kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

Camdan uçak olur mu?

(Las Vegas)
Kumarın baş şehrinin sihirli dünyasından, anında zengin olanlardan ya da Los Angeles'da şöhreti arayıp, Vegas'a düşenlerden haberimiz yok. Bu yönde bir çalışmamız olmadı meraklıları uyaralım. Los Angeles'dan araç kiralayıp, çölü geçtikten sonra, Las Vegas'a gidilmesi gereken zamanda, yani gece adım attık. Adeta ışıklar arasında boğulup kaldık, hatta büyülendik. Yalan dünyanın en yalancısı Vegas olmalı
İnsan burada kendini, tiyatro sahnesindeki oyuncu gibi hissediyor. Ama rol yapmak sorun olmuyor. Farkında olmadan, her taraftan parlayan ışıklar arasında yerinizi alıyor, bazen seyirci bazen oyuncu kıvamında suni şehrin parçası oluyorsunuz. Fakat, sabah olunca, güneş doğunca Vegas, gazı alınmış kolaya dönüyor. Büyü anında bozuluyor. Gecenin muhteşemliğinden eser kalmıyor.
Sıradan bir restoranda, yol üzerindeki benzin istasyonunda dahi kumar makineleri olan bu şehre doğal olarak cüzdanı kalın olanlar, maceraperestler geliyor. Gecesi şuh, gündüzü makyajsız kadın gibi olan Vegas'ta, gece-gündüz kavramı yok. Zaten dünyanın dört bir yanından gelen jetlag olmuş insanlar da, bu düzene anında ayak uyduruyor.
Las Vegas'ın kumar dışında bir başka özelliğiyse, dünyanın en önemli havacılık fuarlarından birine ev sahipliği yapması. Dünya zenginlerinin uğradığı böyle bir merkezde iş jeti fuarı organize etmek, bir bahaneyle fuara gelenleri Vegas'la, Vegas'a gelenleri fuarla buluşturmak fena fikir değil. Biz de bu hesapla Vahşi Batı'dayız. Havacılık sektörünün akıl almaz bir şekilde geliştiğine, imkansız sandığımız bir çok projede çalışmaların tamamlanıp, uygulama aşamasına geldiğine 'Işıklar Şehrin'de bizzat şahit olduk. Daha fazla meraklandırmadan en yeni haberi verelim; 'Camdan Uçaklar Geliyor.'
Las Vegas'da 57.'cisi yapılan ABD Ulusal Havacılık İş Derneği NBAA ( The National Business Aviation Association) İş Jeti Fuarı'nda dünyanın en seçkin ve zengin tabakasına hitap eden uçaklar, ekipmanlar ve sektörü destekleyen yan sanayi ürünleri sergilendi. Dünyanın en büyük uçak fuarlarından birisi olan NBAA'deki hareketliliği başka bir yerde görmek zor. Dünyanın çeşitli noktalarında yapılan fuarlara katılmayan iş jeti üreticileri özellikle bu fuarda kesinlikle yer alıyor. Gulfstream, Embraer, Dassault Falcon, Cessna, Adam Aircraft, Hawker, Bombardier, Airbus, Boeing, Pıaggio, Pilatus, Bell ve Eurocopter gibi adını sayamadığımız şirketler uçak ve helikopter modellerini sergiliyorlar. İş jetlerini tefriş edenler, özel güvenlik sistemlerini geliştirenler, motor ve avionik yapımcıları içinde bu organizasyon altın değerindeydi. Ayrıca iş jeti filosu olan Netjets gibi firmalarda fuarda geniş bir alana yayılarak, yeni konsept özel uçak sahibi olma fikrini yaymaya ve müşteri bulmaya çalıştılar.
Fuar iki ayrı yerde gerçekleştiriliyor; Las Vegas Hilton'un Sergi Salonu'nda bu yıl sayısı bini geçen şirketler, tanıtımlarını sergi salonuna getirebildikleri uçak ve helikopterler, maket, mocamp ve görsel malzemelerle yaptılar. Fuarın ikinci bölümü ise havalimanındaydı. Burada uçaklar meraklılarıyla tanıştırılıp, tanıtıldı. Camdan uçaklara gelince; Lufthansa Teknik, iş jeti uçaklarının şeffaf bir gövdeyle uçabilmesi için uzun süre üzerinde çalıştığı projesini bu fuarda açıkladı. Bu kadarla da kalmadı üç müşteriden sipariş aldığını da deklare etti. Artık uçak yolcusuyla, gökyüzü arasında küçük bir cam olmayacak. Gövdenin yarısı camdan oluşacak.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yabancı sermaye ikilemi   / 13-10-2004
 'Ermenistan sınır kapısı açılmayacak'   / 11-10-2004
 DHMİ, TAV'ında dövülür   / 09-10-2004
 Ermeni sınır kapısı tehlikeli yolda   / 06-10-2004
 Hazine'den vakitsiz şeker darbesi   / 04-10-2004
 Yeni kabine ve Unakıtan   / 02-10-2004
 'Erdoğan'ın kafası karışık, Baykal net'   / 29-09-2004
 Petrolün Yeni Adları; Özen, Kalemkaş   / 27-09-2004
 Dışarıdaki Türkiye   / 25-09-2004
 Kazakistan'da baba-kız yarışı olmadı   / 22-09-2004
GÜNTAY ŞİMŞEK
Camdan uçak olur mu?
(Las Vegas)
Kumarın baş...
MEHMET ALTAN
Van'ın uydusu...
Üç yıl önceye göre kent daha bir...
BMW'li iyi giyimli biriydi
Öldürülen Lisa Eder'in katil zanlısı Bülent Günbay'ın işlettiği...
5 bilezik için cinayet
Üsküdar'da güneş enerjisi sistemini tamir etmek için gittikleri evde,...
Peker'e ambulansla 'hızır adliye' servisi
Peker'e ambulansla 'hızır adliye' servisi
Taksi gibi çalışan korsan ambulanslar son olarak Sedat Peker'e hizmet...
Zarftan Beşok çıktı
Zarftan Beşok çıktı
İzmirli Çamlıca ailesinden iki kardeşin öldürülmesine azmettirdiği...
IMKB
E: 22,290 D:% -2.18
DOLAR
S: 1,500,000 D:% 0.27
EURO
S: 1,846,000 D:% -0.32
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.