kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Halit Bayrı'dan Ramazan'a özel güllü güllaç tarifi
Güllaç her kapıyı açar mı?
Halit Bayrı'dan Ramazan'a özel güllü güllaç tarifi

Halit Bayrı'dan Ramazan'a özel güllü güllaç tarifi


Güllaç nişastadan yapılır. Bir çuval nişastaya yüz elli okka mıcır (kalburdan geçmiş odun kömürü kırıntısı) ve bu miktar mıcıra da yirmi okka odun kömürü lazımdır. Önce mıcır düz bir yere yayılır, üzerine kömür konup yakılır. Ocak bu suretle hazırlandıktan sonra üstüne ince demir çubuklar konur, bunun üzerine de geniş, tavalar yerleştirilir. İki kepçeye bir kaşık arorot, yarım kahve kaşığı da, iki kaşık un konur. Tavaların altı mum yağıyla yağlanır, yumuşak ve temiz beyaz bezlerle sıcak sıcak silinir. Bundan sonra tekrar ısıtılan tavaların içine tavuk tüyüyle, zeytinyağıyla karışık yumurta sarısı sürerler. Tavalar bir daha silindikten ve tekrar ısıtıldıktan sonra tavuk tüyüyle su serpilir.

Su pirelenmeye (hafifçe kaynama) başladığı zaman tava kepçeye yaklaştırılır ve kepçenin içindeki madde boşaltılıp tava tekrar ateşe tutulur, dökülen sulu hamur, pişerek güllaç olur. Güllacın tavaya temas eden tarafı parlak, diğer tarafı biraz donukçadır. Yirmi beş çift güllaç yaprağı yarım okka gelir. Bunun için her yirmi beş güllaç yaprağı renkli sazlarla bağlanır ve bir demet halinde satışa çıkarılır. Güllaç durmadan yirmi dört saat işlenir. Bu müddette on iki okka güllaç yapılabilir. Güllaç yapılırken ara sıra ocaktaki ateş harmanlanır (yayılır), icap ettikçe ocağa mıcır dökülür. Güllaççılık çok temizlik isteyen bir sanattır. Bazı güllaççılar hamura boya katarak renkli güllaç yaprakları çıkarılır. Güllaççıların piri Ömer Helvai'dir. Güllaççılar senede iki ay çalışırlar ve işe başlarken ocağın üç köşesine birer parça un, şeker ve tuz atarlar. Buna pirin hediyesi denir. Ondan sonra üç İhlas bir Fatiha okuyarak güllaç dökülür.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Şarap hiç konserve kutusunda içilir mi?
 Yılbaşı sofrasının kralı hindiye kestane yakışır
 Malzemeler Karadeniz'den
 Çikolatalı ve meyveli tebrik kartları bunlar
 Japonlar artık mantı yiyor
 Semerkant'ta topik peşinde
 Ölümsüz zeytin ağacını ellerimizle yok ediyoruz
 Günümüz mutfaklarına geleneksel Ege lezzetleri
 Halkın gözü üst düzey ziyafetlerde
 Hollywood ünlülerinin tercihi
 Mutfaktaki cennetin keşfi
 Yemeklere adlarını veren ünlüler
 Portakal bayramını kutluyoruz
 İyi bir yemek şölene benzer
 Yoksa Anis de mi Bizans'tan?
 Onlar 'kadrolu akşamcılar'
 Picasso'nun en sevdiği tatlı, armut tatlısıydı
 Küçük şişedeki doyulmaz lezzet
 Otel olan Samode Sarayı ve hüzünlü Taj Mahal
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Göklerin kraliçesi yoruldu
Göklerin kraliçesi yoruldu
Türkiye'nin ilk kadın pilotlarından olan ve havacılık tarihine geçen...
Anadolu podyumda
Anadolu podyumda
Türk giyim kültürü "Beşi Bir Yerde" projesiyle dünyaya tanıtılacak.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.