kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ANLAŞMAYI ALKIŞLA KUTLADILAR : Erdoğan, Schröder ve Chirac’la yaptığı üçlü zirveden sonra 36 Airbus A380 uçağının alımı için düzenlenen törene katıldı. Üç lider imzaların ardından anlaşmayı alkışlarla kutladı. Uçaklar 2005-2008 arasında Türkiye’ye teslim edilecek.
Berlin'de kapalı kapılar ardında üçlü AB zirvesi
'Türkiye'de hâlâ sistematik işkence var diyenler faşist'
İki lider müzakere tarihi olarak 2005'i işaret etti

Airbus zirvesi iyi noktalandı

Berlin'deki üçlü zirveden sonra Başbakan Erdoğan "Yüzümüz gülüyor" dedi.

Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesi ve Chirac'ın ikna edilmesi açısından önem taşıyan tarihi zirve, Chirac'ın ortak basın toplantısı düzenlemek istememesine rağmen iyi sonuçlandı. Erdoğan zirveyi değerlendirirken, "Yüzümüz gülüyor ya" dedi.

2 LİDER DE 2005'İ GÖSTERDİ
Üçlü zirveden önce bir araya gelen Schröder ve Chirac, Türkiye'ye destek verdi. Schröder, "Hedef tam üyeliktir" derken, ertelemeyi yalanlayan Chirac ise "Müzakereler 2005 civarı başlar" diye konuştu.


Berlin'de kapalı kapılar ardında üçlü AB zirvesi

Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, basın toplantısına katılmaktan kaçınınca Türkiye'ye müzakere tarihi açısından önem taşıyan zirve kapalı kapılar ardında yapılmış oldu. Başbakan Erdoğan, "Yüzümüz güldüğüne göre zirve iyi geçti" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, THY'ye Airbus alım sözleşmesinin imzalanması nedeniyle bulunduğu Berlin'de Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'la bir araya geldi. Üçlü zirveye Fransa Başbakanı Jan Pierre Raffarin ile Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de katıldı. Görüşmede Erdoğan'ın tercümanlığını Dışişleri Bakanlığı'nın görevlendirdiği tercüman yaptı. Başbakan, Almanya gezisine hiçbir milletvekilini götürmezken, yanından ayırmadığı Ömer Çelik ve Egemen Bağış'ın da bulunmaması dikkat çekti. Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Almanya Şansölyesi Gerhard Schröder ile Federal Şansölyelik'teki görüşmesi planlandığı gibi bir saat sürdü. Erdoğan Schröder'in de desteğini alarak, aralıkta Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesi konusunda Chirac'ı ikna etmeye çalıştı. Chirac'tan net bir mesaj vererek, Fransa'nın Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesi konusundaki tavrını ortaya koyması gerektiğini belirten Erdoğan, şu mesajı iletti: "Türkiye'nin üyeliği AB ülkelerinde iç politika malzemesi yapılmamalı. AB'ye girmenin kriterleri içerisinde halkların referandumu yoktur. Halkların yetki verdiği siyasi iradenin kararları vardır. Daha önce hiçbir aday ülkeye referandum uygulanmadı. Diğerlerine ne uygulandıysa bize de onu uygulayın. Türkiye'nin üyeliği ile Avrupa Anayasası konusundaki tartışmaları birbirinden ayırmak gerekir. Müzakerelere bir an önce başlanması için 17 Aralık'ta AB'den bir tarih bekliyoruz. 17 Aralık, AB'nin sınavı olacaktır."

ÜÇLÜ TOPLANTIYA RET
Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda yeni sorularla karşılaşmamak ve Fransız kamuoyunun tepkisini çekmemek için zirvenin ardından yapılması düşünülen ortak basın toplantısına katılmak istemedi. Chirac, programının uygun olmamasını gerekçe göstererek, imza töreninin ardındanFransa'ya hareket etti. Schröder, Chirac'ın programında olmayan basın toplantısı için kendisini ikna edemedi. Başbakan Erdoğan'ın programında görünen basın toplantısının Schröder'in programında da olduğu, ancak Chirac'ın istememesi üzerine çıkarıldığı öğrenildi. THY'ye Airbus uçak alım sözleşmesinin imzalanmasının ardından Başbakan Erdoğan ile Chirac kısa bir süre ayaküstü sohbet etme imkanı buldu. Chirac ile Fransa Başbakanı Raffarin, Başbakan Erdoğan'ın baş başa görüşme isteğini, ayrılmak zorunda olduklarını belirterek geri çevirdi. Başbakan Erdoğan Chirac'a, "O zaman Roma'da görüşüyoruz değil mi?" dedi.

YÜZLER GÜLÜYORDU
Erdoğan, Chirac ve Schröder, THY'ye Alman- Fransız ortaklığı olan Airbus firmasından uçak alım sözleşmesinin imzalanması için kameraların karşısına geçti. Anlaşmayı THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin ile Airbus yetkilisi imzaladı. İmza töreninin ardından üç lider Airbus-380 uçak maketinin önüne geçerek, basına poz verdi. Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile Başbakan Erdoğan'ın neşeli tavırları ve esprili yaklaşımları dikkat çekti. Schröder'in Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile ayak üstü şakalaşması yanındakileri kahkahaya boğdu. Törenin ardından Erdoğan, gazetecilerin zirvenin nasıl geçtiği sorularına, "Yüz hatlarımızdan görüp anlamıyor musunuz? Yüzümüz gülüyor. Siz anlarsınız" dedi. Erdoğan, "Neden üçlü basın toplantısı yapmadınız?" sorusuna ise Chirac ve Shröder'in gerekli açıklamayı yaptıklarını belirterek, buna gerek duymadıklarını söyledi. Erdoğan, Chirac'ın tavrı konusundaki sorular üzerine Türk gazetecilere gülerek, "zaten köşeye sıkıştırmışsınız. İşimizi kolaylaştırdınız" yanıtı verdi. Schröder'in akşam verdiği yemeğe katılan Erdoğan sonra Türkiye'ye hareket etti.

Bülent AYDEMİR / BERLİN

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Entel devşirmeler antetli kağıda salyalarını akıttı
 AB Dönem Başkanı: 'Türk İslamı AB önünde engel değil'
 Cumhurbaşkanı Sezer'den 'taciz' vetosu
 CHP üye adayını Divan'a gönderdi
 Türkeş'in kızları yeniden yargıda
 İhalede tanıdık isimler var
 Dışişleri'nde nöbet değişimi
ÖMER ÇELİK
Demokratik refah stratejisi
Türkiye'de geçmişte "orta...
MAHMUT ÖVÜR
Harem-Haydarpaşa arası nasıl değişecek?
İstanbul'un...
MUHARREM SARIKAYA
Turist sayısı kadar destek
Avrupa Birliği'nin 17 Aralık...
YAVUZ DONAT
Beypazarı köprüsü
Beypazarı, oldukça eski bir yerleşim...
Ebru'nun en büyük hayali gerçek oluyor
Trafik kazasında sol bacağını kaybeden Ebru Özkan'a Algida şirketi...
Hayata 'hâkim' olamadı
Chat aşkı için ilk eşinden ayrılan hâkim, karşı karşıya kaldığı 15...
'Ermeni kavgası' geçmişte kaldı
'Ermeni kavgası' geçmişte kaldı
Ermeni gençliği gündemden inmeyen polemik hakkında konuşmaktan...
İnce'nin tatilcisi 'gözcü'nün avukatı
Ebru ve Işık Balkan kardeşler cinayetiyle ilgili davanın görüldüğü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu