kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Okumak istiyorum'
Yıllık bütçe 400 bin dolar

İstanbul'da bile tam 10 bin kız okula gitmiyor

Bağcılar başta birçok semtte10 bin kız çocuğu zorunlu olduğu halde ilköğretimin uzağında.

İstanbul'da Milli Eğitim'in talimatıyla bazı semtlerde öğretmenler sokak sokak dolaşıp aileleri kızlarını okula göndermeye ikna çalışması yürütüyor. İkna olan yoksul ailelere aylık 150 milyon lira yardım veriliyor. Bu yolla şimdiye kadar iki bin kız okula döndü.

'Okumak istiyorum'

İstanbul'da tam 75 bin kız çocuğu okula gidemiyor. 'Haydi Kızlar Okula' kampanyası bu çocukların belki de son umudu. Sokak sokak dolaşan gönüllü öğretmenler aileleri ikna etmeye çalışıyor.

Türkiye'nin dört bir yanında 600 bin, İstanbul da ise 75 bin kız çocuğu okula gitmiyor, gönderilmiyor. Okuma yazma bilmediği için dolmuşa binemeyen, gazete okuyamayan, hiçbir belgeye imza atamayan annelerin, ablaların, teyzelerin kızları onlar. Bu kızlar için geçen yıl Doğu ve Güneydoğu illerinde başlatılan "Haydi Kızlar Okula" kampanyası belki de son umut. Yeni öğrenim yılında Bağcılar, Gaziosmanpaşa ve Sultançiftliği ilçelerinde başlatılan çalışma kapsamında okula gidemeyen kızlar mahalle mahalle, ev ev aranarak bulunuyor, aileleri ikna ediliyor ve okula yazdırılıyorlar. Bu kampanya da çok sayıda gönüllü öğremen çalışıyor. Bu öğretmenlerden birisi de Bağcılarda Üsküp İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Semra Ünal. Ünal'la birlikte dolaşıyoruz. Bağcılar Evren Mahallesi'nde bir atölyede çalışırken bulduğumuz Ayşe Dekak, okul sorunun çarpıcı bir örneği olarak karşımızda duruyor.

PARASIZLIK BEL BÜKÜYOR
Ayşe Dekak çorap atölyesine sabah sekizde gidiyor akşam sekizde eve dönüyor. Ayda sadece 200 milyon lira kazanıyor. Bu paraHÜZÜN VE SEVİNÇ: Güneş Eren ve Sevda Saraç’ın gözlerinde okula gitmenin sevinci Ayşe Dekak’ta ise özlemi okunuyor.anne babası ve altı kardeşinin geçimini sağlamaya yarıyor. Yedinci sınıfa kadar okutulan Ayşe'nin ilköğretimi bitirmek için sadece bir yılı kalmış ama ailesinin maddi yetersizliği Ayşe'nin omuzlarına çökmüş. Okula niye gitmiyorsun diye sorduğumuzda gözyaşlarına hakim olamıyor: "Beşinci sınıfa gittiğim sırada okuldan aldılar, bir yıl gitmedim. O zamanda Semra öğretmenim geldi, annemleri ikna etti yeniden okula yazıldım. Herşey çok güzel gidiyordu, derslerime çok çalışıyordum ama sonra ailemin maddi durumu çok bozuldu, çalışmam gerekti. Beni okuldan aldılar atölyeye verdiler. Şimdi çalışıyorum." Ayşe'nin annesi Nazife Dekak da kızının bu durumunu görünce üzülüyor ama "Elden bir şey gelmez Ayşe'yi okula gönderirsem, açlıktan ölürüz" diyor.

150 MİLYON YARDIM
Üsküp İlköğretim Okulu Müdürü Osman Akyüz'se okula kazandırdığı her kız için bir 'fidan' diyor ama herkesin bu fidanların yetişmesi için çaba göstermesi gerektiğinin altını çiziyor. Üsküp İlköğretim Okulu'nda karşılaştığımız Güneş Eren ve Sevda Saraç ise kampanyanınsimgesi gibi. Bitlis'li iki ailenin kızları olan Güneş ve Sevda'nın gözleri parlıyor. Okula gelmenin mutluluğu her hallerinden belli oluyor. Bu özentisi sevince dönen Suzan Aslan'da bir yıllık aradan sonra okula dönen kızlardan. Suzan okuldan uzak bir yılını üzüntüyle anlatıyor; "Adana'dan geçen yıl buraya geldik o zaman pek maddi durumumuz iyi değildi. Annemler okula gönderemediler. Beni atölyeye çalışmaya verdiler. Bir binanın bodrum katındaki atölyede bir sene çalıştım. 150 milyon lira veriyorlardı. Parayı alınca babama veriyordum. Ben okula gitmeyi çok istiyordum Bizim sınıf öğretmenimiz mahalleye gelmiş 'kim okula gitmiyor?'diye sorunca karşı komşu beni söylemiş. O zaman annemlerle konuştu öğretmen ben de okula başladım yeniden." İl Milli Eğitim Müdürü Öme Balıbey, bu kampanyadan sonra 2000 kız çocuğunun okula kaydının yapıldığını söylüyor. Balıbey, "Bizim amacımız okula gitmeyen tek kız kalana kadar bu kampanyayı sürdürmek" diyor.

Sonat Canıdar- HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Peker'e ambulansla 'hızır adliye' servisi
 Zarftan Beşok çıktı
 Muhabirin gözaltına alınması kınandı
 Artık sınıfta kalmanın maliyeti ağır
 Emniyet'te Peker bağlantısı soruşturması
 Alaattin Çakıcı'nın kardeşine de gözaltı
 Kapıkule'de "rüşvet" operasyonu
ERDAL ŞAFAK
Kısmi af genelleşir mi?
"Tüylerinizi diken diken eden...
ALİ KIRCA
Azınlıkta kalmanın dayanılmaz azameti!
Kuşkusuz bu...
ERGUN BABAHAN
Polisin başarısı
Açık söylemek gerekirse, modern ve...
Villasına af çıkardı
Blair ailesine dini konularda rehberlik eden rahip Timothy Russ,...
Katolik mi oluyor?
İngiltere'de bir iddia gündeme bomba gibi düştü: Başbakan Tony Blair...
Yen tarihe geç
Yen tarihe geç
F.Bahçe, bugün G.Antep'i devirirse şampiyon olduğu 15 sezon da dahil...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.