kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Alevilik değil parayı kapma kavgası var

Araştırmacı Reha Çamuroğlu'na göre "Alevilik İslam dışıdır" çıkışının altında Almanya'da toplanan din vergisinden pay alma hevesi var.

"Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Doğan'ın "Alevilik İslam'dan önce de vardı" çıkışına, konunun uzmanı Çamuroğlu'ndan ilginç bir tepki geldi: "Doğan'ı tanımıyorum ama bu çıkışların altında Almanya'da Müslümanlar'dan toplanıp bloke edilen paradan daha fazla pay kapma hevesi var. Bu büyük bir para; 6 yıl önce 7 milyar marktı."

İslam'ın dışındayım de milyarlarca markı cebine at

DYP Genel Başkan Yardımcısı Reha Çamuroğlu, "Herkesin gözü Almanya'da din vergisi adı altında toplanan parada" diyor. Çamuroğlu'na göre 6 yıl önce 7 milyar mark olan bu paradan Aleviler de pay alma yarışında.

Araştırmacı yazar, aynı zamanda siyasetçi Reha Çamuroğlu... DYP Genel Başkan Yardımcısı Çamuroğlu'na "Alevilik İslamiyet'in dışında mıdır?" tartışması hakkında ne düşündüğünü sordum. Çamuroğlu'nun iddiasına göre, "Bu yapay krizin kökeninde büyük miktarda para kavgası var."

* Alevilik İslamiyet'in dışında mıdır yoksa farklı bir yorumu mudur sizce?
Aleviliğin azizleri vardır, kurucuları vardır. Pir Sultan Abdal, Şah İsmail gibi isimleri vardır. Bu insanlar Allah isminin, Müslümanlar'ı yaratanın ismi olduğunu biliyorlardı. Muhammed isminin de son din olan İslam'ın peygamberi olduğunu da biliyorlardı. Ali figürünün ise bu aynı şahsın amca oğlu ve damadı olduğunu da biliyorlardı. Bugün yanlış bilinen çok şey var aslında. 19. yy'ın Alevi şairleri içinde bir dizi Alevi şairi ortaya koyup, bunların hangi köyün camisinde imamlık yaptığını göstermek mümkündür. Arnavutluk ya da Bulgaristan'da birçok Bektaşi dergâhına gittiğinizde, dergâh ya da Cem Evi'ni camiyle bir arada görürsünüz. İslamiyet'i Huntington ya da Bush gibi algılayıp sonra biz Müslüman değiliz demek vahim bir durumdur. Osmanlı'da gayrimüslimler bile Müslüman'dır aslında.

* Ne demek bu?
Kültürel anlamda Müslüman'dır. İslam dininin kültür üzerindeki etkilerine maruz kalmışlardır. Eski İstanbullu bir Ermeni ile konuşun, ezan sesi onun hoşuna giden, arayacağı bir sestir. Tabii ki dini farklıdır ama kültüründe İslamiyet vardır. Hal böyle olunca ben İslam'ın dışındayım, Aleviyim demek kendi kültüründen nasipsizlik demektir. İsterdim ki Ali Doğan bu açıklamayı yapmadan önce bizimle tartışsın. Ali Doğan'ın, işin acı tarafı, konuya pek vakıf olduğunu zannetmiyorum. Bu konuda çok fazla art niyetli girişimin de olduğunu biliyorum. Türkiye sorunları halının altına süpürdükçe birileri de yararlanıyor.

NÜFUS CÜZDANINDA DİN HANESİ
* Nüfus cüzdanına Alevi yazılması isteğine nasıl bakıyorsunuz?
Eğer Sünni de yazdırılacaksa Alevi de yazdırılabilir. Eskiden vardı. Ben, Hanefi yazan nüfus cüzdanları gördüm. Ama din hanesinin bile cüzdanlardan kaldırılması gündemdeyken bu bana abesle iştigal geliyor. Dünkü röportajınızda Cemal Şener diyordu ki "AB'ye girmek istiyoruz, oysa İslam Hıristiyanlığa ve Museviliğe düşman gözüyle bakar, sahtekârlık etmeyelim." Bunları bile konuşmamak lazım. Biz laik bir devletiz. Eğer girebileceksek laiklikle gireceğiz.

* Cemal Şener "Dinler arası diyalogtan bahsediyorlar bir kez bile Cem Evi'ni ziyaret etmedi bu hükümet" diyor.
Ettiler aslında. Karacaahmet Dergâhı'nı yıkmak için ziyaret ettiler. 370 milletvekilli, bir hükümet var ve aralarında bir tane bile Alevi yok. Sokakta 370 kişiyi rasgele toplasanız, bayağı bir Alevi çıkar. Bu, hükümetin ciddi bir kaygısıdır. Öte yandan olumlu birtakım şeyler de var. İstanbul Müftüsü "Kuran'da tarihsel ayetler vardır" diyor. Din disiplini içinde bu çok önemli bir cümle. "Yani zamanla geçebilecek ve önemini yitirebilecek ayetler var" diyor düşünsenize. Aleviler bunu yüzyıllardır söylüyor zaten. İslam'da bir yenilenmeye Türkiye öncülük edebilir. Aleviler bu yenilenmenin aktif aktörü olabilir. Oysa tamDYP Genel Başkan Yardımcısı Reha Çamuroğlu Balçiçek Pamir’e Alevilik ile ilgili görüşlerini anlattı.bu sırada öyle bir hareket çıkıyor ki, biz Müslüman değiliz, kültürüz vesaire... Bizi, başka grup Müslümanlar'a kaynaşma hakkından mahrum ediyor. Bu tavrı geliştiren Aleviler için aşağılayıcı bir tavır geliştiriyor demektir.

* Niye tepki vermiyorsunuz, niye seyirci kalıyorsunuz?
Aleviler ve Sünniler arasında Türkiye'de öyle duvarlar oluşmuş ki... Bu soruya cevap vermek çok zor. Toplumun dokusunda ayrımcılık var. Bazı yerlerde Aleviler kendilerine oto sansür uyguluyorlar. Ben Doğan Taşdelen'in bir lafını hatırlıyorum. O zaman genel başkanlık için adı geçiyordu. Demişti ki "Ben hem Alevi, hem Kürdüm, bu adaylık mümkün değil." Alevilik daha zihinde çözülmüş değil ki. İş dünyasında da durum böyle. Alevi sermayesi kendisini çok çekingen ve gergin hisseder. Maraş olaylarının arkasında da ekonomik nedenler yatar. Tarihe baktığınız zaman bir anda kardeşleşmek çok zor ama bu süreçte ben bir fırsat yakalandığını düşünüyorum.

İŞİN İÇİNDE BAŞKA İŞ VAR
* Avrupa Birliği fırsatı mı bu?
Sadece o değil. AB uygulamalarında büyük sorun yaşayacağımız açık. Türkiye'de Alevi sorunu konusunda hiçbir şey yapılmıyor. Kimseye bir şey sorulmuyor. Yasalar değişiyor, birtakım planlar yapılıyor ama Alevi konusunda ne yapılıyor ben bilmiyorum açıkcası. Arada bir Aleviler böyle çıkışlar yapıyor da gündeme geliyor mevzu. Ama işin arkasında başka şeyler var.

* Ne var?
Bakın, Almanya'da din vergisi adı altında bir vergi var. Bu her dine mensup kişiden toplanıyor ve sonra o dinin birliğine veriliyor. Örneğin Hıristiyanlar Birliği gibi... Müslümanlardan toplanan para hâlâ kimseye verilmedi. Bütün kavga onun kavgası. Alman devleti parayı bloke etmiş durumda. Müslümanlar adına kime verecek? Arada bir de birileri çıkıp diyor ki Aleviler kendilerini ayrı bir din olarak ilan ederlerse otomatik olarak başka bir tartışmaya girmeden biz onların payını veririz.

* Nasıl yani? Kim diyor bunu, Almanya'daki tarikatlar mı?
Bu çok önemli bir mesele. Yıllardır din vergisi toplanmış. 60 yılından beri sanırım. Katolikler'in kurumu, Protestanlar'ın kurumu var onlara bütün vergiler geri verilmiş. Ama Müslümanlar'ınki duruyor, çünkü devletçe tanınan, bu vergiyi alacak kurumu yok. Bu paraları verenlerin üçte biri Alevi. Aleviler "Biz de Müslümanız" derlerse bu paranın Alevi Birliklerine de verilmesi gündeme gelebilir. Öte yandan Milli Görüş var, Kaplancılar var. Herkes peşinde.

* Ne kadar paradan bahsediyoruz?
Bundan 6 yıl önce yaklaşık 7 milyar marktan bahsediliyordu. Şimdi ne oldu bilmiyorum. Müslümanları kimin temsil ettiğini çıkarmak zorundayız. İki yılda bir birileri çıkar ve "Aleviler İslamiyet'in dışında" der. Bunu onlara dedirtiyorlar.

* Kim dedirtiyor?
Dışişleri ve MİT'in vermesi gereken bir cevap bu. Onlar izliyorlar. Ne zaman, kime verilecek bu para bilmiyorum. Ama "Alevilik İslamiyet'in dışındadır" çıkışının önemli bir parçasının bu para işi olduğunu düşünüyorum. Ara sıra birileri kaşır ve böyle çıkışlar olur.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Sekiz maddelik tavsiye
 AB'den Türkiye'ye yeşil ışık
 İşadamı şikayet edince Ankara 'alın' emri verdi
 Gül'den son uyarılar
 'Fransız dostlarımız bizi anlamalıdır'
 Prodi: Türkiye'ye özel bir şart yok
 'Şart' yerine 'görüşme formalitesi' ifadesi
 'Avrupa Birliği Anadolu olmadan düşünülemez'
 Serdar Turgut yoğun bakımdan çıkartıldı
 Öldürülen mühendise 'Dürüstlük Ödülü'
 Yerli El Kaide davası avukatına uzaklaştırma
 Bir tren kazası daha
ERDAL ŞAFAK
Şark Ekspresi'nin hareket günü
Yine böyle ekimin ilk...
ÖMER ÇELİK
Türkiye'nin siyasi katsayısı
Dünyanın bir "kırılma...
UMUR TALU
Kısa tarih
Ankara Antlaşması'ndan bu yana 41...
ERGUN BABAHAN
Özel koşul olmamalı
Türkiye, Avrupa Birliği'nin...
Terörün yeni adı: Zerkalı Adam
Kod adı, doğduğu Zerka kasabasından geliyor: Zerkavi... Sanıldığı...
"Pişmanlık" operasyonu
ABD Samarra'da, İsrail ise Filistin'de sert operasyon düzenliyor.
Bahtı Kara Kartal
Bahtı Kara Kartal
Siyah-beyazlı temsilcimiz, UEFA Kupası kura çekiminde 5 torbanın da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.