kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Vergide istisnalar

Vergideki istisnalar, devlete pahalıya patlıyor. Gelir, kurumlar ve katma değer vergilerinde istisnalar ile her yıl toplam bütçe gelirlerinin yüzde 10'undan vazgeçiliyor.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi öğretim görevlilerinden Mehmet Özkara'nın gerçekleştirdiği araştırmaya göre, gelir, kurumlar ve katma değer vergilerinde çok sayıda vergi istisnası bulunuyor.
Bu durum, dar kapsamlı bir istisna uygulanan gayrımenkul sermaye iradında bile verginin yedide biri oranında bir gelir kaybına yolaçıyor. Beyannameli gelir vergisi mükellefleri için de, verginin matraha oranını yüzde 30'da bırakıyor.

İSTİSNALAR MATRAHI GEÇTİ
Vergi istisnaları, en fazla kurumlar vergisinde uygulama alanı buluyor.
Kurum kazançlarına, iştirak kazançları istisnası, yatırım fon ve portföy işletme kazancı istisnası, kupon satış kazancı istisnası, emisyon primi istisnası, ştirak hisseleri ve gayrımenkul satış kazancı istisnası, yurtdışı inşaat onarım istisnası ve yatırım indirimi gibi çok sayıda istisna uygulanıyor.

1997-2001 yılları arasındaki beyannameleri değerlendirmeye alan araştırmaya göre, istisnalar sonucunda kurumlar vergisinde yarı yarıya
bir vergi kaybı ortaya çıkıyor. Söz konusu dönemde beyanname veren kurumların toplam kazancı, 91 katrilyon 994 trilyon 6 milyar 358 milyon lira olarak gerçekleşti. 46 katrilyon 255 trilyon 676 milyar 154 milyon liralık gelir, istisnalar nedeniyle kurumlar vergisi matrahından düşürülürken, kurumlar vergisine esas matrah, 45 katrilyon 738 trilyon 330 milyar 204 milyon liraya düştü.

Böylece istisnalar sonucu kurumlar vergisinde 13 katrilyon 434 trilyon 506 milyar 328 milyon liralık vergiden vazgeçilmiş oldu. 3 katrilyon 199 trilyon 645 milyar 682 milyon liralık gelir vergisi stopajı dikkate alındığında ise kurumlar vergisindeki istisnaların yolaçtığı net vergi kaybı, 10 katrilyon 234 trilyon 860 milyar 646 milyon lira olarak hesaplandı.

Net vergi kaybının, hesaplanan kurumlar vergisine oranı da yüzde 74.6 oldu.

KDV'DE DURUM
Araştırmada, KDV istisnalarına ilişkin değerlendirmede ise 1997-98 yıllarındaki beyannameler baz alındı. Bu dönemde 2 milyon 618 bin 17 beyanname verildi ve toplam KDV matrahı 135 katrilyon 145 trilyon 848 milyar 604 milyon lira olarak tespit edildi. Bunun KDV'si ise 19 katrilyon 454 trilyon 542 milyar 933 milyon lira olarak gerçekleşti.

Bu beyannamelerde ihracat istisnası, deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarına ilişkin istisna, liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetlere ilişkin istisna, petrol arama faaliyetlerine ilişkin istisna, transit ve uluslararası taşımacılık istisnası ve diplomatik istisna işlemi yapıldı. Sonuçta 13 katrilyon 17 trilyon 816 milyar 276 milyon liralık teslim ve hizmet tutarına iade hakkı doğdu.

13 katrilyonluk istisna ile birlikte de 1 katrilyon 874 trilyon 565 milyar 539 milyon liralık KDV'den vazgeçilirken, bunun hesaplanan KDV'ye oranı, yüzde 9.6 olarak belirlendi. Söz konusu yıllarda matraha yüzde 1 ile yüzde 40 arasında değişen oranlarda KDV uygulanırken, istisnalar sonucunda ortalama oran da yüzde 14.4'e düştü. Araştırmaya göre, vergi istisnaları, gelir vergisinde ortalama vergi oranını yüzde 1.3, kurumlar vergisinde yüzde 15, katma değer vergisinde de yüzde 1.3 aşağı çekti.

KAYIP BİLANÇOSU
Araştırmaya göre, 1997-2001 döneminde gelir ve kurumlar vergisinde istisnaların sonucu oluşan kayıp tutarı, 10 katrilyon 321 trilyon 953
milyar 684 milyon liraya ulaştı. Söz konusu yıllardaki ortalama dolar kuruyla, meydana gelen vergi kaybı 20 milyar 575 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu ise günümüz değeriyle 30 katrilyon liranın üzerinde bir verginin istisnalar nedeniyle bırakılması anlamına geldi.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Önümüzdeki yıl 'kirasını ödeyen, evsahibi olacak'
 ÖTV artışı 'otoda rekor hayalini' suya düşürdü
 Uzel, traktörden sonra motorunu da üretecek
 Uzan çiftlikten 'ağır bir şey' kaçırmış
 'Hacze gelen bankalar yok oldu, biz dimdik ayaktayız'
 Tüzmen: 2004 yılı ihracatı 62 milyar dolara ulaşacak
 Tarım Bakanı Güçlü'den yağmur duasına davet
 Vergide istisna 8.3 milyar dolar fatura çıkardı
 Yapı Kredi Koray, ikinci projesine start verdi
 Taraftarlara özel kazı kazan kartı
 Lisanssız bayi mühürlenip ilan edilecek
GÜNTAY ŞİMŞEK
2. Alemdaroğlu vakası
Bayramın ikinci gününde sizlerin...
Sizce ben seksi miyim?
Bu soru hemen her ülkede dünyanın en seksi kadını seçilen Angelina...
Parmaklık ardı bayram
Paşakapısı Cezaevi bayram telaşını en çok kantin kapısında yaşadı.
Polisin Peker Örgütü şeması ünlüleri şok etti
Polisin Peker Örgütü şeması ünlüleri şok etti
Polisin, organize suç örgütü kurduğu iddiasıyla savcılığa suç...
Vatandaş duyarlı olunca kapkaççı bu kez kaçamadı
Vatandaş duyarlı olunca kapkaççı bu kez kaçamadı
Kapkaççılar tarafından cep telefonu için trenden atılan üniversiteli...
IMKB
E: 22,105 D:% -0.37
DOLAR
S: 1,457,000 D:% 0.00
EURO
S: 1,886,000 D:% 0.00
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.