kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
BORAN AİLESİ HALA TEDİRGİN Hüsamettin Boranın kızı Aysun Olaylar başladığında dört yaşındaydım dün gibi hatırlıyorum diyor. Huzurumuz hiç kalmadı her şeyden korkar olduk.
Küslüğü gençler bitirdi


Mardin'de 36 yıllık küslükten sonra barışan Boran ve Ayaz aileleri, "El sıkışmaya gençlerin silah merakı yüzünden karar verdik" diyorlar "Yeni nesil gençler silahlanıyordu. Okula gitmez oldular, eğitime hiç önem vermediler. Uykularımız kaçtı, böyle bir çözüm bulduk".

Mardin'de bir soğuk akşam. Polisevi'ndeyim. Odanın perdesini aralıyorum lapa lapa yağan karın altında Mardin daha büyüleyici gözüküyor. Aklım fikrim Savur'da. Acaba yarın gidebilecek miyiz, 36 yıllık bir küslükten sonra barışan iki aileyle görüşebilecek miyiz? Hikayeyi dün okudunuz. Yaklaşık 5000'er mensubu bulanan Boran ve Ayaz aşireti işadamı Zeynel Abidin Erdem'in aracılığıyla sonunda barış yemeği yedi. Yıllardır süren kan davasını anlatırken Zeynel Abidin Erdem'ın sık sık gözleri doluyor: "İki aile de benim uzaktan akrabam. Savur Mardin şehrinin pusulası gibidir. Savur'da huzur varsa her yerde vardır. Maalesef şimdiye kadar bu huzur sağlanamadı. İki taraf da çok amaçok acı çekti. Büyük kayıplar yaşandı. Barışı sağlamak için araya ne bakanlar ne milletvekilleri girdi ama Hüsamettin Boran bir türlü ikna olmadı. Ben nasıl yaptım onu da bilmiyorum. Herhalde Allah yardım etti." Kar yağıyor, köpekler uluyor, sabahı zor ediyorum. Lütfen yollar kapanmasın, lütfen sis basmasın. Ertesi sabah Mardin Valisi Temel Koçaklar'dan haber geliyor. Ya gideceğiz ya gideceğiz! Önümüzde bir iş makinesi Savur ilçesine doğru yola koyuluyoruz. Yaklaşık 60 kilometrelik bir yol ama kar yüzünden git git bitmiyor.

EL SIKIŞILDI İŞ BİTTİ Mİ YANİ?
Sonunda Savur'a giriyoruz. Zeynel Abidin Erdem anlatıyor: "Dünkü yemeğe 5000 kişiLİDERLER POZ VEREMEDİ Ayaz Aşiretinin 52 yaşındaki lideri Eşref Ayaz (solda) ve Boran Aşiretinin lideri Hüsamettin Boran poz verirken rahatsız oldular. Alışık değiliz dediler, objektife bile bakmadılar.katılacaktı ama kar yüzünden herkes yollarda kaldı. Bu iki aşiretin barışması gerçekten de büyük bir olay. Ne kadar büyük olduğunu anlayabilmek için yaşamak lazım. Zamanında bir fotoğraf çekmiştim şimdi bulamıyorum. Fotoğrafta Savur'daki evlerin penceresinden gözüken silahlar var. Şimdi ise insanlar birbirlerine selam veriyor." Savur Spor Salonu'nu dolduran kalabalığa şöyle bir göz atıp, Boran Aşireti'- nin lideri Hüsamettin Boran'ın evine gidiyorum. Kapıyı Hüsamettin Boran'ın eşi açıyor. Kızı ve oğlu sadece bu barışma yemeği için Diyarbakır'dan gelmişler. Oğul Hasan Boran ile konuşmaya başlıyoruz. Aklım almıyor böylesine bir küslüğü benim. Yani diyorum "Tamam mı, yani şimdiAİLE ÜYELERİ DAĞILMIŞ Boran Aşiretinin lideri Hüsamettin Boranın oğlu Hasan Boranın Diyarbakırda benzin istasyonu var.el sıkışıldı, barış oldu denilince kimse bunu çiğnemez mi?" Hasan Boran gülüyor, "Olmaz öyle şey" diyor. "Bizde bir kişi sorumludur aşiretten. Kimse babamın sözünden çıkamaz. İlk olay yaşandığından ben 9 yaşındaydım. Huzursuz, mutsuz bir 36 yıl geçirdik. Kimi aile üyeleri yurtdışına gitmek zorunda kaldı. Bir kışkırtma sonucu kayıplarımız oldu. Bu barış sadece bizim için değil bölgedeki bütün aşiretler için önemli." Peki 36 yıldır sağlanamayan bu barış bugün nasıl gerçekleşti? Neydi Hüsamettin Boran'a, biz mağduruz anlayışına rağmen, "Seni Allah affetsin Eşref" diye halefiyle kucaklaşmaya iten? Anne Nezihe Boran cevap veriyor. "Gençlerin durumu bizi rahatsızBERİVAN DİZİSİNİN ÜNLÜ KONAĞI Boran Aşiretinin eskiden oturduğu konak ünlü Hamdullah Bey Konağı. Boranlar kışları Ankaraya gidince, konak hala Sevim Ökmene kalmışetmeye başladı. Yeni yetişenlerin hiçbiri okula gitmiyordu ve silahlanıyordu. Barışla birlikte silah bırakılacak." Boranlar aslında kışın Ankara'da yaşıyorlar. Yazın Mardin'e gelen Boran Ailesi'nin eski konaklarında ise şimdi halaları Sevim Ökmen oturuyor. Konak Boran ailesinden de ünlü aslında. Sibel Can'ın Berivan dizisinin çekildiği konak var ya, işte bu o konak. Aynı günün gecesi Mardin'de yine Polisevi'ndeyim. Polisevi çok sıcak. Dışarısı buz gibi. Kan davasını düşünüyorum. Kaç kişi ölmüş kaç kişinin canı yanmış, kaç yıl kaç kişi birbirinden kaçmış.... Aklım almıyor. Mardin soğuk ama barışın sıcaklığını insanların yüzünde hissediyorsunuz. Gülüyorlar, gülüyorlar çünkü huzur gelmiş 36 yıldan sonra...
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Dünyanın en zengin adamının parası ona emanet
 Almanca öğrenmeyene özürlü muamelesi
 'Dönüşüm Projesi' için düğmeye basıldı
 Kutsal emanetler için şükür duası
 Üniversiteye 805 eleman
 'İstanbullu yine denize girecek'
 Marmara'da dev 'camgöz'
ERDAL ŞAFAK
Hastaneler ve yarım gerçekler
Başbakan...
ÖMER LÜTFİ METE
Her yaşa bir kurşun
Bir güvenlik operasyonu (?!)...
UMUR TALU
Yaman çelişki
Aslında yaman bir çelişki. Günlük yazı...
ERGUN BABAHAN
Mösyö yoksa haklı mı!
Geçen hafta Roma'da...
MEHMET ALTAN
Spor ve mafyası
Cuma günü, ertesi gün yayınlanacak olan...
Tarih pazarlığı
Şiiler'in güç kazanmasından endişe eden Kürt ve Sünni siyasiler, 30...
Gölge lider Sistani
Irak'ta nüfusun yüzde 60'ını oluşturan Şiiler'in ruhani lideri...
Yedek Devrim: 4-2
Yedek Devrim: 4-2
Bosque, "eksiklere" rağmen "eskilere" ilk 11'de şans vermedi... 2.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu