak gösterilmişti.
ABD'den korkutan uyarı
Türk uzmanlar aynı görüşte değil

Ürküten uyarı

ABD'nin en yetkili uzmanı "Asya depremi sonrası kırık Batı'ya ilerliyor" dedi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi USGS'nin baş bilim danışmanı Dr. David Applegate uyardı: "Kırık, Asya'dan Batı'ya doğru ilerliyor." "İSTANBUL'DAKİ risk Asya depremi öncesiyle aynı. Uyarı sisteminiz iyi ama sadece birkaç dakika kazandırır. Güçlü binalar yapın."

ABD'den korkutan uyarı

Deprem araştırma merkezi USGS'in baş danışmanı Dr. Applegate, Türkiye'nin daha iyi uyarı sistemine sahip olduğunu söyledi ve uyardı: Endonezya depremi sonrası oluşan yırtık Batı'ya doğru ilerliyor.

Güney Asya'da meydana gelen deprem sonrası en çok bu soru konuşuldu: Acaba Türkiye'yi de etkiler mi? İstanbul'da da büyük bir deprem olur mu? Bu soruya Türk araştırmacılar, deprem uzmanlarının bazıları "evet", bazıları da "hayır" yanıtı verdi. Biz de bu soruya dünyanın önde gelen deprem araştırmaları merkezlerinden biri olan Amerika'daki USGS uzmanlarından yanıt aradık. Yani Amerika Jeolojik Araştırmalar Merkezi uzmanlarından. USGS'te Deprem ve Jeolojik Tehlikeler Baş Danışmanı olan Dr. David Applegate'le telefonda konuşup endişelerimize, kafamızda oluşan soru işaretlerine yanıt aradık.

TSUNAMİ OLABİLİR Mİ?
Amerikalı uzman temkinli konuştu: İstanbul'da bir deprem olma riski Asya depremi öncesiyle aynı seviyede. Depremlerin birbiriyle bağlantılı olup olmadığı henüz kesin verilerle kanıtlanmasa da Güney Asya'daki deprem sonrası batıya doğru bir stres yayılımı olduğu söylenebilir.... Geçtiğimiz yılın başında bu kurumun baş danışmanlığına getirilen Dr. Applegate, "İstanbul da risk üzerindeki bir kent" dedi. Telefonla konuştuğumuzda riskin Güney Asya'daki aynı büyüklükte olamayacağını (8.9 şiddetinde) söyledi ve ekledi: 1999'daki gibi büyük bir deprem olabilir... "Güney Asya'daki depremde oluşan yırtık batıya ilerliyor" demesi üzerine sorduk: Peki oradaki gibi tsunamiler oluşma ihtimali var mı Marmara Denizi'nde?

UFAK TSUNAMİ OLUŞUR
Dr. David Applegate, "Deprem olduğunda Marmara Denizi'nde tsunamiler oluşabilir. Ancak o kadar büyük olmaz. Eskiden de İstanbul'da tsunamiler yaşanmış. Ancak büyük bir depremde daha yerel, yani daha ufak tsunamiler oluşur" diye yanıt verdi. Türkiye'nin ABD'den daha iyi deprem uyarı sistemine sahip olduğunu söyleyen Amerikalı uzman "Ancak asıl önemli olan insanları eğitmek, sağlam binalar yapmak" diye konuştu. Dr. Applegate, ülkesi ve Türkiye'nin deprem karşısında "aynı mücadeleyi verdiğini" vurgulayarak "Güçlü binalar yapmak, bi naları hazırlamak çok kritik. Deprem olduğunda ne yapmaları gerektiği konusunda halkı eğitmek gerekir" dedi. Uyarı sistemleri sayesinde sadece birkaç dakika kazanılabileceğinin de altını çizdi.

KARŞIT GÖRÜŞ DE VAR
Dr. Applegate'in önerisi üzerine yine aynı merkezde yani USGS'de görevli bir Türk uzmanla da görüştük. Telefonla ulaştığımız deprem araştırma uzmanı Mehmet Çelebi, USGS'in California'daki merkezinde görevli. Başarılı araştırmacı Çelebi ise daha farklı açıklamalar yaptı: Endonezya'daki deprem plaklarıyla hiç ilgisi yok (Marmara'nın). İstanbul'da risk her zaman var. Depremler her gün oluyor. Küçük depremler oluyor. Marmara depremi sonrası edindiğimiz bilgiler bize öğretti ki bu kırıkların hepsi birden koparsa ancak büyük bir deprem olur. Marmara Denizi'nde toplasanız 100 kilometre olur bu kırıkların uzunluğu. Endonezya'daki depremde ise 1200 kilometreydi. Bu nedenle oradaki kadar büyük olamaz. O kadar uzunlukta yırtılacak kırık yok çünkü...

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Filmi daha çok kişi izler zannetmiştim
 2004'ün en başarılı gazetesi SABAH
 Çiller'in yalısı soyuldu
 Ankara'da ABD ile PKK zirvesi
 24, Türkler'e saldırı nedeni olur mu?
 İsrail ile tank sorunu
 Murat Demirel tutuklandı
 Çiçek: Hukuk eğitimi yetersiz
 Haluk Kırcı, yarın Türkiye'de
 Bahar havası gidiyor kar geliyor
 Dikkat!.. Bomba araçlar yollarda
 Kayıp silah CIA ajanının çıktı
 Şehit ormancılar için 38'er bin YTL tazminat
 ABD heyetinden "soykırım" uyarısı
 Muğla 5.1'lik depremle sarsıldı
ERDAL ŞAFAK
Kontra-Kongra
1980'lerde El Salvador'da...
ÖMER LÜTFİ METE
Yalancı dürüstlüğün temelleri
Erdoğan ve Baykal'ın...
UMUR TALU
Gerçek şu ki!
Birilerinden, bu arada bazı sorularla sizi...
Büyük cihad başlıyor
Yeni Filistin lideri Abbas 'küçük cihad' dediği silahlı çatışmanın...
Bush, Ortadoğu sorununu okuyor!
ABD Başkanı George W. Bush için "entelektüel olmadığı"...
36 şutta 1 gol: 5-6
36 şutta 1 gol: 5-6
G.Saray Efes Cup'ta Sp. Moskova'ya penaltılarla yenildi. Cimbom,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu