kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Zarif köpüklü, ferahlatıcı ve lezzetli
Zarif köpüklü, ferahlatıcı ve lezzetli
Prosecco'lu Kokteyller

Ucuza köpüklü İtalyan şarabı

Şampanya yöntemiyle üretilen İtalyan köpüklü şarapları Prosecco'lar hem kaliteli hem de ucuz.



Zarif köpüklü, ferahlatıcı ve lezzetli

Şampanyayı bizler genellikle yılbaşında hatırlarız. Şampanya yöntemiyle üretilen İtalyan köpüklü şarapları Prosecco'ları ise birçok ülke kalitesinin yanı sıra uygun fiyatları için tercih ediyor.

Yılbaşı yaklaşırken çoğu kişinin aklına iki şey gelir; hindi ve şampanya. Nedense pide ve güllacın Ramazan'da gündeme gelişi gibi yılbaşında yeni yılın şampanya ile karşılanacağı, yılbaşı sofrasında da ana yemek olarak hindi düşünülür. Gerçi hindi son birkaç yıldır yağsız, düşük kolesterollü etiyle yılın diğer zamanlarında da yenir oldu. Ama şampanyayı yılbaşı dışında bir türlü gündelik yaşamımıza sokamadık. Oysa özellikle Batı dünyasında herhangi bir şık davette, kaliteli bir restoranın barında, çoğu kez istenip istenmediği bile sorulmadan şampanya ikram edilir. Batı'da şampanya günlük hayatın bir parçasıdır. Bizdeyse Formula 1 yarışlarında Michael Schumacher'in artık gelenekselleşmiş birincilik ödülünü aldıktan sonra dev bir şişe şampanyayı iyice çalkalayıp Ferrari ekibine fışkırtması ile zihinlere yer etmiştir, o kadar.

KEŞİŞ PERIGNON'UN BULUŞU
Batı'yı hemen her alanda izlediğimiz halde şampanyayı içimize tam olarak sindiremedik. Şampanya bizde en lüks içki sayılıyor, yüksek vergisiyle fahiş denecek fiyatlardan satılıyor. Doğrusu Avrupa'nın birçok ülkesinde fiyatları bize göre daha ehven olduğu halde, bu soylu içki oralardaki sıradan tüketiciler için de çok ucuz değil. Şampanya Fransa'nın aynı adı taşıyan Champagne bölgesinde yaklaşık 1700 yılından beri üretilen bir içki. Dom Perignon adlı keşiş, iklimi çok sert olan ve şarabın tam olarak olgunlaşamadığı Fransa'nın kuzeyindeki Champagne bölgesinde, içinde şarap bulunan şişelere biraz pancar şekeri, biraz da maya katıp, şişenin ağzını mantarla sıkıca kapatarak ikinci kez mayalanmaya bırakmış, şampanya ortaya çıkmıştı. Dom Perignon'dan yaklaşık 150 yıl sonra 19. yüzyılın ortalarında İtalya'da da Dom Perignon'un bulup geliştirdiği yöntemle üretime başlandı. Şampanya adı yasalarla korunduğu ve sadece bu bölgede üretilen köpüklü şaraplar için kullanılabildiği için, İtalya'da aynı yöntemle üretilen köpüklü şaraplara "classico", yani "klasik yöntemle üretilmiştir", deniyor. İtalyan köpüren şarapları içinde en kalitelileri Prosecco'lar. Venedik'in kuzeyindeki Treviso bölgesinde yapılan Prosecco'lar aynı zamanda üretildikleri üzümün de adını taşıyor. Prosecco, İtalya'nın kuzeyine özgü eski bir beyaz yerli üzüm çeşidi. Bu üzümden yapılan çok zarif köpüklü, ferahlatıcı, hafif ve yoğun meyvemsi aromalarıyla Prosecco'lar kısa zamanda pahalı şampanyaların bir numaralı rakibi haline geldi. Kalitesinin yanı sıra özellikle şampanyaya göre çok daha ucuz olan fiyatları bu İtalyan köpüklü şaraplarını bütün dünyada ciddi bir içki trendi haline getirdi. Prosecco düşük alkollü bir köpüklü şarap.

AROMALARI NEFİS
11 derece alkol içeriyor. İkinci kez mayalanma işleminin şişe yerine tank içinde gerçekleşmesi sayesinde maliyet düşüyor, tankta fermantasyon sıcaklığının daha iyi kontrol edilebilmesi sayesinde aromalar daha iyi korunabiliyor ve yapım tamamlandığında hemen şişelenerek piyasaya çıkarılabiliyor. Başta ABD olmak üzere birçok ülkenin barlarında, Prosecco, şampanyanın pabucunu dama atmış durumda. Ancak tüketicilerin bazı küçük ayrıntıları göz önünde tutmalarında yarar var. Prosecco'nun şişelendikten sonra altı ay içinde tüketilmesi gerekiyor. Aksi takdirde o nefis aromalar büyük ölçüde kayboluyor. Prosecco köpüklü şarapları değişik köpürme oranlarına göre de farklı isimler alıyor. Örneğin kadehte bol kabarcık çıkaran Prosecco'lara "spumante" denirken, daha ince kabarcıklı köpüklü şaraplar "frizzante" olarak niteleniyor. Ülkemizde de içki ithalatı serbest bırakıldıktan sonra İtalyan Prosecco'ları arasından birkaç marka getirilip piyasaya sunuldu. Ne var ki, şampanyanın kendisi pek tanınmadığı gibi, Prosecco'lar da ancak bu içkilere aşina kişilerce tercih ediliyor. Şimdi, yılbaşına yaklaştığımız bugünlerde, köpüklü şaraplar tekrar gündeme gelirken, İtalyan Prosecco'larını da hatırda tutmakta yarar var. Çünkü bunlar şampanyadan çok daha ucuz oldukları halde, kalite açısından onlardan hiç de aşağı kalmıyorlar.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Akşamdan kalmalara öneriler
 Prens düğünlerinin özel şarabı yarışmayla seçiliyor
 Az yemek bol eğlence
 Şarabı 6 ay koruyabilir
 Uzanlar'ın koleksiyonu tekrar müzayedede
 Her giden mutlaka şarapla dönüyor
 128 yıllık tarihi kilise eğlence merkezi oldu
 Panzehir etkili barlar
 Şöhreti kalitesinin önünde gidiyor
 Hamburgeri sağlıklı hale getirmenin yolunu bulun
 Diyabet artık kader değil
 Sihirli diyetlerin hepsi birer yalan
 Mutfaklarda diplomalı aşçı dönemi
 Sahura kadar dört öğün şart
 Çare soğutuculu şarap kavlarında
 Şarap sabır ve ilgi ister
 En ideal saklama yeri mahzenler
 Formunuz mevsime bağlı olmasın
 Haftanın beslenme planı
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Tokluğunuz ne kadar değil ne yediğinize bağlı
Tokluğunuz ne kadar değil ne yediğinize bağlı
Aynı miktardaki kepekli ekmek beyazından, kepekli spagetti de...
Renk körlerine özel kontakt lens müjdesi
Renk körlerine özel kontakt lens müjdesi
Göz doktoru Ahmet Girgin, orta seviyede renk körü olanlara yardımcı...
Müziğe zamanım yok kadınlarla mutluyum
Önce şarkıcıydı, şimdi de tüm 'gelin-kaynanaların' en sevdiği sunucu.
Edebiyat insanı en sade biçimde açıklar
G Prof. Dr. Alemdar Yalçın edebiyattan yola çıkarak insanlık tarihini...
Dansın büyüsüne kapılmak ister misiniz?
Bireylerin büyük yalnızlığını ve iletişim güçlüğünü temel alan hikaye aslında...
Bir dövüş balesi bir egzotik masal
İzlenmesi son derece keyifli bu tarihsel masal, yine nefes kesen dövüşlere...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.