kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Baştan aşağı yalan söylüyorlar
Baştan aşağı yalan söylüyorlar
Gelenbe'nin ardından spekülasyon yapıyorlar
Şikayetler
Desteklediğim birçok proje yardım alamadı
Kim, neye göre destek veriyor?

Baştan aşağı yalan söylüyorlar

Kültür Bakanlığı'nın her yıl özel tiyatrolara verdiği ve bu sene 1 trilyon liraya yani 1 milyon YTL'ye çıkardığı proje yardımı tiyatro dünyasında her geçen gün büyüyen bir kavga çıkardı Kimi tiyatrocular yardımların genç, başarılı ve destek bekleyen tiyatrolara değil, Poyrazoğlu, Kenter, Dostlar gibi ünlü ve güçlü tiyatrolara aktarıldığı gerekçesiyle bakanlık aleyhine dava açıyor Kimi de yardımları belirleyen kurul üyelerinden Ali Poyrazoğlu'nun kendini ve ünlüleri kayırdığı iddiasında bulunuyor. Poyrazoğlu ise "Benim sadece bir oyum var. Bu ne şuursuz bir karalama" diyor.

1993 yılında Fikri Sağlar'ın Kültür Bakanlığı döneminde özel tiyatrolara ayrılmaya başlanan 1 trilyonluk (1 milyon YTL'lik) proje yardımı, tiyatro camiasında kavgaya neden oldu. Özel Tiyatrolara Devlet Desteği Değerlendirme Kurulu tarafından kimlere verileceği belirlenen yardım için bu yıl 200 tiyatro başvuruda bulundu, 37 oyun projesine yardım kararı verildi. Ancak Sahne Oyuncuları, Semaver Kumpanyası, Samsun Sanat Tiyatrosu, Tiyatro Akkaş, Tiyatro Mie, Sarıyer Sanat Tiyatrosu, Mavi Sahne gibi son birkaç yılda başarı sağlayan genç tiyatro sahipleri, yardımların adil dağılmadığını iddia ediyor. Para yardımının genç, başarılı ve destek bekleyen tiyatrolar yerine Poyrazoğlu, Kenterler, Dormenler gibi ünlü ve güçlü tiyatrolara yapıldığını söyleyen tiyatro sahipleri bakanlık aleyhine dava açıyor. Öte yandan Çığır Sahnesi, Tiyatro Alkış ve Tiyatro Ti gibi kimi tiyatro sahipleri kurul üyesi Ali Poyrazoğlu'nun, kendi tiyatrosuna ve ünlülere milyarlarca liralık destek sağladığı iddiasında bulunuyor. Ali Poyrazoğlu ise iddiaların asılsız ve bilgilerin de yanlış edinildiğini belirtiyor.

* Özel tiyatrolara sağlanan yardımların sadece ünlü isimler arasında paylaştırıldığı iddia ediliyor... Ünlü isimlere verilmiyor. Bunlar şuursuz açıklamalar. O yardımın bir tüzüğü var. Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü bürokratları çalışma yapıyor önceden. Biz de kurula üye olarak gidiyoruz. Başvuru dosyalarını inceliyoruz. Projeleri parlak olan, iyi olan, Türk tiyatrosunda süreklilik sağlamış, tiyatro mesleğine ciddi bir biçimde emek vermiş olanlardan söz ediyoruz. Onların tuzu kuru, niçin onlara fazla para veriliyor dedikleri isimler kimler? Kenterler, Haluk Bilginer, Ferhan Şensoy, Ankara Sanat Tiyatrosu, Genco Erkal. Onların tiyatrodaki önemlerini kim inkar edebilir? Tiyatronun aldığı risklere, verdiği hizmete, kadroya, performansa, yasal düzenlemelerine bakılarak veriliyor yardımlar. Sadece bilinenler değil, bunun yanında Anadolu'da tiyatro yapanlar var. Çorum'daki tiyatroya destek verilmiş. Niye kimse Bilsak Atölyesi'ne 18 milyar verildiğine bakmıyor. Genç bir tiyatro ama projeleri iyi.

* Bu yıl yardımların kimlere verileceğini belirleyen kurulun üyesi olduğunuz için en yüksek yardımı sizin tiyatronuzun aldığı iddialar arasında... Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu'na saldırarak kendine puan toplamaya çalışanlar yanlış yaparlar. Çünkü seyirci biliyor Ali Poyrazoğlu'nun nasıl tiyatro yaptığını. Benim tiyatrom 35 yıldır, bir gün sahnesini kapatmamış bir tiyatro. Repertuvarıma baksınlar. Ben bu kurulda sadece bir oy sahibiyim. Devlet Tiyatrosu Genel Müdürü var, Kültür Bakanı Müsteşarı var, Güzel Sanatlar Genel Müdürü var. Bizi bilgilendiren bürokratlar var. Ortalığı bulandırmaya çalışıyorlar.

BEN DE DESTEK ALMADIM
* Çok hürmet edilen bir sanatçı olduğunuz için kurulu yönlendirdiğiniz söyleniyor...
O insanları da küçümsemek oluyor bu. Dağ gibi dosyalar geliyor. Kurul üyeleri edebiyat profesörü, etki altına alıp yutturabileceğiniz adamlar değil. Kırk yılın tiyatrocusu Refik Erduran beni etkiler. Dinçer Sümer'i ben nasıl etkilerim, Güzel Sanatlar Genel Müdürü'nü... Kim kimi etkiler? Tiyatro dünyasında bütün olan biteni bilen adamlar bunlar. Benim tiyatromun dosyası görüşülürken ben dışarı çıkıyorum.

* Ama bunun inandırıcı olmadığı düşünülüyor... Nasıl inandırıcı değilmiş! Benim bu kadar etkim varsa, bu arkadaşlar gelsinler, tiyatrolarını nasıl daha doğru dürüst bir hale getireceklerini öğreteyim onlara.

* Sizin oyunlarınızın destek alamadığı oldu mu? Elbette benim oyunlarım da destek almadı, ben ortalığa çıkıp bağırmadım. 'Oğlum Çiçek Açtı' ve 'Orkestra' oyunlarım 40 kişilik kadroyla yaptığım muhteşem bir oyun. Bakanlık geçen yıl bana vermesi gereken 16 milyar parayı vermedi. 'Yılbaşından sonra parayı verin' dedik. 'Duyuna kaldı, alamazsınız' diyerek vermediler. Almadım ve mahkemeye de vermedim. Döndüm arkama gittim.

ATEŞİN İÇİNDEN GELDİM BEN...
* Destek miktarı artırılırsa kavga biter mi sizce?
Destek zaten artırıldı; 350 milyar liraydı eskiden. Erkan Mumcu'nun çok yoğun ve özverili çalışması sonucu 1 trilyona çıktı. Tiyatro sahipleri bilsinler ki, bu yardım paralarıyla değil, seyirci desteğiyle ayakta durulabilir ancak. Ben 1972'de 'Küçük Sahne'de arkadaşlarımdan borç alarak kurdum tiyatromu. Anarşi vardı; Bülent Kayabaş 'Bir kişi gelirse oynarız değil mi?' derdi, oynuyorduk. Ben o tiyatroyu ayakta tutabilmek için içimi çok acıtan tavizler vermek zorunda kaldım; tiyatronun elektrik faturasını ödemek, kirayı, oyuncuların parasını ödeyebilmek için... Ateşin içinden geçip geldim buraya. Bu ne şuursuz bir karalama. Ali Poyrazoğlu'nu halk biliyor ve belirli bir yere oturtmuş. Baştan aşağı da yalan söyledikleri.

* Peki sizce sistemde bir sorun var mı? Bence proje desteğinden çıkarılıp, tiyatroların kimliğine bakıp ona göre destek verilmeli, ki daha önce bu böyleydi.

* Gerçekten başarılı olup ayakta durmaya çalışan tiyatrolar için ne yapılabilir? Biz iki ay önce tüzükte değişiklik yapılmasını önermek için tiyatrocuları biraraya toplamak istedik. Tiyatro dünyasından herkesi çağırdık, kimse gelmedi.

YILDIZ ATEŞ MERKEZ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Sponsor tamam, 'Yıldızların Altında' perdeyi açıyor
 Şıklık yarışında 15 ünlü
 Tasarımcıların pırıltılı kristali Swarovski
 Aşk, iki kişinin dans etmesidir
 Yılın 'Resim Starı' şubatta belli oluyor
 Hande Paris'te kendine yeni sayfalar açacak
 Artık adı bile para ediyor!
 Anadolu Ateşi'ne İlke veda etti
 Barış Manço koleksiyoneri
 Bayhan'ın plakçısı: Tehdit ediliyorum
 Çocukları evdeki kazalardan koruyun
 Hayatınız keyifli mi?
AYŞE ÖZYILMAZEL
Kadir İnanır'a makyaj seti alınır mı hiç?
Anlaşıldı...
HAKAN & UTKU
Ünlüler yeni yıla nasıl girdi?
Kaynana Semra: Oğlu...
Doç. Dr. BENGİ SEMERCİ
Nasıl çocuk yetiştirmeliyiz?
Dünyadaki en zor iş anne ve...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Peynir dolması

Biberlerin...
Ailesinde meme kanseri olana genetik test öneriliyor
Ailesinde meme kanseri olana genetik test öneriliyor
Kötü beslenmeden, ailede meme kanseri görülmesine, hareketsiz...
Günde bir bardak portakal suyu riski azaltır
Günde bir bardak portakal suyu riski azaltır
C VİTAMİNİ
C vitamini güçlü antioksidan maddelerden...
Son durak Nişantaşı'ydı
Son durak Nişantaşı'ydı
Son iki yıldır olduğu gibi bu yıl da "Nişantaşı Sokak Partisi"...
Hollywood için öpüşecek
Hollywood için öpüşecek
Hintli oyuncu Aishwarya Rai, geçtiğimiz günlerde bir televizyon...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.