kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan, Bush'u aradı

Erdoğan, ABD Başkanı Bush'u telefonla arayarak, Musul'da Türklere karşı gerçekleştirilen saldırıların çözümü için işbirliği çağrısında bulundu..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı George Bush'a, terör örgütü PKK/Kongra-Gel'in Irak'taki mevcudiyetine son vermenin zamanının geldiğini belirterek, bu konuda Türkiye, ABD ve Irak arasındaki güvenlik toplantısının, Türkiye'de yapılmasının yararlı olacağını kaydetti.

Alınan bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı George W. Bush'u, saat 14.45'te telefon ile aradı. Erdoğan, Bush'a 16-17 Aralık'ta Brüksel'de yapılan AB zirvesi ile ilgili bilgi verdi ve ABD'ye, bu konuda Türkiye'ye verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Bush da Erdoğan'ı tebrik ederek, ''Bu başarı, sizin liderliğinizin eseridir. Türkiye bizim yakın dostumuz. O yüzden tarihin belirlenmesi önemliydi'' dedi. Erdoğan, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin yeni bir aşamaya geldiğini ve bu ilişkilerin Türkiye'nin ABD ile olan dostluğunu da güçlendireceğini kaydetti.

'İNCELENMESİ TALİMATI VERDİM'

Irak konusunun da gündeme geldiği telefon görüşmesinde, Başbakan Erdoğan, Bağdat Büyükelçiliği'ni korumakla görevli 5 Türk güvenlik görevlisine Musul'da yapılan menfur terörist saldırının, karşıdaki tehdidin ne denli büyük olduğunu bir kez daha gösterdiğini ifade etti.

Erdoğan, şöyle konuştu: ''Musul'daki saldırı sırasında Olympia görev kuvvetinizin, duruma müdahale ederek teröristlerden bazılarını ele geçirdiklerini öğrendim.Ayrıca, kuvvetleriniz olay sırasında yaralanan bir güvenlik görevlimize acil tıbbi müdahalede bulunmuş ve Çokuluslu Güç Hastanesi'ne nakledilmiştir. Hem bu konuda hem de şehitlerimizin
cenazelerinin Türkiye'ye naklinde bizimle işbirliği yapan makam ve yetkililerinize teşekkür ederim. Bu hadisenin mutlaka aydınlatılması lazım. Olayın bütün yönleriyle tahkik edilmesi talimatı verdim. Bu konuda da işbirliğinize güveniyoruz. İlgili makamlarımız, temasta olurlarsa çok memnun oluruz.''

ABD Başkanı Bush da, ''Ben de yetkili birimlerimize, bu olayın derinlemesine incelenmesi talimatı verdim. İlgili birimlerimiz işbirliği yapacaklardır'' diye konuştu.Erdoğan, Bush'a Musul'da devam eden durum ve bu çatışmaların Kerkük'e sıçramasından dolayı duyduğu endişeyi dile getirdi.

Irak'ın bütünlüğünün korunması gerektiğini ifade eden Erdoğan, ''Biz ayırım gözetmeksizin, Irak'taki bütün kesimlerin, seçimlere katılmasını teşvik ediyoruz'' dedi.

Bush, ''Irak'taki olayların artması da gösteriyor ki, seçimler çok önemli'' diye konuştu.Musul'daki durumu yakından takip ettiklerini vurgulayan Bush, buradaki ABD'li generaller ile görüştüğünü söyledi.

Musul'da şiddetli bir patlama olduğunu, buradaki durumu kontrol altında tutmaya çalıştıklarını belirten Bush, ''Biz de Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması gerektiğine inanıyoruz'' dedi.

''Terör örgütü PKK/Kongra-Gel'in Irak'taki mevcudiyetine son verme zamanı gelmiştir'' diyen Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile ele aldığı Irak, ABD, Türkiye arasında üçlü bir görüşme yapılması konusuna atıfta bulunarak, bu üçlü güvenlik toplantısının, Türkiye'de yapılmasının yararlı olacağını kaydetti.

ABD Başkanı Bush, bu toplantının Türkiye'de yapılmasının çok iyi olacağını dile getirerek, ''Irak'taki güvenlik durumu biraz daha düzeldikçe konu ile daha yakından ilgileneceğiz'' dedi. Erdoğan, ABD Başkanı Bush'un Noelini de kutladı.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Başbakanlığa İtalya'dan 'ikinci el' Airbus uçağı
 'Kargayı bülbül yapamazsınız'
 Ağar'dan 'Cuma ile Robinson' benzetmesi
 Genel Kurul'da AB atışması
 AKP'li Uzunkaya'dan Sezer'e af eleştirisi
 Yargıtay 'neşter'e son noktayı koydu
 Chirac'tan Erdoğan'a tebrik telefonu
 Kürt bildirisine Öcalan da kızdı
MUHARREM SARIKAYA
Şener: Kıbrıs tam üyelikle çözülür
Meclis'te bütçe...
YAVUZ DONAT
Şimdi ne olacak?
Cuma, cumartesi, pazar dolu...
Ülke için başarmak en büyük siyasettir
Atasay Kuyumculuk'un sahibi Cihan Kamer "Niye siyasete...
'Ağabeyler'in Nur Meclisi
Said Nursi'nin vefat etmesiyle cemaat adeta yetim kalmıştı. 'Ağabey'...
Şehit polisler 'vatan toprağına' döndü
Şehit polisler 'vatan toprağına' döndü
Musul şehidi polislerin cenazeleri memleketlerine gönderildi. Şehit...
'Alçakların takipçisiyiz'
'Alçakların takipçisiyiz'
Musul'da şehit edilen 5 polisin cenaze törenleri dün yapıldı. Törene...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu