Kaliteli süt için mililitrede 100 bin adet olması gereken bakteri sayısı Türkiye'de 2.5 milyonu buluyor. Tarım Bakanlığı yeni bir yönetmelikle azaltmayı amaçlıyor.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, çiğ süt ve süt ürünlerinin pazarlanmasında sağlık şartlarının sağlanması için yeni bir yönetmelik hazırlıyor. Çünkü AB direktiflerine uygun olarak çıkarılan mevzuata karşın, elle sağım yapılması nedeniyle Türkiye'de sütün bakteriyolojik kirlenmesi önlenemiyor. AB mevzuatına uygun olarak hazırlanan tebliğe göre, içme sütü olarak kullanılacak sütlerin mililitresindeki bakteri sayısının 5 milyon adetten 100 bin adete düşürülmesi gerekiyor. Kodekse göre, 1 Ocak 2005'ten itibaren mililitresinde 100 binden fazla bakteri olan sütün, içme sütü olarak kullanılmaması gerekiyor. Ancak, bakanlık verilerine göre, Türkiye'de sağılan sütlerde halen mililitredeki bakteri sayısı 500 bin ile 2.5 milyon adet düzeyinde. Bakanlık da, çiğ süt ve süt ürünlerinin pazarlanma şartları konusunda, uygulanması Türkiye'nin bugünkü şartlarında oldukça zor olan yeni yönetmelik hazırladı. Taslak şu yenilikleri içeriyor:
Çiğ süt, bakanlık tarafından düzenli olarak kontrol edilen süt üretim işletmelerinden ve hayvanlardan elde edilecek. Bakanlık tarafından onaylanmayan işletmelerin sütü pazarlanamayacak.
Süt üretim işletmelerindeki hayvanlar, sürekli veteriner gözetimi altında olacak.
Süt üretim işletmelerinin hijyen kurallarına kurallarına uyup uymadığı düzenli olarak kontrol edilecek.
Süt ve süt bazlı ürünleri analiz ve test etmek için bir veya daha fazla ulusal referans laboratuvarı oluşturulacak.
Çiğ süt, tüberküloz resmi olarak tuberküloz ve burusella testi yapılmış hayvanlardan üretilecek.
Ticari amaçla süt sığırcılığı yapanlar, her yıl ineklerine tüberküloz ve brusella hastalığı muayenesi yaptırıp hükümet veteriner hekiminden sağlık belgesi alacak.
İshal ve ateşli bağırsak iltihabı veya meme iltihabı olan hayvanların sütü kullanılmayacak. Hayvanlarda sütü etkileyecek meme yarası olmayacak.
İlaçla tedavi gören hayvanlardan, ilacın atım süreleri içinde alınan sütler kullanılmayacak.
Çiğ süt, tescil ve kontrolü yapılmış ahırlardan gelecek. Binanın sütü soğutmak için uygun bir soğutma ekipmanı olacak.