kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sürücülere kış uyarısı
Türkiye kara teslim
İstanbul'da kar başladı
Sürücülere kış uyarısı
Karayollarında kar hazırlığı

Sürücülere kış uyarısı

Trafikten sorumlu Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Bolcu, kar yağışının yurdun bir çok yerinde etkili olduğunu belirterek, sürücülere araçlarının bakımlarını yaptırmalarını ve gerekmedikçe gece trafiğe çıkmamalarını önerdi..

Bolcu, yağışlı havanın etkisini göstermesiyle sürücülerin, araçlarını kış koşullarına hazırlamaları gerektiğini söyledi. Sürücülerin araçlarında takoz, zincir ve çekme halatı bulundurmaları ve mümkünse kış tipi lastik kullanılması gerektiğini vurgulayan Bolcu, kar tipi lastiklerin yeterli olmadığı durumlarda sürücülerin zincir takmalarının yararlı olacağını belirtti.

Çivili lastiklerin buzda, vakumlu lastiklerin ise kar kalınlığı 10 santimetreyi geçmeyen yollarda etkili olacağını söyleyen Bolcu şunları kaydetti: ''Sürücü karlı alanı vakumlu lastikle geçebilirse mesele yok. Ancak onun da kapasitesi bellidir. Kar kalınlığı 10 santimetreyi aşan yolları vakumlu lastikle geçemezsiniz, muhakkak zincir takılması gerekmektedir. Vakumlu lastikler, daha çok gizli buzlanma ve zeminde kar bulunmadığı yollarda faydalıdır. Şayet zeminde kar varsa vakumlu lastikler aracı zorlar.''

Sürücüleri kışın yağışlı gecelerde gerekmedikçe araç kullanmamalarını tavsiye eden Bolcu, ''Özellikle yüksek kesimlerde kar yağışı ve gizli buzlanma olacağı için sürücüler gece araç kullanmamalı'' dedi.

DONAN CAMA SICAK SU DÖKMEYİN

Araçların kış mevsimine hazırlanırken radyatörün donma ihtimaline karşı antifriz ilave edilmesi, motor yağı seviyesine bakılması, frenler, silecekler, kalorifer, klima, havalandırma ve rezistansın iyi durumda olduğunun kontrol edilmesi gerekiyor. Ayrıca kışın daha fazla çalışacağı için otomobilin aküsü, elektrik şarj ve marş dinamolarının da kontrolden geçirilmesi önem taşıyor.

Havaların soğumasıyla camların zaman zaman buz tutacağını anımsatan yetkililer, çözülmesi için camlara sıcak su dökmek yerine, musluk suyu öneriyorlar. Musluk suyunun ''iyi bir buz çözücü'' olduğunu ifade eden yetkililer, sıcak su kullanılması halinde camın kırılabileceğine dikkati çekiyorlar.

Otomobillerin kapı kilitlerinin donması da kış aylarında sıkça karşılaşılan sorunların başında geliyor. Bu durumda sürücünün buz çözücü sprey kullanması ya da anahtarı çakmak kullanarak ısıtması öneriliyor. Camların antifriz ile silinmesi de camın dışının donmasını engelliyor. Aracın içerisindeki buğulanmayı önlemek için yine sprey kullanılmasını tavsiye eden yetkililer, camın içeriden sıvı deterjanla silinmesinin de işe yarayabileceğini belirtiyorlar.

Kış aylarının özellikle aşırı soğuk günlerinde aracın el freninin kesinlikle çekilmemesi gerekiyor. Fren çekili unutulur ve donarsa aracı arkadan ve önden iterek sıkışan frenin açılması, bununda işe yaramadığı durumlarda fren sistemine sıcak su dökülmesi yeterli oluyor.

KIŞ AYLARINDA LASTİK KULLANIMI

Karlı havalarda lastiklerin, aracın kontrolü ve kazaların önlenmesi bakımından hayati önem taşıdığını belirten yetkililere göre,öncelikle lastik diş derinliği 1.5 milimetrenin altındaki lastiklerin kullanılmaması gerekiyor. Yeni takılan lastiklerin ise ''yolu daha çok tutacağı'' yanlış inancıyla kesinlikle hava basınçları düşürülmemesi gerektiği ifade ediliyor.

Lastik havalarının düşürülmesinin aracın daha fazla kaymasına neden olacağını belirten uzmanlar, şayet kış lastikleri yoksa, karlı havalarda aracın çeker akslarına zincir takarak çekişinin arttırılabileceğini belirtiyor. Ancak arabaya zarar vermemesi için kar olmayan zeminde zincirin sökülmesi gerekiyor.

Buzlu zeminde kış lastiklerinin bile aracı kaydırabileceği belirtilirken, bu durumda çivili kış lastiklerinin kullanımının buzlu zeminde daha iyi yol tutuşu vereceği ifade ediliyor. Ayrıca lastiklerin 15 günde bir doğru ölçen bir hava saati ile ölçülmesinin, lastiklerden en iyi performansın alınmasında yardımcı olacağı belirtiliyor.

ARABANIZI RAHAT AYAKKABI İLE KULLANIN


Otomobillerde yapılacak kış şartları değişikliklerinin yanı sıra sürücülerin dikkat etmesi gereken noktaların başında rahat otomobil kullanımı geliyor. Yetkililer, kış aylarında sürücülerin soğuktan korunmak için kat kat giyindiğini ve araç içerisinde rahat hareket edemedikleri belirterek, hareketi etkilemeyecek kıyafet giyilmesini öneriyor. Ayrıca altı ıslak, kalın ve geniş ayakkabılarla araba kullanılmasının gaz-fren senkronizasyonu bozabileceğine işaret ediliyor.

Kış aylarında otomobillerde zincir, takoz, çekme halatı, ilk yardım malzemelerinin yanı sıra, yedek su bulundurulması, ilave paspas veya gazete serilmesi (ayak altında toplanmaması için gazete ve paspasın sabitlenmesi) ve farların sürüş esnasında açık bırakılması da tavsiye edilen konular arasında yer alıyor.

Trafik uzmanları, kazaları önlemeye yönelik bütün bu tedbirlerin başında yavaş gidilmesini ve hız kurallarına uyulmasını, özellikle karlı havalarda takip mesafesinin her zamankinden daha uzun tutulmasını öneriyorlar.
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Yeni 'Peker' operasyonu
 İnternette propagandadan 10 ay hapis
 Yükleme aracı uçağa çarptı
 İkizleri kaza ayırdı
 Otomobili 'can'la onardılar
 Bu kadına yan bakanın vay haline
 Fotoğrafını görünce şoke oldu
 Kuduza ilaçla ilk tedavi
 K.Çekmece Gölü, 430 trilyona kurtulacak
 Hanımağa'nın oğlu gözaltında
 Alo SABAH İstanbul
REHA MUHTAR
Bir yüreğin sesi
Pazar gününden beri Türkiye'de...
MEHMET BARLAS
"Öyle şey olmaz" demek bu çağda imkansız
Cambridge...
SAVAŞ AY
Hıncal Abi yerim üç bin beş yüz vuruş!..
Az ötede...
REFİK DURBAŞ
Özel okullara öneri...
Genel öğretimin içinde % 2'lik...
HINCAL ULUÇ
Örnek olabilmek.. Örnek yaratabilmek..
"Şunu kesinlikle...
EMRE AKÖZ
Medyayı suçlayarak hedef saptırmayın
Tribün cinayetinden...
Kriz-toph Daum
Kriz-toph Daum
F.Bahçe Teknik Direktörü, üst üste üç galibiyet sonrası "Sezon sonu...
Yedeklikten krallığa
Yedeklikten krallığa
Haftalarca 11'e giremeyen Volkan, Önder, Kemal, Mehmet ve Selçuk...
CHP'liler Bakan'ın üzerine yürüdü
Sağlık Bakanı, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrine karşı...
Avrupa'da finişe geldik
Dışişleri Bakanı Gül, Lahey'de AB Troykası toplantısına giderken,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu