kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sahura kadar dört öğün şart
Sahura kadar dört öğün şart
Kurallara uyun, kilo almayın
Besinlerin kalorileri

Sahura kadar dört öğün şart

Ramazan boyunca sağlığınızı ve kilonuzu korumak için yemeklerinizi iki yerine dört öğünde yemelisiniz.

Oruç tutmak dinimizin en önemli farzlarından biri ancak oruç tutanlar hep aynı dertten yakınır: "Çok yedim, kendimi rahat hissetmiyorum. Doymayacağımı zannederek önüme konan her şeyi bitirdim. Kendimi uykuya meyilli hissediyorum. Ramazan süresince oldukça kilo aldım, ne yapacağımı bilemiyorum?" Bu gibi durumları engellemek için sağlıklı beslenmeden şaşmamak gerekir. Çünkü araştırmalar, çok yemek yenen öğünlerden sonra kalp krizine bağlı ölümlerin olabileceğini gösteriyor. Bunun dışında kutsal kitabımızda 'Yiyiniz, içiniz ama aşırıya gitmeyiniz' gibi önemli mesajlar da bulunmaktadır. Sağlıklı insanlar, oruç tutarken de sağlıklı beslenir ve iftardan sonra az ve sık yerlerse sağlıklarına kavuşur, toksinlerin atımını sağlar ve kilo almazlar. Bu nedenle öğün sayısının ikiden dörde çıkarılması çok önemlidir. Ramazan'da bazı konulara özellikle dikkat etmek gerekir. İftar zamanında çok fazla yiyerek midenizi doldurmayın; mide gerginliği tansiyonunuzun yükselmesine neden olur; yapılan bilimsel çalışmalar yoğun yemek sonrasında kalbe binen yük nedeniyle kalp krizi riskinin arttığını göstermektedir. Yavaş ve az miktarda, sık yemeye özen gösteriniz. Yemek arasında sıvı alın ki besinlerin sindirilmesi kolaylaşsın ve ertesi gün susuzluk hissiniz olmasın. Bunlar su, ayran veya hemen tüketilmeye hazır, taze sıkılmış meyve suları olabilir. Çay veya kahveyi yemekten en az 45 dakika sonra tüketmeye özen gösteriniz. Ramazanda iftar sofralarında tercih edilecek besinlerin tok tutucu, sağlık için gerekli besin öğelerini içeren, diyet lifi, vitamin ve mineral yönünden zengin olması gerekir. Zeytinyağlı veya etli sebze yemekleri, sebze veya kurubaklagil çorbaları, bulgur veya kepekli pirinçten yapılmış pilav, kepekli makarna, haftada iki kere mutlaka fırınlanmış- ızgara veya buğulama balık, yağı görünmeyecek kadar kırmızı et, derisiz tavuk veya balık eti, taze kabuklu meyveler, ceviz fındık gibi sert kabuklu meyveler ve zeytinyağı ile hazırlanmış salatalar, tatlı olarak da demirle zenginleştirilmiş, vitamin ve mineral destekli, tahıl gevreği veya sütlü ve meyveli tatlılardan küçük parçalar, taze meyveler tercih edilmesi gereken besinler olmalıdır. Oruç sonrası kaş şekerimizin düşmesini engellemek için Glisemik İndeksi (Gİ) düşük besinlerle beslenmeye özen göstermeliyiz. Glisemik indeks, herhangi bir besinin kan şekerini yükseltme yeteneğine verilen addır. Besin, kan şekerini ne kadar uzun zamanda ve az miktarda yükseltiyorsa besinin Glisemik İndeksi o kadar düşüktür. Bu besinler bireylerin daha uzun süre tok kalmalarını sağlar.

YİYECEK TÜRÜ
Glukoz, beyaz ekmek 100
Tam buğday ekmeği, kuru üzüm, yulaf ekmeği 90
Pirinç, yulaf lapası, patates 80
Muz, kahvaltılık tahıl, krakerler 70
Portakal suyu, kuru fasulye, spagetti 60
Yoğurt, elma, çavdar ekmeği, arpa ekmeği 50
Yağsız süt, şeftali, portakal 40
Kakaolu süt 35
Süt, greyfurt 25

Selahattin Dönmez

DİĞER GURME HABERLERİ
 Akşamdan kalmalara öneriler
 Prens düğünlerinin özel şarabı yarışmayla seçiliyor
 Az yemek bol eğlence
 Zarif köpüklü, ferahlatıcı ve lezzetli
 Şarabı 6 ay koruyabilir
 Uzanlar'ın koleksiyonu tekrar müzayedede
 Her giden mutlaka şarapla dönüyor
 128 yıllık tarihi kilise eğlence merkezi oldu
 Panzehir etkili barlar
 Şöhreti kalitesinin önünde gidiyor
 Hamburgeri sağlıklı hale getirmenin yolunu bulun
 Diyabet artık kader değil
 Sihirli diyetlerin hepsi birer yalan
 Mutfaklarda diplomalı aşçı dönemi
 Çare soğutuculu şarap kavlarında
 Şarap sabır ve ilgi ister
 En ideal saklama yeri mahzenler
 Formunuz mevsime bağlı olmasın
 Haftanın beslenme planı
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Tokluğunuz ne kadar değil ne yediğinize bağlı
Tokluğunuz ne kadar değil ne yediğinize bağlı
Aynı miktardaki kepekli ekmek beyazından, kepekli spagetti de...
Renk körlerine özel kontakt lens müjdesi
Renk körlerine özel kontakt lens müjdesi
Göz doktoru Ahmet Girgin, orta seviyede renk körü olanlara yardımcı...
Müziğe zamanım yok kadınlarla mutluyum
Önce şarkıcıydı, şimdi de tüm 'gelin-kaynanaların' en sevdiği sunucu.
Edebiyat insanı en sade biçimde açıklar
G Prof. Dr. Alemdar Yalçın edebiyattan yola çıkarak insanlık tarihini...
Dansın büyüsüne kapılmak ister misiniz?
Bireylerin büyük yalnızlığını ve iletişim güçlüğünü temel alan hikaye aslında...
Bir dövüş balesi bir egzotik masal
İzlenmesi son derece keyifli bu tarihsel masal, yine nefes kesen dövüşlere...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.