kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
SORULARA YANIT VERMEDİ: Eraslan Özkaya, Başkanvekilleri Mater Kaban ve Mehmet Handan Surlu ile birlikte, aylar sonra kameraların karşısına çıktı ve bildiriyi okudu. Özkaya, sorulara yanıt vermedi.
Yargıdan Muhtıra
Meclis'ten bildiriye tepki yağdı

Muhtıra gibi

Yargıtay Genel Kurulu bildirisinde hükümete "Yargının önüne çıkacaksınız" uyarısı yapıldı.

Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, hakkındaki Çakıcı haberlerinden bir ay sonra, Yargıtay Genel Kurulu bildirisiyle basın önünde gövde gösterisi yaptı.

YARGILANACAKSINIZ
Bildiride "Devletin önemli kademelerinde yer alanlar yargının adaletinin şefkatine sığınmak zorunda kalacak" dendi.


Yargıdan Muhtıra

"MİT-Çakıcı-Yargı" ilişkisi iddialarından sonra kendi içindeki soruşturmayı tamamlayan Yargıtay, bir bildiri yayınladı. Bildiride isim verilmeden; başbakan, bakanlar, vekiller, Yargıtay Başsavcısı Ok, MİT ve basına yönelik sert sözler yer aldı..

Yargıtay, "MİT-Çakıcı-Yargı" eksenindeki iddialardan sonra kendi içinde başlattığı soruşturmayı tamamlayıp, hükümet ve basını eleştiren "muhtıra" gibi bir bildiri yayınladı. Yargıtay, Eraslan Özkaya ve diğer Yargıtay mensuplarıyla ilgili ithamları "sistemli ve kararlı bir şekilde sürdürülmekte olan karalamalar" diye tanımladı. Bildiride isim verilmeden; başbakan, bakanlar, milletvekilleri, MİT, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok ve basına yönelik sert ifadeler dikkati çekti.

BAŞBAKAN'A YANIT
Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nun, Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'nın çağrısı üzerine önceki gün yaptığı toplantı sonunda hazırlanan bildiri, Özkaya tarafından basın önünde okundu. Açıklamada, vekilleri Mater Kaban ile Mehmet Handan Surlu da Özkaya'nın yanında yer aldı. "Yargıtay bir süredir sistemli ve kararlı bir şekilde sürdürülmekte olan karalamaların hedefi haline gelmiştir" sözleriyle başlayan bildiride şöyle denildi: "Cumhuriyetin, yargının ve Yargıtay'ın değinilen nitelik ve yapısını içine sindiremeyen bazı çevrelerin, bunu değiştirme düşüncesi ile erkler (yasama-yürütme-yargı) arasındaki dengeyi bozma denetleyen vasfından rahatsız oldukları yargıyı yıpratma gayesi içinde oldukları görülmektedir." Yargıtay'da, bildirideki bu ifadenin, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, AKP Meclis Grubu'nda milletvekillerine seslenirken "Sizlerin oluşturduğunuz yasama organı, yürütme ve yargıdan önde gelir. Onlardan daha büyük bir önemi haizdir" sözlerine yanıt amacıyla metine alındığı konuşuldu. Bildiride, "Bakan, Milletvekili, TBMM Komisyon Başkanlığı gibi önemli devlet sorumluluğu olan kişilerin yargı ve Yargıtay hakkında çeşitli vesilelerle yakışıksız ve sorumsuz açıklamalar yaptıkları" kaydedildi.

ÇİÇEK DE ELEŞTİRİLDİ
Bu ifadelerde üç isim hedef alındı. İlk isim, Yargıtay Başkanı Özkaya'nın, MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu ile Çakıcı Dosyası hakkındaki görüşmesini eleştiren Adalet Bakanı Cemil Çiçek oldu. Çiçek, "Bir imamın Laila'ya gitmesinde hukuki engel yoktur ama kamu vicdanı bunu onaylamaz" demişti. Bildirinin çağrıştırdığı ikinci ve üçüncü isimler ise "Yargıya güvenmiyorum" diyen AKP'li Hüsrev Kutlu ile Kutlu'nun bu sözlerine destek veren Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin oldu. Bildiride, "Bir kısım kurum ve kuruluşların, basın ve yayın organlarının kişisel ikbal ve istikbal ya da ekonomik çıkar uğruna siyasilerin bu açıklamalarına katıldıkları" vurgulandı. Bildirinin bu bölümünde şöyle devam edildi: "Yargıtay ve mahkemeler, Cumhuriyeti, devleti ayakta tutan temellerden en önemlisidir. Bu temeli sağlam ve itibarlı tutmak herkesin görevidir. Siyasal gücün etkisine maruz kalmış bir yargı, objektifliğini, saygınlığını, temel hak ve özgürlükleri etkin bir şekilde koruyabilme yeteneğini yitirir."

DOKUNULMAZLIK YANITI
Yargıtay'daki Neşter Soruşturması ile başlayan ve Özkaya'nın soruşturması aşamasında devam eden tartışmalarda, "dokunulmazlık" konusu da ön plana çıkmıştı. Bakan Çiçek, tüm dokunulmazlıkların birlikte ele alınıp sınırlandırılması gerektiğini savunmuştu. Yargıtay bu görüşe karşı şu tavrı sergiledi: "Yargı mensuplarının söz ve eylemlerinden dolayı sorumlu olmayacakları ve yargılanmayacaklarına dair Anayasa'da yasalarda hiçbir hüküm bulunmamaktadır. Oysa milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. İşte bu düzenlemeler yasama organı temsilcileri için bir imtiyazdır, hatta bir zırhtır. Hakim teminatı, hakimlere tanınan bir imtiyaz değildir. Bu teminat sadece yargılanan kişiler için güvencedir" Büyük Genel Kurul, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok'un ısrarla savunduğu, "Yargıtay Başkanlık Kurulu'nun yetkileri, Türkiye Başsavcılığı'na devredilmeli" tezini içeren Anayasa değişikliği taslağına da şöyle tepki gösterdi: "Bu tutumun, Anayasa ile Yargıtay'a verilen yetkilerin gaspından başka bir anlamı olamaz. Böyle bir beklenti, rejimi demokratik çizgiden çıkarma tehlikesini de beraberinde taşır." Bildiride siyasilere de şu "uyarı" yapıldı: "Güçlü karşısında sığınılabilecek ve güvenilebilecek bir yargı gücü yoksa gerçekten ülkemiz yaşanılabilecek bir ortam olmaktan çıkar. Devletin önemli kademelerinde görev alanların, yarın adaletin şefkatine sığınmak zorunda kaldıklarında yaşamak isteyecekleri ortamı adil yargı sağlayacaktır."

SEZER ARADI
Özkaya'nın, muhtıra niteliğindeki bildirinin hazırlandığı Büyük Genel Kurul toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüştüğü belirlendi. Görüşme, Sezer'in Özkaya'yı araması üzerine gerçekleşti. Alınan bilgiye göre, Sezer, çarşamba günü Özkaya'yı aradı ve "geçmiş olsun" dileklerini iletti. Görüşmede, Özkaya'nın Sezer'e yapılacak Kurul toplantısına ilişkin bilgi verip vermediği sorusu yanıtsız kaldı.

Ersan ATAR / ANKARA

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Mağaradan Stockholm'e
 Yeşiller'in İstanbul turu
 Merkel'den ikinci veto
 Almanya'da izlenenlerin çoğu Türk
 Aksoy'un piyanosu sanatçıya gitti
 Bir çift plaka için 21 milyon ödeniyor
 Dışişleri: Egemenlik hakları kullanıldı
 Nurcan, hocasını 15 milyar kefaleti ödeyerek çıkardı
 Asena'nın ameliyatı 3 saat sürdü
 S.A.'ya anneannesi sahip çıkacak
ERDAL ŞAFAK
Önemli seçim
İki avukat arasında kalan insan, iki kedi...
MEHMET ALTAN
En değişimci dinamik hangisi?
Geçenlerde "İslamcılar,...
Light Kerry taşfırın Bush'a karşı
Amerikalı seçmen özellikle de erkek seçmenler "daha sert ve maço"...
'Kassam füzelerinin babası' öldürüldü
İsrail, 100 kişinin ölümünden sorumlu tuttuğu Hamas'ın iki numaralı...
14-14 berabere
14-14 berabere
Trabzon-Galatasaray derbisi öncesinde gol silahlarının ve defansların...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu