kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Harcayabileceğimden daha çok kazanıyorum
Harcayabileceğimden daha çok kazanıyorum
Gençliğe güvenmemiz gerek

Harcayabileceğimden daha çok kazanıyorum

Toplum Gönülleri Vakfı Başkanı İbrahim Betil, "Bu adam nereden para kazanıyor?" diyenlere cevap verdi: 5 tane yönetim kurulu üyeliğim, bir danışmanlık şirketim var. Gönüllü projelerden manevi tatmin alıyorum.

Eğitimle ilgili projelerde 'gönüllülerin başındaki adam' olarak anılan 60 yaşındaki İbrahim Betil, banka yöneticiliğinden sanayiciliğe ve bir dönem siyasete kadar kadar pek çok alanda adından söz ettirdi. Betil, son 10 yılını ise toplumsal duyarlılık projelerini gerçekleştirmek ve gönüllü ordusu oluşturmaya adadı. Önce 'Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nı kurarak, 8 yıl bu vakfın yöneticiliği yapan İbrahim Betil, 7-15 yaş grubundaki çocukların eğitimi için projeler geliştirdi. İki yıl önce de 17-25 yaş grubu üniversite öğrencilerinin gönüllü çalışmalar yaptığı 'Toplum Gönüllüleri Vakfı'nı (TOG) hayata geçirdi. Bugün 56 üniversitede 3 bin 500 üniversiteli toplum gönüllüsü ile 'toplumsal duyarlılık projeleri' geliştiriyor.

EKONOMİK FAYDASI ÇOK
Projelerin sayısı, iki yıl içinde 150'yi aştı. TOG, Van'dan Edirne'ye kadar çeşitli illerde okul onarımından üniversiteye hazırlık kurslarına, yeni eğitim binalarının yapımından kimsesizlere destek olmaya kadar değişik olumuşlara imza attı. TOG'in 1.6 trilyon lira olan 2004 yılı bütçesinin 1.5 trilyonu sponsor ve bağışlarla oluştu. 2005 yılında ise vakıf bütçesinin 2 trilyonu aşması bekleniyor. Betil, üniversite öğrencileri
tarafından gerçekleştirilen projelerin sponsor bulma nedenini; tüm dünyada gelişen yeni 'tüketici profiline' bağlıyor. Toplumsal duyarlılık projelerinde yer almanın şirketler açısından 'ekonomik' bir girdisi olduğunu anlatan İbrahim Betil, şirketlerin sponsonlukları sadece 'hayır olsun' diye gerçekleştirmediklerini söylüyor.

'TÜKETİCİ İYİCE BİLİNÇLENDİ'
"Toplumsal projede yer almanın ekonomik mantığı var" diyen Betil, sponsorluk konusundaki görüşlerini şöyle ifade ediyor: "Yeni ve bilinçli bir tüketici kitlesi ortaya çıkıyor. Bu insanlar, toplumsal duyarlığı olan şirketlerin ürünlerini tercih ediyor. Gerekirse toplumsal duyarlığı olan şirketin ürettiği ürüne yüzde 10 daha fazla ödüyor. İngiltere'de yapılan araştırmalara göre tüketici yüzde 15'e kadar fark ödemeye hazır. Bu bilinç Türkiye'de de gelişiyor. Üstelik toplumsal duyarlılık projelerine katılmak, şirketin çalışanlarında da verimliliği arttırıyor. Sonuçta herkes kazanıyor ve projelerde yaşama geçirilmiş oluyor."

'25 YILLIK BİRİKİMİM VAR'
Gönüllü projeleri desteklemeyi, sadece manevi tatmin için yaptığını vurgulayan İbrahim Betil, 'Bu adam nereden para kazanıyor?' şeklinde sorularla sık sık karşılaştığını belirterek, maddi durumuyla ilgili şu açıklamaları yapıyor: "Vakıf, vaktimin yüzde 40'nı alıyor. 5 tane ulusal ve uluslararası yönetim kurulu üyeliğim, bir danışmanlık şirketim var. Sanayicilik ve bankacılık alanında 25 yıllık birikime sahibim. Harcayabileceğimden çok para kazanıyorum. Haftada bir ya da iki günümü o işlere ayırıyorum. Geriye kalan zamanımı da gönüllü işlerle değerlendiriyorum. Hayatta para kazanmak amaç olamaz, para mutluluğu elde etmenin araçlarından biridir. Herkesin faydalı projelere destek vermesini öneriyorum 63 yaşına kadar TOG'un başında kalmak üzere seçildiğini vurgulayan Betil, "Eğer 63 yaşında birini Türkiye'nin en önemli gençlik sivil toplum kuruluşunda başkan olarak tutmak isterlerse ben 70'ime kadar bu işi yaparım. Ama 'genç biri lazım' derlerse, o zaman bende 'yetişkin gönüllüler vakfı'nı kurup, katkılarımı sürdürürüm"diyor.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 'Vizontele'yi çektiği için heykeli dikiliyor
 Bilfenli minik hayranları Yalvaç Ural'la buluştu
 Türk kadınına özel çamaşır Laura Baresse
 Bu kış içiniz ısınacak
 Zeki'yle 50'li yıllara dönüş
 Artık büyümüşsünüz
 Antalya'ya sevdalılar
 Uludağ'da kar bereketi
 Kirli çamaşır kalmadı...
 İşleyen demir ışıldıyor
 En soğuk 10 ünlü
 Hamile olduğunu 'resmen' açıkladı
 Büyük İskender'i Colin sahiplendi
 Beckham'ın yeni oyuncağı
AYŞE ÖZYILMAZEL
Diyet hadisesinde son durum
Diyetisyenler sağlığımızla...
HAKAN & UTKU
Y.U.H. (Yaşanmış Ultra Hadiseler)
Yer: Barselona. La...
Kanserin yok ettiği memeyi kusursuzca yeniden yapıyorlar
Kanserin yok ettiği memeyi kusursuzca yeniden yapıyorlar
Meme kanseri veya başka bir nedenle memenin alınması sonrası meydana...
Sağır sultan bile duydu ama...
Sağır sultan bile duydu ama...
Akkök Holding'in ortağı Ali Dinçkök'ün yedi yıl önce boşandığı...
Oğluyla döndü!
Oğluyla döndü!
Çiğdem Kayalı'nın, Ercan Akın ile evliliğinden olan oğlu Sinan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.