kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Azınlık raporu toplantısında skandal
Azınlık hakları ve kültürel haklar raporu

Azınlık raporu toplantısında skandal

Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu'nun hazırladığı "Azınlık raporu"nun duyurulacağı basın toplantısında Kurul Başkanı Prof. Kaboğlu'nun raporu açıklaması engellendi. Muhalif üyeler Kaboğlu'nun elinden metni zorla alarak yırttı..

Günlerdir kamuoyunda spekülasyona neden olan Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu'nun hazırladığı "Azınlık raporu"nun basın toplantısında skandala imza atıldı.

İnsan Hakları Kurulu Başkanı Prof. İbrahim Kaboğlu'nun raporu açıklaması engellendi. Kamu Sen Başkanı Fahrettin Yokuş, TV kanallarının da canlı yayınladığı toplantının başında Prof. Kaboğlu'nun elinden metni alarak yırttı.

Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanı İbrahim Kaboğlu'nun, ''Azınlık Hakları ve Kültürel Haklar Çalışma Grubu''nca hazırlanan raporun son şeklini açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısı tartışmalara sahne oldu.

Kaboğlu'nun, kurul binasında düzenlediği basın toplantısı sırasında, Kurul Üyesi Kamu-Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş, Kaboğlu'nun konuşma metnini elinden çekerek yırttı ve masanın önüne fırlattı.

Bunun üzerine Kaboğlu, ''fiziksel şiddete maruz kaldığı ve sözünün kesildiği gerekçesiyle'' basın toplantısını yarıda kesti. Kaboğlu, basın toplantısında, ''Azınlık Hakları ve Kültürel Haklar Çalışma Grubu''nca hazırlanan rapor ile ilgili 22 Ekim'de bir basın toplantısı düzenlediklerini, burada İnsan Hakları Danışma Kurulu kararlarının nasıl alındığını anlattıklarını, 25 Ekim'deki yazılı açıklamalarında da eleştirilere yanıt verdiklerini anlattı.

İnsan Hakları Danışma Kurulu'nda azınlık hakları ile ilgili raporun 2003 yılında gündeme alındığını anımsatan Kaboğlu bunun daha sonra 2004 Haziran ayına ardından da 2004 Ekim ayına kaydığını söyledi. Kaboğlu, Haziran ayındaki toplantıda kurul üyelerine 1 Ekim'de toplanılacağı duyurusu yapıldığını, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü de gündem ile beraber toplantıya davet ettiklerini ifade etti.

Kaboğlu, 1 Ekim'de oy çokluğuyla kabul edilen raporun 5 başlık ve ayrıca önerilerden oluştuğunu kaydetti.

Raporda, ''Türkiye'de kültürel haklar sorunu olup olmadığı, azınlık haklarından söz edilip edilmediğinin'' yer aldığını söyleyen Kaboğlu, raporun, ''Lozan Anlaşması'nın amacına uygun olarak yorumlanması ve uygulanmasının önerildiğini'' vurguladı.

'HUKUKİ DEĞİL'

Kaboğlu'nun konuşması sırasında kurul üyesi ve Kamu-Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş, Kaboğlu'nun önündeki konuşma metnini ''eşit değil, hukuki değil, kimi kandırıyorsunuz?'' diyerek yırttı ve masanın üzerine attı.

Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği Başkanı ve Kurulu Üyesi Abdullah Buksur da tepkisini, ''Türkiye'de Lozan yeniden tartışmaya açılmak isteniyor'' diyerek gösterdi. Buksur, raporda insan hakları, demokrasi gibi kavramların bulunmadığını, provokasyonun yer aldığını öne sürdü.

Kaboğlu, bunun üzerine, ''fiziki şiddetle karşı karşıya bulunduğunu ve kendisini konuşturmadıklarını, basın toplantısını bile yaptırmadıklarını'' söyledi. Kaboğlu, elindeki kağıdın zorla alındığını, yırtıldığını, parçalandığını, sözünün kesildiğini belirterek, İnsan Hakları Danışma Kurulu'nun, insan haklarını ve düşünce özgürlüğünü yerleştirdiğini söyledi.

İbrahim Kaboğlu, kendilerinin toplantı yaptığını, karar verdiklerini bunun üzerinden bir ay geçtiğini, ancak herhangi bir itirazın gelmediğini kaydederek, şimdi ise bu tepkilerin gösterildiğini savundu. Kaboğlu, ''Bu görevi, hangi koşullarda yaptığımızı gözlüyorsunuz'' dedi.

Kaboğlu, daha sonra basın toplantısını sürdüremeyeceğini belirterek, toplantıyı sona erdirdi. Raporun özetinin yer aldığı metin de gazetecilere dağıtıldı.

TEPKİLER

Kurul üyelerinden bazıları, rapora karşı eleştirilerini dile getirdiler. Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği Başkanı ve Kurulu Üyesi Abdullah Buksur, ''bir avuç elitin, Türkiye ile ilgili bütün sorunlarda karar veremeyeceğini'' savundu.

TOBB Genel Sekreteri ve Kurul Üyesi İsmail Köksal da raporun, ''yok hükmünde olduğunu, yok hükmündeki bir rapor için de dava açılamayacağını'' öne sürdü. Kamu-Sen Genel Sekreteri Yokuş da ''Böyle bir rapor olur mu?'' diye sorarak, yaptığının şiddet olmadığını, hukuksuz olarak nitelendirdiği raporu yırtmak olduğunu savundu.

'İKİYÜZLÜ SİYASET YAPILIYOR'

Yokuş, ''azınlık hakları'' diyerek Türkiye'nin gündeminin meşgul edildiğini, Abdullah Gül'ün 'raporu tanımam' dediğini ifade ederek, ''ikiyüzlü siyaset yapıldığını'' ileri sürdü. Yokuş, kurul üyelerini belirleyenin hükümet olduğunu söyledi.

Kurulun lağvedilerek yeniden yapılandırılması gerektiğini öne süren Yokuş, kurulda Kamu-Sen'in, İHD'nin ve Helsinki Yurttaşlar Derneği'nin de bir oyunun bulunmasını eleştirdi.

Komisyon bu şekilde kaldığı sürece komisyonu çalıştırmayacaklarını belirten Yokuş, milli bütünlüğe saldırılara izin vermeyeceklerini kaydetti.

Bir gazetecinin, basın toplantısı sırasındaki davranışının, insan hakları ve düşünce özgürlüğüne uygun olup olmadığı sorusunu Yokuş, ''İnsan haklarına çok uygun, sahte bir raporu benim adıma açıklama hakları yoktur'' diye yanıtladı.

Hukuki Araştırmalar Derneği Genel Başkanı ve Kurul Üyesi Yakup Erikel de Kaboğlu'nun raporu, basın toplantısı ile açıklamasını eleştirerek, Kaboğlu'nun kurulu toplayarak yeniden müzakere etmesi gerektiğini kaydetti. Erikel, Kurul'un toplanarak müzakerelerle sorunu çözmesi, aksi takdirde Kaboğlu'nun istifa etmesi gerektiğini savundu. Toplantının sonunda, Erikel, kurulun toplanması için Danışma Kurulu Başkanlığı'na başvuruda bulundu.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Kıbrıs'ta seçim yolu göründü
 Korsan yayınlara tedbir alınıyor
 Erbakan için trilyonluk kulis
 'Ülkem dalkavuk cenneti olmuş'
 Türk Hava Yolları VIP için filo kuruyor
 Airbus anlaşmasının jesti "otomobil" oldu
 İHD'nin ilk Kürt Genel Başkanı Yusuf Alataş
 İlköğretimde demokrasi eğitimi
 Aile içi şiddete devlet freni
MAHMUT ÖVÜR
Deprem için uyardı işinden oldu
İstanbul'da ciddi bir...
YAVUZ DONAT
Airbus'ları "biz" giydireceğiz
Hükümet karar verdi:...
Yiyen yesin, ben tavuk yemem arkadaş
Sebze üreticilerini hormonlu hıyar açıklamasıyla kızdıran Toroğlu'nun...
Dostluk da sahte imza da
Diyarbakır'daki uçak kazasında ölen Behzat Külür'ün en yakın arkadaşı...
Diyarbakır kekeliyor
Diyarbakır kekeliyor
Terörün etkisiyle sadece Diyarbakır'da her 100 gençten 12'sinin...
Kırcı'ya sıkı güvenlik
Kırcı'ya sıkı güvenlik
Haluk Kırcı, Kobozeva Hapishanesi'nde mahkemeye çıkacağı günü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu