kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İşadamı şikayet edince Ankara 'alın' emri verdi
'Komplo kuruldu' diye bağırıp gitti
Operasyon nasıl gerçekleştirildi?
'3 günde serbest kalma devri bitti'

Emir büyük yerden

İstanbul'daki son yılların en büyük çete operasyonunun Başbakan Erdoğan'ın bilgisi dahilinde başladığı ortaya çıktı. Ankara polisi 'sızar' kaygısıyla İstanbul'u by-pass etti.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nca başlatılan Sedat Peker operasyonuna 6 ay süren dinleme ve kanıt toplama sonucunda start verildiği belirlendi. Sedat Peker'le gözaltına alınan 40 kişi içinde olan üç avukat dün mahkemeye çıkarıldı.

MADENİNE EL KONAN İŞADAMI ŞİKEYET ETTİ
Operasyonun fitilini Sivaslı tanınmış işadamı M.K.'nin şikâyeti ateşledi. Madenci K. çetenin Sivas'taki madenine el koyduğunu, Balıkesir'deki madeni için de haraç aldığını belirterek konuyu Başbakan'a ve İçişleri Bakanı'na kadar iletti.

PEKER'DEN ŞİKAYETÇİ OLANLAR SIRAYA GİRDİ
Bu aşamadan itibaren emniyet harekete geçti. Köstebek korkusu yüzünden operasyon Ankara polisince hazırlandı, İstanbul polisi son aşamada devreye sokuldu. Sedat Peker'den şikâyetçi olan öteki işadamlarının da tek tek ifadesi alınıyor.

'Önce al sonra sal devri bitti'
Emniyet Genel Müdürlüğü'nden üst düzey bir yetkili operasyon için şöyle konuştu: "Öncekiler gibi olmayacak. Peker'in bir kapıdan gözaltına alınıp başka kapıdan salınması dönemi kapandı. Kimse Peker'in kollanmasını beklemesin."

Operasyonu Hanefi Avcı yürüttü
Sedat Peker'e yönelik operasyon, İçişleri Bakanı Aksu'nun emriyle bizzat Emniyet Genel Müdürlüğü Organize Suç Daire Başkanı Hanefi Avcı tarafından yönetildi.


İşadamı şikayet edince Ankara 'alın' emri verdi

Sedat Peker'in avukatları ve kardeşleriyle birlikte gözaltına alındığı operasyonun emrinin bir işadamının şikayeti üzerine yapıldığı ortaya çıktı. M.K., Sivas'taki maden ocağına Peker tarafından el konulunca 'derdini' üst düzey makamlara iletti. Ardından düğmeye basıldı.

Emniyet Genel Genel Müdürlüğü Organize Suç Daire Başkanlığı ile İstanbul Polisi'nin Pazartesi günü İstanbul'da Sedat Peker ve adamlarına yönelik gerçekleştirdikleri eşzamanlı operasyonun emrinin bizzat Ankara'dan verildiği ortaya çıktı. Üst düzey yetkililerin Başbakan'a bilgi verilmesiyle başlayan, polisin de Peker ile adamlarını tek tek yakalamasıyla son bulan olaylar zinciri iddialara göre şöyle gelişti: Kömür madeni işletmecisi M.K. bir yıl önce nakit paraya sıkıştı. Bunun üzerine M.K., Sedat Peker'le birlikte çalıştığını bilmediği bir tefeciden borç alarak nakit sıkıntısını giderdi. Ancak parayı zamanında ödeyemedi. Tefeci, konuyu Sedat Peker'e ileterek, paranın tahsilini istedi. Bu talep üzerine harekete geçen çete, işadamını sıkıştırmaya başladı. Ancak M.K., parayı yine ödeyemeyince çete de para karşılığında M.K.'nın Sivas'daki kömür madenini elinden aldı ve işletmeye başladı. Bununla yetinmeyen çete, işadamının Balıkesir'de bulunan kömür madeninden de tehditle her ay haraç almaya başladı. M.K., Sivas'ta adli makamlara başvurdu ancak zanlılar konunun alacak verecek meselesi olduğunu savundukları için haklarında cezai işlem yapılmadı.

SON ÇARE BAKANLIK

1. SUÇ İDDİASI
MHP'ye yakınlığıyla tanınan M.K. siyasi tanıdıkları vasıtasıyla son çare olarak İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'ya durumu iletmeye karar verdi. Aksu'yla görüşmenin ardından 'M.K'nın sıkıntısı' Emniyet teşkilatı birimlerine bildirildi.Mecnur OdyakmazArdından operasyon yapılacağı bilgisi Başbakan Erdoğan'a da iletildi. Bunun üzerine harekete geçen Emniyet Genel Müdürlüğü Organize Suçlar Daire Başkanlığı, savcılıktan operasyon için izin istedi. Gerekli iznin verilmesi üzerine de İstanbul polisiyle Pazartesi günü eşzamanlı bir operasyon gerçekleştirdi. 40 ayrı adrese yapılan baskında Sedat Peker, kardeşleri Atilla Peker ve Vedat Peker ile eniştesi ve Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnur Odyakmaz'ın da aralarında bulunduğu 40 kişi ele geçirildi.

NAYIR'I KORUMAYA ALDI
2. SUÇ İDDİASI
Ankara'nın 'tepelerinden' gelen emirle yakalanan Sedat Peker ve adamlarıyla ilgili bir başka iddia ise şöyle: Çete, uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı suçundan cezaevinde bulunan ve halen İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu olarak yargılanan Urfi Çetinkaya'nın 'muhbirlik'le suçladığı eski suç ortağı Cemal Nayır'ı serbest kaldıktan sonra astronomik ücretler karşılığında korumaya aldı. Nayır da cezaevinden çıktıktan sonra jest yapmak için Peker'in eniştesi Mecnur Odyakmaz'ı da Sivasspor Kulübü'nün başkanı seçtirdi. Çete ayrıca geçtiğimiz günlerde uğradığı silahlı suikat sonucu felç kalan Cemal Nayır'dan 'seni hastanede koruruz' diyerek 1 trilyon lira aldı. Cemal Nayır'ın adamları tarafından teslim edilen paranın operasyon sırasında Sedat Peker'in villasında ele geçirildiği de ileri sürüldü. Bu arada Mecnur Odyakmaz'ın zaman zaman CemalCemal NayırNayır'dan Sivasspor'a 'bağış' adı altında paralar aldığı da emniyet tarafından tespit edildi.

ÖNCE DAYAK SONRA İHBAR
3. SUÇ İDDİASI
Çeteyle ilgili ileri sürülen bir başka iddia ise vergi borcu bulunan tekstilci Yusuf Altay'ı haraç alamayınca dövüp, polise ihbar edilmesi olayıyla ilgili. İddiaya göre çete, işadamından haraç istedi ancak alamadı. Bunun üzerine çete üyeleri vergi borcundan dolayı hakkında hapis cezası bulunan Yusuf Altay'ı kaçırarak, Beykoz'da bir ormanlık alana götürdüler. Burada Sedat Peker tarafından dövülen Atalay, kurtulduktan sonra polise giderek şikayetçi oldu. Darp raporları alan işadamından Peker'in adamları bu olaydan sonra yeniden para istediler. Bu kez Altay, çete üyelerine bir daha rahatsız edilmemesini, korkmadığını ve kendilerini şikayet ettiğini söyledi. Sedat Peker de vergi borcu bulunan işadamını polise ihbar ederek, hapse attırdı. Bunun üzerine işadamının eşi de polise giderek,eşinin can güvenliği olmadığını söyleyerek, Peker'in ikinci kez ifadesinin alınmasını istedi. Öte yandan Sedat Peker ile adamlarına karşı başlatılan operasyon, çete tarafından tehdit edilen işadamlarına da güven verdi. Peker'in polisin sert tavrıyla gözaltına alınmasını TV'lerden izleyen çok sayıda işadamının polise başvurmak için avukatlarını devreye soktukları öğrenildi.

SALİH AYDIN / SAVAŞ AKIN / MERKEZ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Sekiz maddelik tavsiye
 AB'den Türkiye'ye yeşil ışık
 Gül'den son uyarılar
 'Fransız dostlarımız bizi anlamalıdır'
 Prodi: Türkiye'ye özel bir şart yok
 'Şart' yerine 'görüşme formalitesi' ifadesi
 'Avrupa Birliği Anadolu olmadan düşünülemez'
 İslam'ın dışındayım de milyarlarca markı cebine at
 Serdar Turgut yoğun bakımdan çıkartıldı
 Öldürülen mühendise 'Dürüstlük Ödülü'
 Yerli El Kaide davası avukatına uzaklaştırma
 Bir tren kazası daha
ERDAL ŞAFAK
Şark Ekspresi'nin hareket günü
Yine böyle ekimin ilk...
ÖMER ÇELİK
Türkiye'nin siyasi katsayısı
Dünyanın bir "kırılma...
UMUR TALU
Kısa tarih
Ankara Antlaşması'ndan bu yana 41...
ERGUN BABAHAN
Özel koşul olmamalı
Türkiye, Avrupa Birliği'nin...
Terörün yeni adı: Zerkalı Adam
Kod adı, doğduğu Zerka kasabasından geliyor: Zerkavi... Sanıldığı...
"Pişmanlık" operasyonu
ABD Samarra'da, İsrail ise Filistin'de sert operasyon düzenliyor.
Bahtı Kara Kartal
Bahtı Kara Kartal
Siyah-beyazlı temsilcimiz, UEFA Kupası kura çekiminde 5 torbanın da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.