kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çekmece nükleer araştırma merkezi basına açıldı
Üç nükleer santral planı
Çekmece nükleer araştırma merkezi basına açıldı

Çekmece nükleer araştırma merkezi basına açıldı

Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi (ÇNAEM) Müdürü Dr. Şevket Can, merkezde geliştirdikleri cihazlarla Türkiye'nin dörtbir yanının 'radyasyon erken uyarı sistemi' ağı ile donatıldığını, ülkenin her yerinde radyasyonun sürekli olarak kontrol edildiğini bildirdi..

Şevket Can, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in de katıldığı ÇNAEM'deki basın toplantısında, merkezdeki faaliyetler hakkında bilgi verdi. ÇNAEM'in Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na bağlı olarak barışçıl amaçlarla nükleer enerjinin ülke yararına kullanılması için her türlü araştırma, geliştirme, uygulama, eğitim ve bilgilendirme çalışmalarını
yürüttüğünü belirten Can, 1962 yılında Türkiye'nin ilk nükleer tesisi TR-1 araştırma reaktörünün kurulduğunu, 1984 yılında ikinci tesis TR-2'nin 5 megavat gücünde faaliyete geçtiğini anlattı.

Merkezde halen 44'ü bilim doktoru, 67'si nükleer alanda uzman personel, 45 teknisyen ve 68 idari destek personel olmak üzere 224 personelin çalıştığını kaydeden Can, araştırma geliştirme çalışmalarının uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde sürdürüldüğünü söyledi.

Şevket Can, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini, uranyum ve toryum esaslı nükleer yakıtların yapım teknolojisini kazanmak,
cevherden toryum üretim teknolojilerini geliştirmek, nükleer elektronik cihaz ve sistemleri tasarlamak ve geliştirmek, nükleer yakıt pilot tesisi kurmak olarak açıkladı.

Radyoaktif atıklarla ilgili çalışmalar yaptıklarını, sanayinin ihtiyacı için radyoizotop ile tıpta teşhis amacıyla kullanılan radyofarmasötiklerin üretiminin gerçekleştirildiğini belirten Şevket Can, radyoaktif madde analizleri ile de Türkiye'ye giren her türlü gıda maddesinin gümrüklerde radyasyon açısından kontrol edildiğini ve radyasyon belgeleri düzenlendiğini söyledi.

Şevket Can, radyasyondan korunma eğitimleri verdiklerini de bildirdi. Can, nükleer enerjinin gelişimi hakkında bilgi verirken, 1977 ve 1983 yıllarında iki ayrı nükleer santral ihalesinin başarısızlıkla sonuçlandığını, 1996 yılında açılan ihalenin de ekonomik nedenlerle bitirilemediğini söyledi.

Temmuz 2004 itibariyle, dünyada nükleer enerji alanında işletmede olan reaktörlerin sayısının 441, bu reaktörlerin toplam kurulu gücünün 363 bin megavat, inşa halindeki reaktörlerin sayısının 30, bu reaktörlerin kurulu gücünün de 24 bin megavat elektrik olduğunu anlatan Şevket Can, kullanılan nükleer enerjilerin toplam enerjiye oranın da yüzde 16 olduğunu kaydetti.

Nükleer enerjinin dışa bağımlılığı azalttığını vurgulayan Can, dünyada nükleer enerji santrallarının Batı Avrupa, Kuzey Amerika ve Uzakdoğu'da yoğunlaştığını, Türkiye'ye en yakın nükleer reaktörlerin Romanya, Bulgaristan ve Ermenistan'da bulunduğunu bildirdi.

RADYASYON ERKEN UYARI SİSTEMİ KURULDU

Radyasyon erken uyarı sistemini ülke geneline yaydıklarını belirten Can, ''Geliştirilen cihazlarla Türkiye'nin dört bir yanı,
erken uyarı sistemi ağı ile donatıldı. Bunlar online olarak Ankara'da kriz merkezine bağlıdır. Türkiye'nin her yerindeki radyasyon sürekli olarak kontrol edilmektedir.

67 adet sistem Türkiye içinde, ayrıca KKTC ve Azerbaycan'da sistem kurulu'' dedi. Nükleer enerjinin çevre ile barışık olduğunu dile getiren Can, Mihana nükleer güç reaktörünün hemen yanında denize giren insanları gösteren bir fotoğrafı gösterdi. Şevket Can, İstanbul'un önemli kuş türlerinin bulunduğu bir kuş cennetinin de kendi merkezlerinin
yanındaki Küçükçekmece gölünde barındığını kaydetti.

Bu arada Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu da, bir gazetecinin, Rusya lideri Putin tarafından açıklanan yeni nükleer silahla ilgili sorusu üzerine, ''barışçıl uygulamalarla ilgiliyiz. Henüz dünyanın bilmediği silah. Putin birkaç hafta içinde gelecekmiş, belki ona sormak daha iyi olur bu soruyu'' dedi.

BAKAN GÜLER'E RADYASYON ÖLÇER CİHAZ

Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e, ziyareti anısına Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi üretimi radyasyon ölçer cihaz hediye edildi. Bakan ve gazeteciler, geniş güvenlik önlemleri alınan reaktöre girerken beyaz önlük taktılar. Yaka ceplerine de radyasyon ölçen cihaz konuldu. Reaktörden çıkışta bu cihazlardaki veriler okunarak radyasyon alıp alınmadığı kontrol edildi. Bazı gazetecilerde az miktarda olsa radyasyon belirlenirken, bunun röntgen çekilirken alınan miktar kadar olduğu ifade edildi.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Sarıgül'ün mitingi CHP'yi gerdi
 Yasak kızdırdı
 Almanya ile tank atışması
 Gönen makamına girmeyi başaramadı
 Meclis'te tablo krizi
 Suriye 2. konsolosluğu Gaziantep'e açacak
 Finli kadınlar da dayaktan şikâyetçi
 AKP'li vekilin boşanma serüveni 15'inci yılı devirdi
 'Türkiye'nin vizyonuna sahip çıkın'
MAHMUT ÖVÜR
Silivri'de neler oluyor?
İstanbul'un kaderi onların...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Artısıyla eksisiyle iktidar
Bugün, AK Parti iktidarının...
MUHARREM SARIKAYA
Meclis'i kullanan "çağdaş Zübük..."

İstanbul'da...
YAVUZ DONAT
Uşak... Bir "Butik kent"
"Nuri Şeker Fabrikası"nın...
Yüzü tanınmaz halde
İstanbul Üsküdar'da kendisini terk eden eşi Zeynep'in yolunu kesen...
Torununun cenazesi için Türkiye'ye geldi
Torununu trafik kazasında yitiren Sudi Özkan eşi ile birlikte...
İşte ABD'nin kasım ayı seçimi: Daha fazla ölüm
İşte ABD'nin kasım ayı seçimi: Daha fazla ölüm
Irak'ta en çok kan, henüz tamamlanmayan kasım ayında döküldü. 13...
Bakire raporlu yurt kızı 8 aylık hamile
Bakire raporlu yurt kızı 8 aylık hamile
Gelen ihbar, Kilis Kız Yetiştirme Yurdu'ndaki bir skandaldan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu