kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Engellilerin istihdam yılı
Taksim Meydanı'nda tören
Türkiye'de 8.5 milyon engelli var
Sezer: Yurttaşlar duyarlı olmalı
Engelli atölyesinde el emeği

Engellilerin istihdam yılı

Başbakan Erdoğan, engellilerin istihdamını artırmak için 2005 yılını "Engellilerin İstihdamı Yılı" ilan ederek, alınacak önlemleri sıraladı..

3 Aralık Dünya Engelliler Günü çerçevesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2005 yılında engellilerin istihdamı konusunda azami özenin gösterilmesi amacıyla bir genelge yayımladı. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan genelgede, özürlülerin toplumsal yaşama katılımları açısından gelir getirici bir işte çalışarak üretken olmalarının büyük önem taşıdığı vurgulanarak, bu kapsamda, özürlülerin istihdamı konusunda yapılması gerekenlerin sistemli ve etkili bir şekilde yürütülmesi için 2005 yılının "Engellerin İstihdamı Yılı" olarak ilan edilmesinin uygun görüldüğü ifade edildi.

Genelgede, kamu kurum ve kuruluşlarından, engellilerin istihdamı yılı olan 2005 yılı ve sonrasında engellilerin iş gücü niteliklerini artıracak önlemlerin alınması, istihdam düzeylerinin artırılması ve çalışma yaşamında karşılaştıkları güçlüklerin ortadan kaldırılması konularına azami özeni göstermeleri istendi.

Genelgede, alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:
* Özürlülerin ve sorunlarının kamuoyunda gerçekçi bir şekilde algılanması ve bu alanda duyarlık yaratılması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Türkiye İş Kurumu, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Devlet Personel Başkanlığı, yerel yönetimler ve diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından geniş kapsamlı bilinçlendirme faaliyetleri yürütülecek. Bu faaliyetlerde, sosyal tarafların desteği alınacak ve yazılı ve görsel basın etkin bir şekilde kullanılacak.

* İlgili kurumlar ve yerel yönetimler tarafından özürlülerin vasıflarını geliştirmek amacıyla uygulanan işgücü programlarının (mesleki rehabilitasyon, mesleki eğitim, beceri kazandırma, meslek edindirme, korumalı istihdam vb.) yürütülmesinde bölgesel ihtiyaçlar göz önünde bulundurulacak. Bölgesel ihtiyaçlar belirlenirken, il istihdam politikasının oluşturulmasında etkinliği bulunan 'İl İstihdam Kurulları'ndan yararlanılacak.

* Ulusal ve uluslararası fonların; özürlülerin mesleki eğitimi, mesleki rehabilitasyonu ve istihdamını hedef alan alanlarda etkin ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi amacıyla Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nın görüş ve önerileri alınacak.

* Kamu kurum ve kuruluşları, istihdamı zorunlu özürlü personel kontenjanlarını doldurmak için üzerlerine düşen sorumlulukları gecikmeksizin yerine getirecek.

* Özürlü memur istihdam etmekle yükümlü olan kamu kurum ve kuruluşları uygun boş kadro bulunmadığı takdirde boş kadroda unvan değişikliği yaparak gerekli kadroları temin edecek.Bu doğrultuda, süresi içinde yapılacak sınavlarda tüm özür gruplarının özellikleri göz önünde bulundurularak soruların hazırlanması ve değerlendirilmesi için özel sınav kurulu teşkil edilmesi sağlanacak. Özellikle işitme ve zihinsel özürlülerin özel durumları ile başarı değerlendirme teknikleri esas alınarak sınav soruları ayrı ayrı hazırlanacak. Özürlülere yönelik devlet memurluğu ve işçilik sınavlarında,
ihtiyaç duyan özürlülerin refakatçi bulundurmasını sağlayacak önlemler alınacak. İlkokul mezunu özürlülerin de memur olarak istihdamlarının
sağlanabilmesi amacıyla sınav duyurularında gerekli düzenlemeler yapılacak.

* Devlet memuru olarak istihdam edilen özürlülerin 15 yıllık bir kamu hizmeti sonrasında emekli olabildikleri hususu da göz önünde bulundurularak, ilgili mevzuatlarında özel hüküm bulunmayan kamu kurum ve kuruluşları alacakları özürlü memurların yaş sınırını bu durumu dikkate alarak en üst seviyede belirleyecek.

* Özürlü memur istihdam etmek üzere sınav düzenleyen kamu kurum ve kuruluşları sınava başvuran adaylardan iş talep formu ve sağlık kurulu raporunun fotokopisi dışında başka hiçbir belge istemeyecek ve başvuru ücreti alınmayacak.

* Özürlü memur ve işçi çalıştırmak zorunda olan kamu kurum ve kuruluşları, çalışma yerlerini özürlülerin çalışmalarını kolaylaştıracak şekilde düzenleyecek, gerekli tedbirleri alacak ve özürlülerin çalışmaları ile ilgili özel yardımcı ve destekleyici araç-gereçleri temin edecek.

* Belirli bir mesleği olan özürlülerin meslekleriyle ilgili işlerde çalıştırılmaları sağlanacak. Özürlüler, özürlülüklerini artırıcı veya ek özür getirici işlerde çalıştırılmayacak ve sağlıkları için gerekli tedbirler alınacak.

* Özürlü işçi çalıştırma yükümlülüğünü yerine getirmeyen özel sektör ve kamu kurum ve kuruluşlarından tahsil edilmesi gereken idari para cezalarının tahsilinde yaşanan sorunların giderilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlar gerekli çalışmaları yapacak.

* Özürlüler bağımsız çalışmaları yönünde teşvik edilecek, küçük ve orta ölçekli sanayi işletmeleri kurabilmeleri ve rekabet güçlerini yükseltebilmeleri yönünde desteklenecek. Özürlülerin kendi işlerini kurmaları ve işletebilmeleri için ilgili kamu kurum ve kuruluşları (Özürlüler İdaresi Başkanlığı, KOSGEB, BAĞ-KUR) çalışmalarını ilgili meslek kuruluşları (TESK, TOBB vb.) ile işbirliği içerisinde yürütecek.

* Kamu kurum ve kuruluşları 2005 Özürlülerin İstihdamı Yılında özürlülerin de diğer bireyler gibi toplumsal yaşamın her alanında var olan, çalışma hak ve sorumluluğu taşıyan, başkalarına bağımlı olmadan yaşayabilen bireyler olmaları ve toplumun da özürlüleri bu bakış açısıyla değerlendirilmesi amacıyla yoğun bir çaba içerisinde olacak. Bu doğrultuda yürütülecek tüm çalışmalarda özürlülere yönelik faaliyette bulunan sivil toplum örgütleri ile işbirliği içerisinde çalışılacak.
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 BBC oyuna geldi
 Zeynep gerçek aşkına kavuştu
 Fakirlik öldürdü ilgisizlik süründürdü
 Anne dayağıyla mı öldü?
 Hepimizi öperek taciz etti
 Annesiyle birlikte öldü
 Armatör teknesiyle battı
 Kökhücre spremsiz döllenmeyle üretilecek
 Çocuklar ellerinizden öper
 Onur Air'in İstanbul Kars seferleri başladı
 Oto galeri soyuldu
 Öğrenciler rahatladı
 Kaçak rakıya darbe
 İyi ki doğdun
 Alo SABAH İstanbul
 Dikkat!. İstanbul'da bu yollar onarımda
 Başımız Sağolsun
MEHMET BARLAS
Müzakere süreci hepimizi çok yoracak!
Takıntılı,...
REFİK DURBAŞ
Toplumsal duyarsızlık..
Farkında mısınız bilmiyorum, ama...
SAVAŞ AY
Engellileri engelleyen zihniyeti nasıl...
HINCAL ULUÇ
Devlet bitmiş.. İşte belgesi..
Karadeniz hikâyesi desem...
EMRE AKÖZ
Hayalim gerçekleşti!
İnsanın bir hayalinin...
1'e 25 veren şike
1'e 25 veren şike
Şike iddiaları, UEFA'ya sıçradı. "Panionios-D.Tiflis maçının ilk...
Oteli basacağım
Oteli basacağım
Beşiktaş'tan 275 bin dolar alacağını halen tahsil edemediğini...
Kırılgan zeminde dans
Kuzey Irak sorunu, Felluce, PKK derken ekümenik tartışması da...
Bartholomeos: Biz kim olduğumuzu biliyoruz
Amerikan Başpiskoposuluğu Ekümenik' unvanının değiştirilmeyeceğini...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu