kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türk insanının ayak profili çıkarılıyor
Türk insanının ayak profili çıkarılıyor

Türk insanının ayak yapısını ortaya çıkarmak üzere Türkiye genelinde bilimsel bir çalışma başlatıldı. Bu çalışma sonucunda, Türk ayak yapısına özel ayakkabı üretilecek.

Türk insanı hakkında bugüne kadar hiç yapılmayan yeni bir bilimsel çalışmaya Polaris ve Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Umur Aydoğan birlikte imza atıyor. Amerika'dan getirdiği F-Scan Mobile makinesi sayesinde Türk insanının ayak yapısını ortaya çıkarıp, buna uygun taban ve ayakkabı üretecek olan Polaris, bu amaçla Türkiye'nin her yerinde araştırma yapıyor. İlk adımı, İzmir'de 100 kişi üzerinde yapılan incelemelerle atılan araştırma; Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz'de devam edecek.

YÜKÜ AYAKLAR ÇEKİYOR
İnsanın hayatındaki en büyük yükü ayakların çektiği bir gerçek. Op. Dr. Aydoğan, ayaklarımızdaki bu yükün özellikle yürürken ve koşarken iki veya üç katına çıktığını ve giydiğimiz ayakkabıda bir problem varsa, ayağımıza yüklenen bu basıncın çok daha fazla rahatsızlık verdiğini söylüyor. Bugüne kadar karşılaştığı hastalarda, yaşanan ayak problemlerinin büyük bir bölümünün yanlış ayakkabı seçiminden kaynaklandığının altını çizen Aydoğan, şöyle devam ediyor: "Yanlış ayakkabı seçimi sonucunda, kadınlarda en sık baş parmak kemik çıkıntısına rastlıyoruz. Doğru ayakkabı seçimi burada çok önem kazanıyor. Çünkü eğer genetik olarak da buna yatkınsanız; önce nasır, sonra topuk ağrısı ve ayak tarağında kemik çıkıntıları olarak rahatsızlıklar kendini gösteriyor." Şu ana kadar 100 denek üzerinde yapılan çalışmaların ilk etaptaki sonuçlarına göre ise, ayak yapısının bölgeler ve cinsler arasında farklılık gösterdiği tespit edilmiş. Mesela; Anglo- Sakson ırkta genelde ince ve uzun bir ayak yapısı hakimken, güneye ve doğuya gidildikçe ayak yapısında bir genişleme ve etlenme görülüyor. Uzakdoğu'ya bakıldığında ise, ayak boyunda bir kısalma göze çarpıyor. Ancak yapılan tüm bu çalışmalara rağmen, Aydoğan ayakkabı araştırmalarında genelleme yapmaktan çok, en iyi profili çıkararak, en iyi ayakkabı tabanını yapmak gerektiğini söylüyor.

'AÇILMAZ, DEFORME OLUR'
Ayakkabı alırken ayağınıza tam olarak oturmasının çok önemli olduğunu da belirten Aydoğan; şunları söylüyor: Türkiye'de insanlar ayak numaralarının kaç olduğunu bilmiyorlar. Oysa, artık Amerika'da sadece tek numaralar değil, buçuklu numaralar da var ve ayak önünün genişliğine göre ayakkabı seçimi yapılıyor. Bizde ise; 'Şimdi sıkıyor ama sonra açılır' gibi bir mantık var. Unutulmamalı ki; ayakkabı sonradan açılmaz, deforme olur. Bunun yanı sıra; topuklu ayakkabı seçiminde ideal yükseklik iki buçuk ile üç santim arasındadır. Bunda esas ele alınması gereken nokta; ayak önüne fazla yük bindirmemek. Bir de, mesela; iş için yüksek topuklu ayakkabı giyebilirsiniz ama yüksek topuk ile sokakta dolaşmamalısınız. Uygar dünyada, kadınları sokakta spor ayakkabılarla yürürken görürsünüz. Aynı kadınlar, işe gittiklerinde çantalarındaki sivri topuklu ayakkabılarını giyerler.

DİLEK SANCILI

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 YKM'nin hediyesi Fiat Palio
 İşte yılın kadınları
 Bu kitapları okuyun cinsel hayatınız renklensin
 Erkekler gibi kilo verin
 Tezahürat duymadan şampiyonluğu aldılar
 Kaynanalı diziler reyting patlatıyor
 Istanbul'da deprem yok ekonomide deprem var
 Hayata döndünüz
 Kusurlarımı hangi kıyafetle örteyim?
 Vitrin Meleği
 Dinleyin, okuyun, izleyin, eğlenin
AYŞE ÖZYILMAZEL
Yumurta seçiminiz sabit mi manitaya göre değişir mi?
Son...
GÜLSE BİRSEL
Suçlular aramızda, mesela ben!
Her hafta iki yazı konusu...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Cevizli brüksel lahanası
Brüksel...
Yolculuk öncesi kurdele kesti
Yolculuk öncesi kurdele kesti
Dünya yolculuğunun ikinci etabına başlamak için teknesinin demirli...
Bir mucize gerçek oldu 8 günde 8 bin kişi izledi
Bir mucize gerçek oldu 8 günde 8 bin kişi izledi
Perdelerini açmasının üzerinden sadece 8 gün geçmesine karşın 8 bin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.