kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ailesinde meme kanseri olana genetik test öneriliyor
Yoğun egzersiz koruyucu önem taşır

Ailesinde meme kanseri olana genetik test öneriliyor

Kötü beslenmeden, ailede meme kanseri görülmesine, hareketsiz yaşamdan fazla alkol tüketimine kadar pek çok etken kadında meme kanseri gelişme riskini artırıyor. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, meme kanseri riskini artıran bu sebepler hakkında detaylı bilgi verdi...

İleri yaş meme kanseri riskini artıran bir faktör mü?
İleri yaş önemli bir risk faktörüdür. Meme kanseri teşhisi konan kadınların yüzde 70'i, 50 yaş üzerindedir. Diğer bir deyimle; yaşı 50'nin üzerinde olan kadınlarda meme kanseri görülme sıklığı, yaşı 50'nin altında olan kadınlardan dört kat daha fazladır. Amerikan Kanser Enstitüsü'nün yayınladığı bir araştırmaya göre; 20 yaşında bir kadının önündeki 10 yıl içinde meme kanserine yakalanma olasılığı 2 bin 187'de birdir. Bu oran, 30 yaş için 258 kadında bir, 40 yaş için 67 kadında bir, 50 yaş için 38 kadında bir, 60 yaş için 29 kadında bir, 70 yaş için 25 kadında bir olacak şekilde, yaş ilerledikçe artıyor.

Daha önce meme kanseri geçirmiş kadınlar için risk var mı?
Daha önce meme kanseri geçirmiş ve tedavi olmuş kadınlarda, diğer memede kanser gelişme olasılığı hemcinslerine göre üç-dört kat daha fazla. Bunun yanında, yumurtalık kanseri, kalın bağırsak kanseri ve rahim kanseri geçiren kadınlarda da meme kanserine yakalanma olasılığı fazla.

Ailesinde meme kanseri hikâyesi bulunanlar için risk sürer mi?
Yakın akrabaları arasında meme kanseri görülen kadınların meme kanserine yakalanma olasılığı diğer kadınlara göre daha fazladır. Örneğin; kız kardeşi veya annesi meme kanserine yakalanan bir kadının, meme kanserine yakalanma riski diğer kadınlardan iki-beş kat daha fazladır. Bu kadınlar daha sık ve dikkatli izlenmeli. Bu şekilde sorunları olan kadınların, meme kanseri genetik danışmanlığının yapıldığı kliniklere başvurarak, risklerini hesaplattırmaları gerekir. Eğer aile geçiş riski yüksek bulunursa, genetik testi yaptırmalıdırlar.

Daha önce meme biyopsisi yapılmış olması risk midir?
Memede bir kitle nedeniyle biyopsi yapılmış (memeden parça alınmış) ve iyi huylu bir tümör saptanmış olabilir. Bazı kanser olmayan iyi huylu tümörlerin bulunması, kanser gelişme riskini değişik oranlarda artırabilir. Bu, tümörün hücresel yapısına göre değişir. Örneğin; biyopsi sonucu 'atipik hiperplazi' tanısı konmuş kadınlarda (bu tamamen iyi huylu bir tümördür) meme kanseri gelişme oranı normal kadınlara göre daha fazladır.

Menopoz yaşı önemli midir?
Adet görmeye erken başlanması, menopoza geç girilmesi, doğurganlık çağını uzatmaktadır. Bu sırada kadın daha uzun süre östrojen hormonu etkisi altında kalır, meme kanseri gelişme riski artar. Erken menopoza giden kadınlarda hormon tedavisi yapılmıyor ise, meme kanseri riski önemli ölçüde azılır. 50 yaşından sonra adet görmeye devam eden kadınlarda meme kanserine yakalanma riski az da olsa artar.

Doğurma yaşı önemli midir?
İlk çocuğu doğurma yaşı önemlidir. İlk çocuğunu 30 yaşından sonra doğuran kadınlarda meme kanseri görülme oranı, 20 yaşından önce doğuranlara göre iki kat daha fazladır. Hiç çocuk doğurmayan kadınlarda risk hafif yükselmektedir.

Sosyo-ekonomik seviye önemli midir?
Sosyo-ekonomik düzeyi yüksek olan kadınlarda meme kanseri görülme oranı daha fazladır. Bu ailelerin kızları daha iyi beslendikleri için daha erken gelişiyor ve erken yaşta adet görüyorlar. Ayrıca, bu çocuklar büyüdükleri zaman eğitim ve iş nedeniyle daha geç evleniyor ve daha geç çocuk sahibi oluyorlar. Doğurganlık çağının erken başlaması, geç doğurma gibi nedenler, bu kesimde risk artışının sebepleri olarak sayılabilir. Ayrıca, bunların dışında başka faktörler de önemlidir.

Östrojen hormonu tedavisi görenler risk altında mıdır?
Menopoz nedeniyle 10 yıldan fazla östrojen tedavisi gören kadınlarda meme kanseri görülme oranı artar. Fakat hormon tedavisi almayan kadınlarda da kalp hastalıklarında ve kemik erimesi gibi sorunlarda artış ortaya çıkar. Bu nedenle, menopoz yakınmalarının azaltılması amacı ile östrojen verilmesi önerilebilir. Fakat bu tedavi mutlaka bir hekim kontrolü altında yapılmalıdır. Bu tedaviye başlamadan önce mutlaka meme muayenesi yapılmalı ve mamografi çektirilmedir.

Doğum kontrol hapı önemli mi?
Bu konuda farklı görüşler olmakla birlikte, hafif bir risk artışı olduğu ileri sürülüyor. On yıl önce doğum kontrol hapını bırakmış olan kadınlarda ise, bu risk tamamen ortadan kalkmaktadır.

Alkol risk faktörü mü?
Fazla alkol alan kadınlarda almayan kadınlara göre risk nispeten artar. Günde üç kadeh yüksek dereceli alkol içen bir kadının meme kanserine yakalanma riski, hiç içmeyen kadına göre iki kat artıyor. Alkol kullanımının günde bir kadehle sınırlandırılmasını öneririm.

Şişmanlık önemli mi?
Şişmanlığın özellikle 50 yaş üzerindeki kadınlarda meme kanserine yakalanma riskini artırdığı gözlenmiştir. Özellikle doymuş yağların fazla bulunduğu yağlı etler ve yağlı süt ürünlerinin fazla alınmasının bu riski artırdığı ileri sürülüyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Ailesinde Meme Kanseri Olana Genetik Test Öneriliyor
 Günde Bir Bardak Portakal Suyu Riski Azaltır
 'memedeki Her Kitle Kanser Değil Ama İyi Araştırılmalı'
 Beslenmede Değişiklik Yapma Zamanı!
 Elma Dişleri Güçlendirir
 Prostat Kanseri Sinsi İlerliyor
 Şiddet Filmi İzleyen Çocuk Yakınları İçin Endişe Ediyor
 İyi Bir Uyku Partneri Misiniz?
 Yetersiz Uyuyan Şişmanlıyor
 Sevgili Rolündeki Kadın Kaybolan Özgüveni Tamir İçin...
 Rejim Bebekleri Tehlikede
 Kırmızı Et Ve Hareketsizlik Cinsel Gücün Düşmanı
 Kendi Kendine İlaç Almak İktidarsızlıktan Kurtarmıyor
 Aman Diyetinizi Bozmayın
Sponsor tamam, 'Yıldızların Altında' perdeyi açıyor
Sponsor tamam, 'Yıldızların Altında' perdeyi açıyor
Yaklaşık bir yıl önce start alan ama sponsor bulunamaması nedeniyle...
Baştan aşağı yalan söylüyorlar
Baştan aşağı yalan söylüyorlar
Kültür Bakanlığı'nın her yıl özel tiyatrolara verdiği ve bu sene 1...
Son durak Nişantaşı'ydı
Son durak Nişantaşı'ydı
Son iki yıldır olduğu gibi bu yıl da "Nişantaşı Sokak Partisi"...
Hollywood için öpüşecek
Hollywood için öpüşecek
Hintli oyuncu Aishwarya Rai, geçtiğimiz günlerde bir televizyon...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.